Γιατί οι Αρχές δεν προχωρούν σε αποστράγγιση της Κόκκινης Λίμνης;

Μια εισήγηση που βρίσκεται στο τραπέζι, σχεδόν, από την αρχή των ερευνών, ωστόσο έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Μόδεστος Μελετίου


Εδώ και περίπου 20 ημέρες Αστυνομία, Πυροσβεστική και διάφορες άλλες ειδικές μονάδες, επιχειρούν καθημερινά στα σημεία που υπέδειξε ο καθ’ ομολογία δράστης, με σκοπό την ανεύρεση των τεσσάρων θυμάτων που εξακολουθούν να αγνοούνται, μεταξύ τους και δύο ανήλικα παιδιά.

Βασικό σημείο των επιχειρήσεών, τις τελευταίες ημέρες, η Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, στην οποία κατά την παραδοχή του δράστη, βρίσκονται τα σώματα της Livia Florentina Bunea, 36 ετών, από την Ρουμανία, της 8χρονης κόρης της, Elena Natalia Bunea, όπως και της Maricar Valdez Arquila, 31 ετών, από τις Φιλιππίνες.

Την Κυριακή, 28 Απριλίου, οι δύτες που καταδύθηκαν με σκάφανδρο στο βυθό της λίμνης, ανέσυραν μία βαλίτσα, στην οποία μέσα βρισκόταν το σώμα ενήλικης γυναίκας μαζί με ένα τσιμεντομπλόκ, η οποία έως σήμερα δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Μαΐου, στο βυθό της λίμνης εντοπίστηκε και δεύτερο τσιμεντομπλόκ το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τη βαλίτσα όπου ο καθ’ ομολογία δράστης τοποθέτησε το πτώμα της 29χρονης Maricar Valdez Arquiola.

Παρόλα αυτά και με τις έρευνες να συνεχίζονται καθημερινά στο βυθό της λίμνης, όλα δείχνουν πως η ανεύρεση των άλλων δύο σορών, δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς η σύσταση της λίμνης όπως και η μορφολογία της είναι τέτοια, που δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια εντοπισμού αντικειμένων στο βυθό της.

Εν αναμονή του Sonar, το οποίο καταφθάνει απόψε στην Κύπρο με τον ιδιοκτήτη και χειριστή του, και το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνες αύριο, πρωί Σαββάτου, μία εύλογη απορία που δημιουργείται είναι γιατί οι Αρχές δεν προχωρούν σε αποστράγγιση της Κόκκινης Λίμνης.



Μια διαδικασία που, χωρίς αμφιβολία, θα διευκόλυνε κατά πολύ τις έρευνες, ενώ θα έδινε ξεκάθαρη εικόνα για το τι βρίσκεται τελικά στο βυθό της λίμνης. Ποιος είναι ο λόγος, λοιπόν, που δεν επιλέγεται αυτή η λύση;

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που εξασφάλισε η CITY, μπορεί η αποστράγγιση της λίμνης να μοιάζει ιδανική λύση η οποία θα διευκολύνει κατά πολύ το έργο των Αρχών, παρόλα αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Όπως αναφέρθηκε στη CITY, πρόκειται για μία λίμνη που διαθέτει εκατομμύρια κυβικά μέτρα τοξικού νερού, η οποία δεν αρκεί απλά να αποστραγγιστεί, πρέπει να μεταφερθεί κιόλας το νερό σε μέρος στο οποίο δεν θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά.

Η αρμόδια πηγή ξεκαθαρίζει παράλληλα πως μπορεί ο κόσμος να λέει και να υποθέτει διάφορα, ωστόσο υπάρχουν ειδικοί και ειδικά Τμήματα του κράτους, όπως το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, τα οποία όλο αυτό το διάστημα εξετάζουν τα δεδομένα, τα αξιολογούν και λαμβάνονται αποφάσεις αναλόγως των δυνατοτήτων που έχει η Δημοκρατία.


Παρόλα αυτά, σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει στο πλάνο πιθανή αποστράγγιση της κόκκινης λίμνης -εάν οι έρευνες αποβούν άκαρπες- η αρμόδια πηγή αρκέστηκε στο να διαβεβαιώσει πως όλα βαίνουν βάσει σχεδιασμού και πως δεν έχει αποκλειστεί η αποστράγγιση ως πιθανή μέθοδος που θα βοηθήσει στην έρευνα. Δεν είναι, όμως, κάτι το οποίο βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ