Δύο φοιτητές μιλούν στη CITY για την προσπάθειά τους να βρουν διαμέρισμα

Επιπλέον, ένας μεσίτης μάς δίνει (χρήσιμες) συμβουλές για το πώς, πού και πότε πρέπει να κινηθούμε.

Δύο φοιτητές μιλούν στη CITY για την προσπάθειά τους να βρουν διαμέρισμα

Επιπλέον, ένας μεσίτης μάς δίνει (χρήσιμες) συμβουλές για το πώς, πού και πότε πρέπει να κινηθούμε.

Article featured image
Article featured image

Είναι η περίοδος που οι φοιτητές, παλιοί και νέοι, βγαίνουν στο ψάξιμο για φοιτητικό διαμέρισμα. Έναν χώρο όπου για την περίοδο των σπουδών τους ονειρεύονται να ζήσουν μερικά από τα πιο ανέμελα ενδεχομένως και δημιουργικά χρόνια τους. Και ξαφνικά, φοιτητές αλλά και γονείς ακούνε τις τιμές και προσγειώνονται απότομα στην πραγματικότητα.

Τι παίζει στην «αγορά» εξευρέσεως φοιτητικού διαμερίσματος; Πού κυμαίνονται οι τιμές; Ποιες περιοχές είναι σχετικά απλησίαστες; Πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα σε σχέση με άλλες χρονιές;

Δύο φοιτητές μάς δίνουν το στίγμα μέσω της δικής τους προσωπικής εμπειρίας, εννοώντας την προσπάθειά τους για εύρεση διαμερίσματος σε λογική τιμή -ή έστω στην καλύτερη δυνατή τιμή από τις ψηλές τιμές που γενικά παίζουν.


ΔΥΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ

Ο Συνέσιος Φωτίου είναι δευτεροετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και σπουδάζει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών.

65301438_2206123026293585_46548189834117120_n.png

«Τα ενοίκια πέρσι ήταν ελαφρώς πιο φτηνά», μας αναφέρει αρχικά. «Ακόμα δεν έχω βρει, αλλά συνεχίζω το ψάξιμο. Οι περιοχές στις οποίες έχω ψάξει είναι περιοχές κοντά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δηλαδή Αγλαντζιά και Παλλουριώτισα. Έχω ψάξει επίσης σε περιοχές στην Έγκωμη».

Σε σχέση με την ευκολία για αναζήτηση διαμερίσματος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το να ψάξεις διαμέρισμα σήμερα είναι κάτι εύκολο αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο ή και τις εφημερίδες χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνήσεις με κάποιο μεσίτη. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεις λογικές τιμές. Η πιο ψηλή τιμή για ενοίκιο που συνάντησα κατά το ψάξιμό μου ανέρχονταν στα 600 ευρώ για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου».



Η Σοφία Λάζαρη σπουδάζει Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και βρίσκεται στο 3ο έτος των σπουδών της.

meg-barnett-GXWv4_WUlWk-unsplash.jpg

«Στα 3 χρόνια που μένω Λευκωσία, λόγω των σπουδών μου, η εξεύρεση ενός διαμερίσματος που να είναι σε καλή τιμή αλλά και σε καλή κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Επίσης, όσο πιο κοντά στο Πανεπιστήμιο βρίσκεται το διαμέρισμα τόσο πιο ακριβό είναι», αναφέρει αρχικά, δίνοντας το στίγμα για το ποια είναι η κατάσταση τα τελευταία μερικά χρόνια σε σχέση με τις τιμές των διαμερισμάτων.

«Οι ενοικιαστές τείνουν να εκμεταλλεύονται την ανάγκη των φοιτητών και κάθε χρόνο αυξάνουν τις τιμές των ενοικίων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την δύσκολη θέση στην οποία θέτουν τόσο τους φοιτητές όσο και τις οικογένειές τους. Όσον αφορά στην προηγούμενη χρονιά τα ενοίκια ήταν επίσης πολύ ψηλά, όμως φέτος από ότι φαίνεται οι τιμές πήγαν ακόμη πιο πάνω. Οι περισσότεροι ενοικιαστές από ότι έχω ακούσει και από συμφοιτητές αύξησαν τα ενοίκια 20€ με 50€», συμπληρώνει.

Και πώς τα βγάζει πέρα ένας φοιτητής, ρωτάμε. «Όταν ήμουν πρώτο έτος, ξεκίνησα δουλειά σε ένα κατάστημα λόγω του ότι τα έξοδά μου ήταν πολλά και η οικογένεια μου δυσκολευόταν να τα καλύψει. Σε αυτή ακριβώς την κατάσταση, ίσως και σε χειρότερη, βρίσκονται και άλλοι πολλοί φοιτητές οι οποίοι αναγκάζονται να δουλεύουν ταυτόχρονα με τις σπουδές τους για να βγάλουν τα έξοδά τους».

Η Σοφία μάς λέει πού έχει ψάξει μέχρι στιγμής και τι τιμές περίπου βρήκε. «Για διαμέρισμα έψαξα κυρίως σε Αγλαντζιά και Παλλουριώτισσα, ωστόσο η περισσότερη ζήτηση υπάρχει στην Αγλαντζιά λόγω και του ότι βρίσκεται κοντά το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η πιο ψηλή τιμή που άκουσα ήταν €550 για ένα διαμέρισμα στην Αγλαντζιά».

Για το αν έχει καταλήξει κάπου, φαίνεται πως ο «αγώνας» της ακόμα συνεχίζεται. «Δεν έχω βρει διαμέρισμα ακόμη και είμαι σίγουρη πως στο τέλος θα συμβιβαστώ με ένα του οποίου το ενοίκιο θα είναι ακριβό».

Κατά τ’ άλλα, πάντως… «πρέπει να γίνει κάτι άμεσα προκειμένου να μπει ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση. Είναι σημαντικό να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που κάθε χρόνο γίνεται όλο και χειρότερο. Εάν δεν αλλάξει η κατάσταση πολύ φοβάμαι πως ο αριθμός των φοιτητών που θα σταματούν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών προβλημάτων θα αυξηθεί». Με αυτό το καταληκτικό σχόλιο είναι πασιφανές πως η απόγνωση και η απογοήτευση είναι διάχυτη ανάμεσα στον φοιτητόκοσμο.



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΕΣΙΤΗ

Ο Απόστολος Αριστοτέλους, μεσίτης στο επάγγελμα, απαντά στις απορίες μας, προσπαθώντας να βοηθήσει την κατάσταση! Μερικές χρήσιμες συμβουλές αλλά και ορισμένες πληροφορίες από κάποιον που εμπλέκεται άμεσα σε αυτή την εξίσωση που ονομάζεται φοιτητικό διαμέρισμα.

65391086_2228109370619866_7776919088416161792_n.jpg

Ποια η καλύτερη περίοδος να ψάξεις για φοιτητικό διαμέρισμα;
Θεωρώ ότι η καλύτερη περίοδος είναι από τα τέλη Μαΐου μέχρι αρχές Αυγούστου, καθώς είναι «νεκρή» περίοδος. Οι φοιτητές αποφοιτούν και μετακομίζουν, κάποιοι αλλάζουν διαμέρισμα έτσι η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, υπάρχουν επιλογές και οι τιμές είναι πιο προσιτές. Επίσης, ο Νοέμβριος θεωρείται καλός μήνας διότι αν ένας ιδιοκτήτης δεν καταφέρει να ενοικιάσει το διαμέρισμα του μέχρι εκείνη την περίοδο και δεδομένου ότι όλοι οι φοιτητές έχουν τακτοποιηθεί, πολύ πιθανόν να είναι πιο ευέλικτος στις τιμές.

Πού θα ήταν καλύτερα να ψάξει ένας φοιτητής για διαμέρισμα; Σε ποιες περιοχές;

Οι κατ’ εξοχήν φοιτητικές περιοχές είναι η Έγκωμη, ο Άγιος Δομέτιος και η Αγλαντζιά, καθώς εκεί βρίσκονται τα ιδιωτικά και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Φυσικά, λόγω της μεγάλης ζήτησης στις συγκεκριμένες περιοχές οι τιμές είναι αυξημένες, ενώ παράλληλα εάν κάποιος ψάξει διαμέρισμα στις υπόλοιπες τριγύρω περιοχές υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρει καλύτερες τιμές.

Είναι προτιμότερο να ψάχνουν επιπλωμένο διαμέρισμα ή όχι;

Ειδικά στην περίπτωση των φοιτητών θεωρώ ότι συμφέρει καλύτερα να ψάξεις για επιπλωμένο διαμέρισμα γιατί ο φοιτητής δεν έχει σκοπό να εγκατασταθεί μόνιμα σε αυτό το διαμέρισμα. Επομένως, μπορεί να γλιτώσει έξοδα σημαντικού ποσού για να το επιπλώσει.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βρει φτηνό διαμέρισμα ένας φοιτητής; Από ιστοσελίδα, μέσω μεσίτη, ή να πάει επιτόπου;

Και τα τρία είναι καλές περιπτώσεις για να βρει κάποιος διαμέρισμα. Μία εισήγηση από μένα είναι, αυτός που ενδιαφέρεται να βρει άμεσα διαμέρισμα πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά να παρακολουθεί και τις τρεις περιπτώσεις για να καταφέρει να πετύχει μία καλή ευκαιρία έτσι ώστε να είναι έτοιμος να την αρπάξει.


Πολλά πανεπιστήμια πλέον έχουν τις δίκες τους φοιτητικές εστίες, αυτό είναι θετικό ή αρνητικό σε σχέση με τις τιμές;

Αυτό είναι θετικό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, διότι οι φοιτητές λόγω της αυξημένης προσφοράς μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές. Παρόλα αυτά, μετά τα δύο χρόνια συνήθως οι φοιτητές θέλουν περισσότερη ιδιωτικότητα και ξεκινούν να ψάχνουν για ένα διαμέρισμα, επομένως οι εστίες θα έλεγα ότι είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση που δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά σε σχέση με τα διαμερίσματα.

Πού κυμαίνονται οι τιμές των φοιτητικών διαμερισμάτων φέτος;

Για μονάρια μεταξύ €450-550, για δυάρια μεταξύ €550-700, και τέλος, για τριάρια μεταξύ €650-800.

Πού οφείλεται η αυξητική τάση στις τιμές των ενοικίων φέτος; Πόσο πιο πάνω είναι οι τιμές φέτος συγκριτικά με πέρσι;

Θεωρώ ότι φέτος οι τιμές δεν είναι ψηλότερες από πέρσι. Κυμαίνονται στις ίδιες τιμές πάνω-κάτω, με ελάχιστα πτωτική τάση. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι λόγω του ότι πολλοί φοιτητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα τόσο ψηλά ενοίκια και άρα ως εκ τούτου πολλοί ιδιοκτήτες φοβούνται να τις αυξήσουν μήπως και αντιμετωπίσουν προβλήματα είσπραξης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ