Δεν πρόλαβα. Πατούσα το πόδι μου στη ρωσική πρωτεύουσα, για πρώτη φορά, λίγες μέρες μετά την περίφημη Ολυμπιάδα της Μόσχας, το 1980.
Τρίτη 04 Ιουνίου 2019
3
λεπτά
Η λάμψη από τη μεγάλη διοργάνωση δεν είχε ακόμα σβήσει, οι συζητήσεις έδιναν κι έπαιρναν κρατώντας στην επικαιρότητα τη μεγάλη επιτυχία, οι πολίτες, που δύσκολα έβγαιναν εκτός συνόρων, απορροφούσαν τον θαυμασμό ολόκληρης της υφηλίου. Κι όμως κάτι έλειπε στο τέλος της γιορτής. Κάποιος στον κόσμο έλειπε. Είχε κιόλας φύγει από τη ζωή στο φόρτε των προετοιμασιών της Μόσχας, παραμονές της Ολυμπιάδας. Ο Βλαντίμιρ Βισότσκι -μου εξηγούσαν… ψιθυριστά κάποιοι παλιότεροι συμφοιτητές μου- ήταν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του αιώνα του. Ποιητής, ηθοποιός, τραγουδιστής - τροβαδούρος, πρωτοπόρος της εποχής του. Έσβησε μόλις στα 42 του χρόνια. Όταν άνοιγε η αυλαία της Ολυμπιάδας, εκείνος αναχωρούσε για το μεγάλο ταξίδι. Μυστικά να τον «φυγαδεύσουν» ήθελαν, και φρόντισαν γι’ αυτό, οι κρατούντες. Δεν μπόρεσαν, μ’ ένα εκατομμύριο κόσμο στην πραγματικότητα ν’ ακουμπά πάνω στο φέρετρό του και να τον συνοδεύει στην τελευταία του κατοικία.
«Πότε πρόλαβε και πώς έγινε τόσο δημοφιλής;», ρωτούσα αργότερα συμφοιτητές μου μυημένους στην τέχνη του, γοητευμένους από το έργο του, πρεσβευτές της μοναδικής καλλιτεχνικής του αξίας.
Μου εξηγούσαν με αποστολική πειθώ πως ο χαρισματικός Βισότσκι μιλούσε κυρίως με τον στίχο των τραγουδιών του στη συνείδηση του κόσμου. Εξέφραζε τις αγωνίες του και τις προσδοκίες του. Παρέθετε με το απλό και μοναδικό καλλιτεχνικό του στιλ, με την αργκό των στίχων του τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Ζωγράφιζε εικόνες απ’ το μέλλον, πραγματικές, που άξιζε μέσα τους να ζήσει κάθε απλός άνθρωπος. Κι έγινε σύμβολο αξεπέραστο, με τη βραχνή και ιδιαίτερη φωνή του. Κι εγώ, ναι, δε γνώρισα τον ίδιο τον «Χριστό», είχα όμως την τύχη να έχω την «άγια» καθοδήγηση από τους πιστούς του «αποστόλους». Σε μια σχεδόν απαγορευτική εποχή ν’ ακούς τραγούδια του Βισότσκι, να μεταλαβαίνεις στο πνεύμα των στίχων του, να εξασφαλίζεις δίσκους και κασέτες, να βλέπεις κινηματογραφικές ταινίες του, να μιλάς για την αξία του χωρίς να παρεξηγείσαι και να στιγματίζεσαι, αποφάσισα να ασχοληθώ με το έργο του. Για να φτάσει, χρόνια πολλά μετά, στα χέρια σας αυτό το βιβλίο, μια απόπειρα με μοναδική πρόθεση να παρουσιαστεί στα ελληνικά το ποιητικό αποτύπωμα, η δημιουργική στιγμή, το ύφος, ο τρόπος και η ιδιόσημη έκφραση ενός πρωτοπόρου καλλιτέχνη του ταραγμένου εικοστού αιώνα.
Γιάννης Κωστακόπουλος
Παρουσίαση του βιβλίου
Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Κωστακόπουλου «Βλαντίμιρ Βισότσκι - Στίχος, ο πρώτος ήχος της ψυχής…» (μια δίγλωσση έκδοση, στην ελληνική και ρωσική γλώσσα), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2019, στις 7.00 μ.μ., στο Δημαρχείο Λεμεσού.
Ομιλητής: Μενέλαος Αβραάμ, Δρ. Φιλοσοφίας.
Απαγγελία ποιημάτων: Πάμπης Αναγιωτός, ποιητής.
Διάρκεια εκδήλωσης: 60 λεπτά
Ο Γιάννης Κωστακόπουλος γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Ζει και εργάζεται μόνιμα στην Κύπρο ως δημοσιογράφος σε ραδιοφωνικό σταθμό και παράλληλα συνεργάζεται με διάφορα έντυπα μέσα.