Μαζική επιστροφή νέων σε ένα από τα πιο πράσινα χωριά της Κύπρου

Η CITY μίλησε με 7 νέους που γύρισαν στο χωριό τους, για να φτιάξουν εκεί τη ζωή τους, δημιουργώντας παράλληλα τις δικές τους επιχειρήσεις.

Article featured image
Article featured image

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι αφήνουν πίσω τους τα χωριά και μετακομίζουν στην πόλη. Οι λόγοι είναι οι προφανείς -είτε επειδή δεν υπάρχουν οι υπηρεσίες και οι «ανέσεις» που υπάρχουν στις πόλεις, είτε γιατί οι ευκαιρίες για δουλειά στο χωριό είναι μηδαμινές.

Επειδή, όμως, οι κανόνες είναι για να σπάζουν, υπάρχουν εννοείται και οι νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Στο πλαίσιο ενός άλλου ρεπορτάζ ανακαλύψαμε ότι στις Πλάτρες συμβαίνει αυτό ακριβώς το πράγμα, εξ ου και το άρθρο που θα διαβάσεις πιο κάτω.

Συγκεκριμένα, η CITY μίλησε με 7 νέους οι οποίοι άφησαν πίσω τους την πόλη, με σκοπό να φτιάξουν τη ζωή τους στο χωριό -στις Πλάτρες συγκεκριμένα-, ανοίγοντας εκεί τη δική τους επιχείρηση -ή έστω αναλαμβάνοντας και εξελίσσοντας την οικογενειακή επιχείρησή τους.

Η Χαρά άνοιξε το δικό της ξενοδοχείο, η Γεωργία ανάλαβε το καφεστιατόριο των γονιών της, ο Αντρέας άνοιξε ένα παραδοσιακό snack bar, ο Παναγιώτης ένα μαγαζάκι με βότανα, η Μαρία μια καφετέρια και ο Ρόης με τον Ματθαίο ανάλαβαν την οικογενειακή τους ταβέρνα.

Σαν παραμύθι ακούγεται...

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η ζωή τους εκεί είναι όντως παραμυθένια, σίγουρα πάντως ζηλέψαμε λίγο γνωρίζοντας πως όλοι αυτοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στη φύση και να φτιάξουν τη ζωή τους σε ένα από τα πιο όμορφα, πιο πράσινα και πιο δροσερά χωριά της Κύπρου!

Μέχρι να οργανώσεις μια εξόρμηση μέχρι τις Πλάτρες για να τους συναντήσεις, γνώρισε τους πιο κάτω…



Η Χαρά Μιχαηλίδου έχει το δικό της ξενοδοχείο

Ο καθαρός αέρας, η ηρεμία και η χαλάρωση του χωριού σε ανταμείβουν με τον καλύτερο τρόπο.



Πριν από περίπου 3 χρόνια, η Χαρά Μιχαηλίδου, αποφάσισε να ενοικιάσει ένα ξενοδοχείο στις Πλάτρες. Δεν το σκέφτηκε και πολύ, απλώς ρίσκαρε -όπως μας είπε- και το ρίσκο τελικά της βγήκε σε καλό.

«Θεωρώ πως η ζωή στο χωριό είναι αρκετά πιο δύσκολη από αυτήν στην πόλη, αλλά ο καθαρός αέρας, η ηρεμία και η χαλάρωση σε ανταμείβουν με τον καλύτερο τρόπο» λέει η Χαρά στη CITY.

62270948_372856490102260_2130682131075039232_n.jpg

Άφησε πίσω της τη Λεμεσό, όπου έμενε και σήμερα διευθύνει το δικό της ξενοδοχείο. Εργάζεται καθημερινά σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον που της προσφέρει ηρεμία.

«Τελικά, η διαχείριση ξενοδοχειακής μονάδας και η οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο να κάνω», συμπληρώνει.



Ο Αντρέας άνοιξε ένα παραδοσιακό snack bar στο χωριό

«Τα πλεονεκτήματα της ζωής στο χωριό είναι πολλά» αναφέρει ο Αντρέας στη CITY. «Ζεις σε ένα καθαρό περιβάλλον. Δεν έχεις τόσο άγχος και σκοτούρες, όσο στην πόλη».

antreas.png

Ο Αντρέας τελείωσε τις σπουδές του πριν από περίπου 6 χρόνια, ωστόσο λόγω οικονομικής κρίσης δεν έβρισκε δουλειά. Έτσι, βρήκε την ευκαιρία να ανοίξει το δικό του snack bar στις Πλάτρες. Ενοικίασε ένα μαγαζί στο κέντρο του χωριού και σιγά-σιγά το επέκτεινε, αλλάζοντάς του τα φώτα.

Το snack bar βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και εκεί μπορείς να βρεις μεταξύ άλλων παραδοσιακά γλυκά όπως μηλόπιτα και καρυδόπιτα.



Η Γεωργία ανάλαβε το καφεστιατόριο των γονιών της

«Στο χωριό όλα είναι πιο χαλαρά», λέει η Γεωργία και γι’ αυτό αποφάσισε να αφήσει πίσω της τη Λεμεσό και να επιστρέψει στις Πλάτρες, το χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

62333890_265261564312769_6138039716647272448_n.jpg

Εδώ και περίπου δύο χρόνια ανάλαβε το καφεστιατόριο που διατηρούσαν για χρόνια οι γονείς της και του έδωσε μια πιο μοντέρνα πινελιά.

Στο χωριό όλα είναι πιο χαλαρά.





Ο Παναγιώτης άνοιξε μαγαζάκι με βότανα

Το εστιατόριο που διατηρούσαν από το 1974 οι γονείς του Παναγιώτη στο χωριό Πλάτρες, πρόσφατα μετατράπηκε σε μαγαζάκι με βότανα.

64061942_2092378280860235_1897410289586929664_n.jpg

«Σπούδασα γυμναστής στην Αγγλία, ωστόσο επέλεξα να επιστρέψω στο χωριό και να ζήσω εδώ, για να είμαι πιο κοντά στη φύση και στην ηρεμία της».

Οι γονείς του κουράστηκαν τόσα χρόνια με το εστιατόριο, έτσι αποφάσισε -όπως μας είπε- να μετατρέψει την οικογενειακή τους επιχείρηση σε μαγαζάκι με βότανα.

Επέλεξα να επιστρέψω στο χωριό για να είμαι πιο κοντά στη φύση και στην ηρεμία της.


Μεταξύ άλλων πωλεί βότανα, λαδάκια, αιθέρια έλαια, σαπούνια, κρασιά και κουμανταρία.



Η Μαρία άνοιξε τη δική της καφετέρια στις Πλάτρες


Η Μαρία εργαζόταν σε μια μεγάλη εταιρία στη Λεμεσό, ωστόσο λόγω της βαβούρας της πόλης και του αυξημένου στρες αποφάσισε να δηλώσει την παραίτησή της.

Στη συνέχεια αποφάσισε να μετοικίσει στις Πλάτρες, το χωριό του άντρα της, και να ανοίξει εκεί μια όμορφη καφετέρια.

62536531_2425042634193033_5435581889647738880_n.jpg

«Η ζωή στο χωριό είναι πολύ πιο ωραία. Εδώ έχεις πιο ουσιαστική επαφή με τον κόσμο. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και είναι φίλοι, κάτι που πολύ σπάνια συναντάς στην πόλη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Μαρία.



Ο Ματθαίος και ο Ρόης ανάλαβαν την οικογενειακή τους ταβέρνα

Τα αδέρφια Ματθαίος και Ρόης ανάλαβαν την οικογενειακή τους ταβέρνα, η οποία λειτουργεί από το 1975.

s.png

Εδώ έχεις πιο ουσιαστική επαφή με τον κόσμο. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και είναι φίλοι, κάτι που πολύ σπάνια συναντάς στην πόλη.


Μπορεί ο Ματθαίος να σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και ο Ρόης Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτηρίων, παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα. εκτελούν χρέη ταβερνιάρη.

62374507_1557946114335918_687253535397511168_n.jpg

«Επιλέξαμε να αφήσουμε τη Λεμεσό, να επιστρέψουμε στο χωριό και να αναλάβουμε τη διαχείριση της οικογενειακής μας ταβέρνας. Στο χωριό κυλούν όλα πιο ομαλά και δεν έχουμε το άγχος της πόλης» επισημαίνει ο Ματθαίος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ