Η ημέρα αυτή ξεκίνησε να γιορτάζεται από τις ΗΠΑ το 2000 και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση.
Σημαντικές πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζεις για τις χελώνες της Κύπρου:
1) Στην Κύπρο αναπαράγονται δύο είδη χελωνών, η Πράσινη και η Καρέτα Καρέτα. Πρόκειται για τα δύο είδη που αναπαράγονται στη Μεσόγειο.
2) Ο πληθυσμός της Πράσινης χελώνας (ο αναπαραγωγικός πληθυσμός, οι θηλυκές), υπολογίζεται γύρω στις 1500, ενώ οι Καρέτα-Καρέτα είναι 6000-7000.
3) Στην Κύπρο, σήμερα, οι Πράσινες είναι περίπου 100 - 150 και οι Καρέτα-Καρέτα γύρω στις 500 - 600.
4) Η Καρέτα γεννά κάθε δύο χρόνια κάνοντας τρεις φωλιές κάθε χρονιά που γεννά, ενώ η Πράσινη χελώνα γεννά συνήθως κάθε τρία χρόνια με τρεις φωλιές το χρόνο που γεννά. Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απόλυτοι και μπορούν να διαφοροποιηθούν κάπως αναλόγως των καιρικών συνθηκών όπως και άλλων παραγόντων.
5) Και τα δύο είδη είναι κινδυνεύοντα, είναι προστατευόμενα, ενώ είναι και είδη προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
6) Οι χελώνες αναπνέουν με πνεύμονες. Μπορούν να μείνουν αρκετές ώρες κάτω από το νερό, 3-4 ώρες.
7) Πολλές φορές, όμως, όταν τα δίκτυα του ψαρά μείνουν για ώρες ολόκληρες κάτω, 7 ώρες για παράδειγμα, και έχει πιαστεί μια χελώνα, τότε δεν μπορεί να βγει στην επιφάνεια να αναπνεύσει και πνίγεται.
Τις πληροφορίες πήραμε από την κυρία Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, η οποία μαζί με τον σύζυγό της, Ανδρέα Δημητρόπουλο, για 40 χρόνια τώρα (πολύ πριν μπούμε στην Ε.Ε.) κρατούν και υλοποιούν με επιτυχία το Πρόγραμμα για την Προστασία και Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών της Κύπρου, ένα πρόγραμμα που τιμά την Κύπρο διεθνώς