Και η τούμπα έχει τη δική της ημέρα

Διεθνής Ημέρα... της Τούμπας.

Και η τούμπα έχει τη δική της ημέρα

Διεθνής Ημέρα... της Τούμπας.

Article featured image
Article featured image

Στόχος της ημέρας αυτής, να αναδειχθεί αυτό το ογκώδες πνευστό όργανο.

Συγκεκριμένα, την πρώτη Παρασκευή κάθε Μαΐου οι τουμπίστες έχουν την τιμητική τους.

Γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα της Τούμπας, για να αναδείξουν αυτό το ογκώδες πνευστό όργανο, με τον πιο βαθύ ήχο ανάμεσα στα χάλκινα μουσικά όργανα, με τον δευτερεύοντα ρόλο στη συμφωνική ορχήστρα και τα ελάχιστα σολιστικά έργα στο ρεπερτόριό του.

Η Τούμπα είναι το μεγαλύτερο και το μικρότερο σε ένταση όργανο ορείχαλκου. Ο ήχος παράγεται με δόνηση ή με «βούισμα» από τα χείλη σε ένα μεγάλο κοίλο επιστόμιο. Είναι μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη σύγχρονη συμφωνική ορχήστρα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα.

Τούμπα είναι στα λατινικά η τρομπέτα ή το κέρας. Το κέρατο που αναφέρεται, μοιάζει με αυτό που είναι γνωστό ως ένα μπαρόκ τρομπέτα. Είναι πνευστό μουσικό όργανο με 4 ή 5 βαλβίδες, που ανήκει στα Χάλκινα πνευστά της συμφωνικής ορχήστρας. Έχει φαρδύ, κωνικό σωλήνα, πλατιά καμπάνα και επιστόμιο σε σχήμα κούπας. Χαρακτηρίζεται από το μεγάλο του μέγεθος και το βαθύ του ήχο. Το παίξιμο της τούμπας χρειάζεται δύναμη στα πνευμόνια λόγω του μεγέθους του, καθώς πρέπει να γεμίζει αδιάκοπα με αέρα.

Με πληροφορίες από Wikipedia.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ