Όταν έκανε πρεμιέρα η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν μετέτρεψε την κλασική μουσική σε κάτι μεγαλύτερο, τολμηρότερο και πιο μεγαλεπήβολο από ποτέ. Και το εκπληκτικό σ’ αυτό το επίτευγμα είναι ότι το κατάφερε όντας θεόκουφος.

Article featured image
Article featured image

Ο Μπετόβεν ήταν μόλις 26 ετών όταν άρχισε να χάνει την ακοή του, αλλά συνέχισε να συνθέτει για πάνω από τριάντα χρόνια.

Η κώφωση δεν μετρίασε την άγρια διάθεση του Μπετόβεν. Όσο έχανε την ακοή του, οι κρίσεις θυμού του γίνονταν ανεξέλεγκτες και τα ξεσπάσματά του, όλο και πιο παράλογα.

Κι όμως, όσο πιο παράξενη η συμπεριφορά τόσο πιο θεσπέσια η μουσική του.

Το έργο του μεγάλου μουσουργού των αιώνων είναι ογκώδες.

Άφθαστος καλλιτέχνης και ξεχωριστή μεγαλοφυΐα, όπως ήταν, ο Μπετόβεν δεν ασχολήθηκε ποτέ με μικροσυνθέσεις. Όλα του τα έργα έχουν τη σφραγίδα της μεγάλης έμπνευσης και της υψηλής δημιουργίας.

Συνέθεσε εννέα συμφωνίες.

Στις 7 Μαΐου του1824, έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν.

Είναι η τελευταία ολοκληρωμένη συμφωνία του συνθέτη αλλά και μια από τα γνωστότερα μουσικά κομμάτια, που γράφτηκαν ποτέ.

Μάλιστα, πιστεύεται πως πρόκειται για ό,τι σπουδαιότερο έχει γραφτεί ποτέ στη δυτική μουσική.

Η 9η Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, είναι γνωστή και ως Χορωδιακή και αποτελείται από τέσσερα μέρη.

Πρεμιέρα

Στην πρεμιέρα της Ενάτης Συμφωνίας συμμετείχε η Μουσική Κοινότητα της Βιέννης, μαζί με ικανότατους μουσικούς. Βέβαια, ο Μπετόβεν επιθυμούσε η πρεμιέρα της «Ενάτης» να δοθεί στο Βερολίνο και όχι στη Βιέννη, όπως τον προέτρεπαν φίλοι και χρηματοδότες. Τελικά, πείσθηκε και η πρεμιέρα της «Ενάτης» δόθηκε τη Δευτέρα 7 Μαΐου του 1824 στο κατάμεστο «Κερντνερτορτεάτερ» της Βιέννης. Η συναυλία κύλησε ομαλά και το νέο έργο φαίνεται ότι ενθουσίασε το ακροατήριο, που ξέσπασε σε επευφημίες και χειροκροτήματα στο φινάλε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ