Πρόσωπα
6+1 τραγούδια για να γνωρίσεις (καλύτερα) τον Παύλο Σιδηρόπουλο
Με αφορμή την επέτειο της γέννησης του σπουδαίου Έλληνα ρόκερ, θυμόμαστε 6 σπουδαία τραγούδια του.
Πρόσωπα
6+1 τραγούδια για να γνωρίσεις (καλύτερα) τον Παύλο Σιδηρόπουλο
Με αφορμή την επέτειο της γέννησης του σπουδαίου Έλληνα ρόκερ, θυμόμαστε 6 σπουδαία τραγούδια του.
Του έδωσαν το προσωνύμιο «πρίγκιπας της ροκ» και όχι άδικα αφού ο Παύλος Σιδηρόπουλος υπήρξε ένας πραγματικός ευγενής της ροκ, την οποία υπηρέτησε με πάθος, μαεστρία και αγάπη.
Γεννημένος στις 27 Ιουλίου 1948, ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στο ντουέτο Δάμων και Φιντίας και συνεργάστηκε επίσης με τα Μπουρμπούλια, καθώς και με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ ατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 συνεργάστηκε με το συγκρότημα Απροσάρμοστοι.
Το άλμπουμ του Φλου που συνηχογράφησε με το συγκρότημα Σπυριδούλα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά ηχογραφήματα του είδους.
Μετά το θάνατό του, στις 6 Δεκεμβρίου 1990, κυκλοφόρησαν τρεις δίσκοι, το 91’ και το 92’, με κομμάτια που είχε γράψει και ηχογραφήσει πριν τον θάνατό του, ενώ το 2017 κυκλοφόρησε μία συλλεκτική έκδοση βινυλίου από την τελευταία ηχογραφημένη συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου με τους Απροσάρμοστους, που πραγματοποιήθηκε στο An Club στην Αθήνα στις 16-17 και 23-24 Μαρτίου του 1990.
Με αφορμή τα 71 χρόνια από την ημέρα της γέννησής του, ξεχωρίσαμε 7 ηχογραφήσεις του που διατηρούν μέχρι και σήμερα την πρώτη τους αίγλη.
Ο Μπάμπης ο Φλου (1978)
Από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του Σιδηρόπουλου. Ο Μπάμπης, στον οποίο αναφέρεται το κομμάτι, οι απόψεις διίστανται αφού δεν είναι ξεκάθαρο εάν ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή αν ήταν ένα κράμα διαφόρων ανθρώπων που ο Σιδηρόπουλος είχε συναντήση στη ζωή του.
Η-Εν Λευκώ (1982)
Εναλλακτικός τίτλος για το Ηρωίνη, όπου ήταν και αρχικός τίτλος ο οποίος λογοκρίηκε αφού θεωρήθηκε πως προτρέπει τη νεολαία στα ναρκωτικά. Το θέμα είναι πως αν ακούσει κανείς τους στίχους θα καταλάβει πως μόνο αυτό δεν κάνει το κομμάτι.
Ο Χαρμάνης (1992)
Μια από τις μεταθανάτιες κυκλοφορίες του Παύλου Σιδηρόπουλου σε ένα δίσκο που περιέχει πειραματικές ηχογραφήσεις που έγιναν από το 1979 έως το 1981. Σε αυτά τα κομμάτια ο Σιδηρόπουλος παντρεύει το μπλουζ με το ρεμπέτικο, όπως μόνο εκείνος ήξερε να το κάνει.
Η φαντασία στην εξουσία (1986)
Η πρώτη ερμηνεία έγινε από τον Σιδηρόπουλο στους Ρομαντικούς Παραβάτες και ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του που είναι αποτέλεσμα σύμπραξης του Σιδηρόπουλου, του Στέλιου Βαμβακάρη και της Δέσποινας Γλέζου.
Ηλεκτρικός Θησέας (1988)
Ένα κομμάτι με έντονο πολιτικό νόημα το οποίο περιγράφει έναν σύγχρονο Θησέα ο οποίος παλεύει για να σκοτώσει τον Μινώταυρο, αυτόν, δηλαδή, που τον καταπιέζει και ευθύνεται για τα δεινά και τις αδικίες που επικρατούν στην κοινωνία.
Κάποτε θα ΄ρθουν να σου πουν (1979, από την ταινία ο Ασυμβίβαστος)
Ο καλλιτέχνης μέσα από τους στίχους του συμβούλευε και πρόσταζε να μην εμπιστευτείς αυτούς, που σου «προσφέρουν» την ανιδιοτελή αγάπη και βοήθεια. Αυτή η ανιδιοτελής αγάπη της σύγχρονης κοινωνίας προς τα μέσα, τους πολιτικούς και τα κοινωνικά συστήματα μας αποβλάκωσαν και δεν αναγνωρίζουμε την αλήθεια ή απλά δεν θέλουμε;
Να μ' αγαπάς (1979)
Πρωτοακούστηκε στο φιλμ Ασυμβίβαστος (1979) και έγινε τεράστια επιτυχία με τον Παύλο Σιδηρόπουλο ο οποίος πρωταγωνιστούσε. Είναι γραμμένο από τον σκηνοθέτη (και τραγουδοποιό) Ανδρέα Θωμόπουλο, και γράφτηκε για τον τότε έρωτά του, την Ηρώ.