Απόψε «παίζει» πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης ορατή από την Κύπρο με γυμνό μάτι
Πότε ξεκινά και ποια ώρα το φαινόμενο θα είναι στο πικ του.
Τρίτη 16 Ιουλίου 2019
2
λεπτά
Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκα, σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου, θα συμβεί το φαινόμενο της μερικής έκλειψης της Σελήνης η οποία θα είναι ορατή από όλη την Κύπρο.
Όπως αναφέρει ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας η είσοδος στη σκιά της Γης ξεκινά στις 23:01 (Τρίτη 16 Ιουλίου), ενώ το μέγιστο της Έκλειψης θα είναι στις 00:31 μετά τα μεσάνυκτα.
Το φαινόμενο πρακτικά θα είναι ορατό στο κυπριακό κοινό από τις 23:01 που η Σελήνη θα αρχίσει να εισέρχεται στην σκιά της Γης, ενώ στις 00:31(πρωινές ώρες της 17ης Ιουλίου) θα είναι το μέγιστο της έκλειψης. Η Γη στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα θα εξέλθει από τη Σκιά της Γης και πρακτικά σηματοδοτείται και το τέλος της έκλειψης.
Έκλειψη ενός ουρανίου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλει ανάμεσα σε δύο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή. Στην προκειμένη περίπτωση την «τριπλέτα» αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική ¨ σύμπτωση¨ του Ηλιακού μας συστήματος. Η σύμπτωση αυτή είναι ότι η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ιδιά.
Κατά τη διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται αναμεσά στην Σελήνη και τον Ηλιό και έτσι αποκρύβει τον Ηλιό από την Σελήνη. Κατά την διάρκεια της μερικής έκλειψης της Σελήνης δεν γίνεται αόρατη αλλά ένας μέρος της Σελήνης όπου θα εισέλθει στην σκιά της Γης θα φαίνεται ότι σκιάζεται και αλλάζει χρώμα.
Στις 23:01ένας παρατηρητής θα ξεκινήσει να παρατηρεί την αλλοίωση της φωτεινότητας της Σελήνης και όσο η Σελήνη εισέρχεται περισσότερο στην σκιά της Γης και ειδικά πέριξ της 00:31 θα παρατηρήσει το μέγιστο της αλλοίωσης.
Στην πραγματικότητα το φαινόμενο ξεκινά και τελειώνει πολύ πιο πριν η Σελήνη εισέλθει στην Σκιά της Γης, κατά την είσοδο και έξοδό της από την Παρασκιά της Γης, αλλά ένα γήινος παρατηρητής, δια γυμνού οφθαλμού δεν παρατηρεί τίποτε το διαφορετικό. Να υπενθυμίσουμε ότι εάν η έκλειψη δεν ήταν μερική, αλλά ολική, κατά το μέγιστο της εκλείψεως , το φεγγάρι θα άλλαζε χρώμα σε κόκκινο.