Άγνοια και αδικαιολόγητος φόβος. Αυτό είναι το πρόβλημα. Γι’ αυτό η φίνα της παρακάτω φωτογραφίας έγινε όπως έγινε, με το θέαμα να είναι τόσο αποκρουστικό.
Πέμπτη 23 Μαΐου 2019
3
λεπτά
Αρχικά, να πούμε για άλλη μια φορά ότι ορισμένα από τα οκτώ είδη φιδιών που έχουμε στην Κύπρο απειλούνται με εξαφάνιση, τόσο λόγω της καταστροφής των φυσικών τους βιοτόπων όσο και λόγω της συχνής θανάτωσής τους. Όπως επίσης και ότι είναι σημαντικό να προστατεύσουμε όλα τα φίδια μας, αφού ο ρόλος που διαδραματίζουν στη διατήρηση της οικολογικής μας ισορροπίας είναι πολύ σημαντικός.
Δείτε επίσης
Τα 8 φίδια της Κύπρου [φωτογραφίες και χαρακτηριστικά]
Μάχη επικράτησης ανάμεσα σε δύο φίνες, στο Ριζοκάρπασο
Επιπλέον, να πούμε και κάτι που προφανώς πολλοί δεν γνωρίζουν ότι δηλαδή τα φίδια προστατεύονται από ευρωπαϊκές οδηγίες και από την εθνική νομοθεσία, με τον νόμο 153 του 2003 για την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής. Οι ποινές είναι μεγάλες, αφού αφορούν σε πρόστιμο €17.000 ή τρία χρόνια φυλακής ή και τις δύο ποινές μαζί για κάποιον που θα προξενήσει ζημιά, θα σκοτώσει ή θα κρατήσει φίδι παράνομα.
Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, είναι απορίας άξιο γιατί κάποιοι σκοτώνουν ακόμα φίδια, είτε λόγω άγνοιας είναι λόγω φοβίας.
Δείτε την πιο κάτω εικόνα (αναρτήθηκε στη σελίδα Biodiversity of Cyprus) και θα καταλάβετε, ενώ αμέσως μετά διαβάστε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία παρακάτω.
Σημείωση: Όταν ρωτήθηκε ο άντρας που τη σκότωσε στη Χούλου γιατί το έκανε, απάντησε πως πρόκειται για ένα «πολύ πολύ κακό φίδι».
Λοιπόν. Ας δούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Ήξερες ότι:
-Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει πεθάνει κανείς από δάγκωμα φίνας.
-Υπάρχουν περιπτώσεις που οι φίνες μπορεί να σε δαγκώσουν -αν νιώσουν απειλή- αλλά μπορεί να μην αφήσουν δηλητήριο, αφού το φυλάνε για το θήραμά τους.
-Οι φίνες δεν αντέχουν την πολλή ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό μετά την περίοδο του ζευγαρώματός τους, θα τις πετύχεις κυρίως βράδυ στο δρόμο που είναι πιο δροσερά. Απλώς, Μάιο και Ιούνιο που είναι οι κατεξοχήν μήνες του ζευγαρώματος, μπορείς να πετύχεις φίνες και άλλες ώρες. Παρ’ όλα αυτά είναι νυχτόβιο φίδι.
Δείτε επίσης
Ο Μάριος μάς λέει πώς να ξεπεράσουμε τη φοβία με τις φίνες
Σε σχέση με τα πιο πάνω στοιχεία, είναι μόνο μερικές από τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας είχε δώσει ο γιατρός και φυσιολάτρης Μάριος Θεοδώρου, ο οποίος μίλησε πιο παλιά στη CITY (δες σχετικό άρθρο πιο πάνω), και μέσω ξεκάθαρων απαντήσεων προσπάθησε να διαψεύσει τις φήμες, τους μύθους, αλλά και να εξουδετερώσει τον αδικαιολόγητο φόβο του κόσμου απέναντι στις φίνες.
Μέσω της συνέντευξης του Μάριου έχουμε την ελπίδα πως θα βρούμε όλοι τον τρόπο ξεπεράσουμε την αδικαιολόγητη φοβία με τις φίνες και αν μη τι άλλο θα πάψουμε να τις σκοτώνουμε κατά τον τρόπο που φαίνεται στην πιο πάνω άσχημη εικόνα.
Δεν είναι πολύ πιο όμορφο -ή τουλάχιστον πολύ πιο ενδιαφέρον- να τις βλέπουμε όπως είναι παρακάτω;