Είναι το Tik Tok το νέο Instagram;

Ένα καινούργιο social media app φαίνεται να απειλεί ανοιχτά τη δημοφιλή πλατφόρμα.

Article featured image
Article featured image


Μπορεί να ακούγεται δύσκολο να πιστέψει κανείς πως κάποιο άλλο app μπορεί να απειλεί την πρωτοκαθεδρία του Instagram, κι όμως, όπως όλα δείχνουν το Tik Tok φαίνεται να «κλέβει» μεθοδικά followers από το Instagram σε ηλικίες κάτω των 25 ετών, τη γνωστή Generation Z.

To νέο social media app που έχει εγκατασταθεί από 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, ξεπερνώντας σε downloads το Instagram, είναι μία εφαρμογή με χρήστες –κυρίως- έφηβους οι οποίοι καταγράφουν τους εαυτούς τους να χορεύουν σε δημοφιλή τραγούδια και να επεξεργάζονται βίντεο με αστεία σκετσάκια που έχουν σκαρφιστεί


Το Tik Tok λανσαρίστηκε το 2016 από την Κινεζικό κολοσσό ByteDance και από το 2018 επεκτάθηκε στην διεθνή αγορά. Επί της ουσίας είναι μια εφαρμογή δημιουργίας και ανταλλαγής σύντομων βίντεο. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μικρά μουσικά βίντεο από 3 έως 15 δευτερόλεπτα και σύντομα βίντεο που παίζουν σε λούπα από 3 έως 60 δευτερόλεπτα. Έχει αρκετές διαφορές συγκριτικά με το Instagram, αφού η εναλλαγή στα βίντεο γίνεται με ένα σκρολάρισμα πάνω και κάτω και όχι προς τα αριστερά και δεξιά, όπως στα πιο «παραδοσιακά» κοινωνικά δίκτυα.


Ακολουθώντας, επίσης, τη λογική του Snapchat με πολλαπλά φίλτρα, stickers και animations, οι χρήστες ενθαρρύνονται στο να αλληλεπιδρούν συνέχεια με τους υπόλοιπους χρήστες της εφαρμογής, δημιουργώντας fun περιεχόμενο.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη και το lay out της εφαρμογής, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θυμίζει το αντίστοιχο του Instagram. Κάνοντας log in στην εφαρμογή με το dizzy λογότυπο, κανείς πέφτει πάνω σε σύντομα βιντεάκια με μουσικό περιεχόμενο, παρωδίες γνωστών τραγουδιών ακόμη και ατάκες δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών, παραπέμποντας έτσι στην τάση του lip syncing. Επίσης, στη σελίδα «For You» είναι διαθέσιμα όλα τα βίντεο που έχει παρακολουθήσει ή με τα οποία έχει αλληλεπιδράσει ο χρήστης, ενώ στο search button μπορεί κανείς να πληκτρολογήσει το hashtag που αναζητά.

Τα hashtags, εξάλλου, παίζουν βασικό ρόλο στο στήσιμο της εφαρμογής, καθώς οι χρήστες μπορούν όχι μόνο να μπουν σε ένα συνεχές παιχνίδι με challenges, memes, αστεία και φάρσες, αλλά κυρίως να «ντουμπλάρουν» clips από γνωστά τραγούδια, με ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι γίνεται trend στο YouTube.

Το Tik Tok στηρίζεται στην απαίτηση των εφήβων για συνεχή εναλλαγή από το ένα trend στο επόμενο και γενικότερα από το ένα βιντεάκι στο άλλο, διεγείροντας την επιθυμία τους για διαρκή αλλαγή και ικανοποιώντας παράλληλα την περιέργειά τους για τις ζωές των άλλων. Και αυτό το έχει καταφέρει χωρίς να ακολουθεί την «πεπατημένη» των κοινωνικών δικτύων, αφού ωθεί τους χρήστες σε μια ατελείωτη εμπλοκή (engagement), χωρίς αυτό να προέρχεται από διαδικτυακούς τους ακόλουθους. Ο τρόπος λειτουργίας αυτού του αλγόριθμου δεν αφήνει ποτέ τους λάτρεις του app παραπονεμένους, αφού διαρκώς «πετάγεται» στην οθόνη τους περιεχόμενο, το οποίο η εφαρμογή θεωρεί ελκυστικό για τους ίδιους.


Επιβεβαιώνεται, έτσι, μέσα από τη χρήση αυτού του αλγόριθμου ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επέμβει και να ρυθμίσει τον τρόπο λειτουργίας ενός app, δίχως φυσικά να έχει την άμεση σύμφωνη γνώμη των χρηστών.

Η περιουσία της Byte Dance, εταιρία στην οποία υπάγεται το Tik Tok, ύστερα από τη συγχώνευση του app με το Musical.ly, υπολογίζεται πλέον στα 75 δις και έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία διαδραστικών πλατφορμών, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της.

Με πληροφορίες από τους ΝΥΤ, Βusiness Ιnsider, LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ