Το ότι φέτος εμφανίστηκαν μέδουσες σε παραλίες της Κύπρου, μόνο τυχαίο δεν είναι

Μήπως θα έπρεπε να διαβάσουμε προσεκτικά τα σημάδια και τους συμβολισμούς;

Article featured image
Article featured image


Αυτό το καλοκαίρι εξελίσσεται σε τρομερό θρίλερ με τις πολίτικες εξελίξεις να μπλέκονται με μυθικά τέρατα και στο γύρω σκηνικό, καταιγίδα και χαλάζι. Παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σύνοδος MED7, ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη την Κύπρο, φίδια στην Πάφο, επιθέσεις γιγάντιων αιμοδιψών κουνουπιών -διασταύρωση με κροκόδειλο- και μέδουσες στον Πρωταρά.

Το πιο σαγηνευτικό πλάσμα βέβαια απ’ όλα, χωρίς να θέλω να πληγώσω τους κκ. Αναστασιάδη και Μακρόν, είναι η Μέδουσα. Η Μέδουσα σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν η γοργόνα του τρόμου, με φίδια για μαλλιά και βλέμμα που πέτρωνε το μέσα έξω, όποιου την κοιτούσε.

Η Μέδουσα, όμως, αρχικά φέρεται να ήταν μια πανέμορφη ιέρεια του ναού της θεάς Αθηνάς, η οποία υπήρξε θύμα του Ποσειδώνα και της οργής της Αθηνάς, η οποία μεταμόρφωσε τις εντυπωσιακές της μπούκλες σε φίδια και διαστρέβλωσε την όψη της. Η Μέδουσα ζούσε απομονωμένη, αφού όποιος την κοίταζε πέτρωνε ολόκληρος από τρόμο.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Περσέας καταφέρνει να διαφύγει του βλέμματος της Μέδουσας και παίρνει το κεφάλι της σαν τρόπαιο, το οποίο καταλήγει στην ασπίδα της θεάς Αθηνάς και γίνεται σύμβολο δύναμης στη μάχη. Το όνομα Μέδουσα άλλωστε σημαίνει «η κυρίαρχη», προερχόμενη ετυμολογικά από το ρήμα μέδω, που σημαίνει άρχω, κυβερνώ, κυριαρχώ, προστατεύω. Το δοξασμένο φινάλε βέβαια για τη Μέδουσα, έρχεται πολλούς αιώνες αργότερα, όταν ο Ιταλός σχεδιαστής Gianni Versace την τοποθετεί στο κέντρο της έμπνευσης του και την κάνει λογότυπο της εταιρείας του, απαθανατίζοντας έτσι το διαχρονικό της γοητείας της.

Η όψη της Μέδουσας έχει πολλές ερμηνείες, αφού σε κάποιες εκδοχές αποδίδεται σαν αποκρουστική ενώ σε άλλες σαν μαγικά όμορφη. Τα φίδια για μαλλιά είναι μία «κόμμωση» που είναι κοινή με τις Ερινύες και συμβολίζουν την τύψη και την ενοχή.

Μια ερμηνεία του μύθου είναι ότι η Μέδουσα παραμένει η ίδια όμορφη, αλλά το διαπεραστικό βλέμμα της γίνεται καθρέφτης και ο τρόμος προκαλείται, γιατί μέσα στα μάτια της βλέπει κανείς καθαρά τον εαυτό του, την πραγματική του εικόνα. Η Μέδουσα έχει το βλέμμα της αβύσσου, όπως θα έλεγε ο Νίτσε, που όταν βλέπεις την άβυσσο από πολύ κοντά σε κοιτάει πίσω και η πρόκληση είναι αν μπορείς να δεις καθαρά τον εαυτό και τις ενοχές σου, χωρίς να τρομάζεις και να απολιθώνεσαι.

Ο μύθος της Μέδουσας πάντως ταιριάζει πολύ σε αυτό το καλοκαίρι, αφού εμπεριέχει πολλά σύμβολά που το συνδέουν με τον μύθο. Πρώτα απ’ όλα περιέχει μυθικά τέρατα, που συσχετίζονται πολύ ωραία με τα γιγάντια αιμοδιψή κουνούπια διασταύρωση με κροκόδειλο!

Περιέχει τα φίδια, που εμφανιστήκαν στις αστικές περιοχές της Πάφου. Επίσης αναφέρεται στον Θεό Ποσειδώνα, που είναι ο θεός της θάλασσας και των καιρικών φαινομένων, το σύμβολο του οποίου παραπέμπει στις παραβιάσεις στην θάλασσα, στις καταιγίδες και στα άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα που κατακλύζουν το νησί.

Την θεά Αθηνά, που είναι η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου αλλά και το συμβολισμό της κυρίαρχης Μέδουσας, που παραπέμπει στις πολιτικές διαμάχες για κυριαρχία, αλλά και στις ιστορικές συγκυρίες σύγκρουσης συμφερόντων. Και φυσικά σ’ ένα νησί που το στοιχειώνουν τα γυναικεία θύματα κατά συρροή εγκλημάτων, το στοιχειώνει και η Μέδουσα με το βλέμμα της αβύσσου και τις ενοχές.

Διερωτώμαι καθώς είναι πολλοί οι συμβολισμοί αν είναι στιγμή να διαβάσει κανείς τα σημάδια της. Ωστόσο, πρέπει σημειωθεί ότι επειδή η Μέδουσα είναι Versace την εμφάνισή της την έκανε φυσικά στον Πρωταρά!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ