Όταν ο νυν ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ είχε κάνει guest εμφάνιση στη σκηνή

Ενσάρκωσε τον ίσως πιο καλοσυνάτο Τούρκο της κυπριακής λογοτεχνίας, όπως αυτός εμφανίζεται σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Article featured image
Article featured image

Σήμερα είναι ένας από τους 6 Κύπριους ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν το νησί μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ μέχρι πρόσφατα, και από το 1995, ο Τουρκοκύπριος πανεπιστημιακός, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών.

Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την έρευνα για τη δημιουργία ενός άλλου άρθρου για την επέτειο της 9ης Ιουλίου 1821, εντοπίσαμε ένα βίντεο στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Ο λόγος για την παράσταση με τίτλο «Βασίλης Μιχαηλίδης- 100 χρόνια από τον θάνατό του. Το πρώτο ’δώ βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει», που πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Στο πρόγραμμα της συναυλίας υπήρχε φυσικά και το μελοποιημένο από τον Λάρκο Λάρκου ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η 9η Ιουλίου του 1821», ενώ ανάμεσα στους συντελεστές, εκτός από τον ίδιο τον Λάρκο (αφηγητής), την τετρανδρία ψαλτών (Κυπριανός), τον Κυριάκο Μαππούρα (βοσκός) και τον Μιχάλη Χατζημιχαή (Μουσελλίμης), ήταν και ο Niyazi Kızılyürek που ενσάρκωσε τον ρόλο του Κιόρογλου.


Σε σχέση, πάντως, με τον Κιόρογλου, είχαμε φιλοξενήσει στη CITY πιο παλιά ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δρ. Κυριάκου Ιωάννου, ένα απόσπασμα του οποίου αναφέρει χαρακτηριστικά:

Όλοι γνωρίζουμε τον καλοσυνάτο Κιόρογλου (Köroğlu), ο οποίος, σύμφωνα με το γνωστότατο ποίημα «Η 9η Ιουλίου…» του Βασίλη Μιχαηλίδη, προσπάθησε να γλιτώσει τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό από τη θανατική καταδίκη. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δεν δίστασε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του ίδιου του γιου του προκειμένου να πείσει τον αρχιεπίσκοπο να δραπετεύσει. Επομένως, δικαίως ο ποιητής-αφηγητής διαπιστώνει ότι ο Κιόρογλου είναι «με καλόν γάλαν βυζασμένος».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο παρακάτω:



Να αναφέρουμε πως τη συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου διοργάνωσαν από κοινού η Ι.Μ. Ταμασού και Ορεινής και ο Δήμος Στροβόλου, πως τη φιλολογική εποπτεία είχε ο Δρ Κυριάκος Ιωάννου, και πως η παράσταση έγινε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ