Τι γίνεται με τον λογαριασμό μας στο Facebook αφού αποβιώσουμε;

Στην Κύπρο υπάρχει υπηρεσία που αναλαμβάνει να τακτοποιήσει το ζήτημα.

Article featured image
Article featured image


Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, λίγο μακάβριο και ίσως λίγο ανούσιο να συζητάμε για τα social media όταν στην εξίσωση μπαίνει ο θάνατος και δη όταν αυτός ο θάνατος είναι ξαφνικός, ωστόσο, αν το καλοσκεφτείς, ο προσωπικός λογαριασμός που διατηρεί ο κάθε ένας από εμάς στα social media και κυρίως στο Facebook, είναι ένα αρχείο χρόνων, με φωτογραφίες, συζητήσεις, ιδιωτικές στιγμές και ευαίσθητες πληροφορίες τα οποία μετά το θάνατο του διαχειριστή τους, πρέπει με κάποιο τρόπο να προστατευτούν και να διαφυλαχτούν.

Αφορμή για να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, ήταν η διαπίστωση πως ο λογαριασμός στο Facebook ενός εκ των θυμάτων του καθ’ ομολογίαν κατά συρροήν δολοφόνου, Νίκου Μεταξά, εξακολουθεί να είναι ενεργός και προσβάσιμος στον καθένα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Κύπρο, ενημερωθήκαμε πως όντως θα έπρεπε ο λογαριασμός να είχε διαγραφεί ή να είχε τροποποιηθεί, αλλά προφανώς ο λόγος που παραμένει ακόμη ως έχει, είναι επειδή κανένα συγγενικό πρόσωπο του θύματος δεν προχώρησε σε αίτημα για διαγραφή του.

Τι προνοεί η πολιτική του Facebook

Σχετικά πρόσφατα, οι διαχειριστές του Facebook, ανανέωσαν την πολιτική τους σχετικά με τις επιλογές που δίνουν στους χρήστες τους, για το τι θέλουν να γίνει με τον λογαριασμό τους, αφότου πεθάνουν.

Όπως αναφέρεται στους όρους χρήσης, όσοι διατηρούν λογαριασμό στο Facebook μπορούν να επιλέξουν είτε να διαγραφεί ο λογαριασμός τους μετά θάνατον είτε να μετατραπεί σε «εις μνήμην» και να διατηρηθεί ως ένας online φόρος τιμής στο νεκρό.

Για να το διευθετήσεις αυτό, πρέπει να ορίσεις από προηγουμένως ένα άτομο, φίλο σου, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του λογαριασμού σου, εάν εσύ πεθάνεις και θα φροντίσει να ενημερώσει τους διαχειριστές του Facebook ότι ο χρήστης του εν λόγω λογαριασμού έχει φύγει από τη ζωή.

info.jpg


Αν επιλέξεις ο λογαριασμός σου να μετατραπεί σε «εις μνήμην»

Οι λογαριασμοί «εις μνήμην», είναι στην ουσία ένας χώρος για τους φίλους και τους συγγενείς του ατόμου που έχει πεθάνει, όπου μπορούν να μοιράζονται μνήμες και στιγμές με τον αποθανόντα και του αποτίουν φόρο τιμής.

Αν κάνεις αυτή την επιλογή, τότε αυτόματα εμφανίζεται δίπλα στο όνομα του χρήση το λεκτικό «εις μνήμην» και ανάλογα με τις ρυθμίσεις ασφαλείας που είχε ο λογαριασμός, φίλοι και συγγενείς μπορούν να μοιράζονται διάφορες μνήμες στο timeline. Επίσης, όσα είχε μοιραστεί στο timeline του ο χρήστης προηγουμένως, όπως φωτογραφίες ή διάφορες αναρτήσεις, εξακολουθούν να μένουν αναρτημένες και ορατές στα άτομα με τα οποία τα είχε μοιραστεί.

meromilize.jpg

Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως οι λογαριασμοί «εις μνήμην» δεν εμφανίζονται σε γενέθλια, οι προτεινόμενους φίλους, ενώ κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συνδεθεί στο λογαριασμό «εις μνήμην».

Αν δεν γνωρίζεις τις διαδικασίες ή χρειάζεσαι βοήθεια για να διαγράψεις ή να μετατρέψεις σε «εις μνήμην» το λογαριασμό ενός δικού ανθρώπου που έχει πεθάνει, τότε μπορείς να καλέσεις το 1480 για να σε καθοδηγήσει.

Το 1480 είναι μία δωρεάν γραμμή που λειτουργεί στην Κύπρο για θέματα ασφάλειας διαδικτύου. Μιλώντας με λειτουργό της γραμμής Cyber Safety, μας εξήγησε πως συχνά δέχονται τηλεφωνήματα από συγγενείς ή φίλους ατόμων που έχασαν τη ζωή τους, ζητώντας βοήθεια για να διαγράψουν ή να διαχειριστούν το λογαριασμό τους στο Facebook ή σε άλλα social media. «Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε καθοδηγώντας και δίνοντας οδηγίες ή να αναλάβουμε εμείς να ενημερώσουμε τους διαχειριστές του Facebook σχετικά», αναφέρει η Λειτουργός.

Σε περιπτώσεις που δεν έχει οριστεί διαχειριστής από τον αποθανόντα, τότε τα οικεία του πρόσωπα μπορούν να καλέσουν τη γραμμή Cyber Safety και να ζητήσουν βοήθεια. «Αν επιθυμούν ο λογαριασμός να γίνει 'εις μνήμην', τότε χρειάζεται να μας στείλουν ένα αποδεικτικό στοιχείο –δημοσίευση αγγελίας θανάτου- που να επιβεβαιώνει πως το άτομο έχει πεθάνει, και εμείς προχωρούμε τις διαδικασίες. Εάν, πάλι, επιθυμούν μόνιμη διαγραφή, τότε είναι λίγο πιο περίπλοκη η διαδικασία και απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού θανάτου» ξεκαθαρίζει η Λειτουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ