Ο όμορφος Πεδιαίος, όμορφα μολύνεται

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Κύπρου, ο Πεδιαίος, έχει μολυνθεί με 4.000 τόνους λυμάτων που απορρίφθηκαν σε αυτόν.

Ο όμορφος Πεδιαίος, όμορφα μολύνεται

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Κύπρου, ο Πεδιαίος, έχει μολυνθεί με 4.000 τόνους λυμάτων που απορρίφθηκαν σε αυτόν.

Article featured image
Article featured image

Τον χειμώνα ήταν χάρμα ιδέσθαι (βλέπε κεντρική φωτογραφία). Πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ο Πεδιαίος «έτρεξε» ορμητικός, χαρίζοντας σε όλους μας ένα απείρου κάλλους θέαμα. Δεν χορταίναμε να τον κοιτάζουμε.

Και πριν καλά καλά προλάβει να εξατμιστεί το νερό, καταφέραμε να κάνουμε το θαύμα μας.

Την προηγούμενη Παρασκευή η Λακατάμια και η Ανθούπολη ξύπνησαν με μια έντονη και άσχημη οσμή να τους τρυπάει τα ρουθούνια.

Απ’ ότι μάθαμε εκ των υστέρων, τεράστιες ποσότητες λυμάτων που προήλθαν από αγωγό του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσίας χύθηκαν στον Πεδιαίο, μολύνοντας έτσι τον μεγαλύτερο ποταμό της Κύπρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις στον Διάλογο από τον διευθυντή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, Σάββα Χατζηνεοκλέους, η διοχέτευση των λυμάτων στον ποταμό κρίθηκε σκόπιμη. «Λόγω της βλάβης σε αντλιοστάσιο και την απώλεια πίεσης στους αγωγούς έσπασε αγωγός με αποτέλεσμα τα λύματα να μην μπορούν να πάνε προς το αντλιοστάσιο Ανθούπολης για διαχείριση. Οι μόνες επιλογές που είχε το ΣΑΛ ήταν είτε να τα αφήσουμε να υπερχειλίσουν από τα φρεάτια σε κατοικημένες περιοχές είτε να τα απορρίψουμε στον ποταμό».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνεοκλέους, η διαρροή λόγω της βλάβης προς τον ποταμό άρχισε το πρωί της Παρασκευής και επισκευάστηκε το πρόβλημα το βράδυ της Δευτέρας. Σε συνολικά τέσσερις μέρες ο αγωγός απέρριψε 4.000 χιλιάδες τόνους λύματα στον ποταμό.

«Μια σημαντική ποσότητα αυτών των λυμάτων αντλήθηκε από βυτιοφόρα που βρίσκονταν στο σημείο καθ’ όλο το 24ωρο μέχρι να επισκευαστεί η βλάβη, εντούτοις λόγω του μεγάλου όγκου λυμάτων, το μεγαλύτερο μέρος αυτών απλώθηκε κατά μήκος ενός χιλιομέτρου στον ποταμό».

Ενημερωτικά, η βλάβη έγινε κοντά στο οίκημα της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας στην Λακατάμεια και τα λύματα έφτασαν μέχρι το φυτώριο Ελαιώνων.



Προβληματισμός για τη βλάβη

Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ένα σύστημα και ένα δίκτυο σχετικά νέο, παρουσίασε τέτοιου είδους σοβαρή βλάβη, ο κ. Χατζηνεοκλέους τόνισε παράλληλα ότι θα γίνει έρευνα για τις συνθήκες βλάβης, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το θέμα καταλληλότητας των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Μιλώντας στο Dialogos.com.cy, πάντως, επεσήμανε ότι δεν αναμένεται να σημειωθεί άλλη τέτοιου είδους σοβαρή βλάβη στο προσεχές μέλλον.

Αποκατάσταση του περιβάλλοντος με κάθε κόστος

Σε συνεννόηση με το Τμ. Περιβάλλοντος με το οποίο ήταν από την αρχή σε επικοινωνία, το ΣΑΛ θα καλύψει όλα τα έξοδα για την αποκατάσταση του ποταμού και του ευρύτερου περιβάλλοντος. Αυτό απάντησε ο κ. Χατζηνεοκλέους, κληθείς να απαντήσει για τις επιπτώσεις της απόρριψης στον ποταμό και την αποκατάσταση της περιοχής.

Τι προβληματίζει τη Δήμαρχο Λακατάμιας

Οι επιπτώσεις που θα έχει η διαρροή στην ευρύτερη περιοχή και το περιβάλλον είναι κάτι που προβληματίζει έντονα τη Δήμαρχο Λακατάμιας. «Έχουμε προβεί σε όλα τα αναγκαία διαβήματα και είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς», επισημαίνει.

Σύμφωνα με την ίδια, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται πρόβλημα διαρροής καθώς και στο παρελθόν προέκυψε βλάβη στα υλικά και το αντλιοστάσιο με αποτέλεσμα να χρειαστεί ανακατασκευή. Η δήμαρχος διερωτάται, γιατί σε ένα τόσο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από τη κατασκευή του δικτύου προκαλούνται τόσο σοβαρά προβλήματα, αφήνοντας να νοηθεί ότι είτε η κατασκευή είτε τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν κατάλληλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ