Διάβασες την είδηση για τον άντρα που παρουσίασε καρκίνο στα μάτια λόγω χρήσης του κινητού του το βράδυ;

Κυκλοφορούν και σχετικές φωτογραφίες.

Article featured image
Article featured image

Εδώ και μερικές ημέρες σε διάφορες ιστοσελίδες, κυκλοφορεί (ξανά) μία είδηση για έναν 40χρονο άντρα από την Ιαπωνία, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες διεγνώσθη με καρκίνο στα μάτια ένεκα της υπερβολικής χρήσης κινητού κατά της βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με τα άρθρα, ο 40χρονος πήγε στον γιατρό γιατί δεν έβλεπε καλά, ενώ τα μάτια του είχα κοκκινίσει. Δεν φανταζόταν όμως τη δυσάρεστη έκπληξη που τον περίμενε. Ο άντρας διεγνώσθη με καρκίνο στα μάτια λόγω της χρήσης κινητού τηλεφώνου στο σκοτάδι! Ο ίδιος έκανε χρήση του κινητού τηλεφώνου του κάθε βράδυ για 30 λεπτά, μέσα στο σκοτάδι και η ακτινοβολία φαίνεται πως προκάλεσε το σοβαρό πρόβλημα υγεία. Μάλιστα οι γιατροί συστήνουν να περιοριστεί η χρήση και των laptops- tablets στο σκοτάδι, καθώς μπορεί να προκαλούν παρόμοια προβλήματα.

Τα Ελληνικά Hoaxes, διερεύνησαν το θέμα και με δημοσίευσή τους αποκάλυψαν πως η όλη η ιστορία είναι ένα ψευδές γεγονός, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Όπως γράφει και το Snopes, ο ισχυρισμός αρχικά κυκλοφόρησε από το healthadvisorgroup.com το 2016, συνοδευόμενος από τις εξής φωτογραφίες:

aaf.jpg


Οι φωτογραφίες αυτές είχαν δημοσιευτεί από το 2013 ως παράδειγμα επιπεφυκίτιδας, χωρίς αναφορά σε καρκίνο.

Τα ελληνικά μέσα, όμως, δεν χρησιμοποίησαν τις παραπάνω αλλά την εξής φωτογραφία:

549ee1647eb200c68af65d9444f2fccc.jpg

Και αυτή η φωτογραφία παρόλα αυτά είχε αρχικά ανέβει ως εικόνα αναφοράς αγγειοδιαστολής του προσώπου, λόγω τροφικής δηλητηρίασης από χαλασμένο ψάρι (Scombroid poisoning) στην ιστοσελίδα της γαλλικής wikipedia.

Όπως αναφέρουν τα Ελληνικά Hoaxes, στο άρθρο τους «Είναι η ακτινοβολία των κινητών επικίνδυνη;» είχαν παρουσιάσει μια ανασκόπηση των τελευταίων, εκτενέστερων και ποιοτικότερων μελετών αναφορικά με την σχέση της χρήσης κινητού και καρκίνου, και συμπερασματικά, δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξη κανενός τέτοιου κινδύνου.

Παρότι παλιότερες αναλύσεις των δεδομένων αυτών των μελετών είχαν πιθανολογήσει ύπαρξη σχέσης με ορισμένα είδη καρκίνων (π.χ. ακουστικό νευρίνωμα, δηλαδή καρκίνος στα αυτιά), ο καρκίνος των ματιών δεν αναφερόταν πουθενά.

Ωστόσο, άσχετα με την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπουν οι κεραίες των κινητών, στο ίδιο άρθρο μας περιγράφουμε τις διαταραχές στον ύπνο που μπορεί να προκύψουν από την πολύωρη βραδινή θέαση οθονών μπλε φωτός (που προεπιλεγμένα εκπέμπουν και τα κινητά).

Πίσω από το φαινόμενο βρίσκεται η ορμόνη μελατονίνη, η οποία καταστέλλεται από το μπλε φως. Η ορμόνη αυτή επηρεάζει ένα μεγάλο εύρος σωματικών λειτουργιών, και πλέον γνωρίζουμε ότι υπό ορισμένες συνθήκες, η ορμόνη αυτή είναι σε θέση να καταπολεμήσει την καρκινογένεση. [πηγές: ανασκοπήσεις βιβλιογραφίας των Blask (2009) και Cho et al. (2015)]

Διαβάστε περισσότερα στα Ellinika Hoaxes.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ