Μόλις 20 χιλιόμετρα από τον Απόστολο Ανδρέα το «Γιαβούζ»

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για νέα γεώτρηση.

Article featured image
Article featured image

Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο «Φατίχ» παραμένει στα ανοιχτά της Πάφου εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, το τουρκικό υποβρύχιο Gür S-357 αγκυροβόλησε την Πέμπτη στο λιμάνι της Κερύνειας και το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται ανοιχτά της Λεμεσού.


fatih.jpg

ya1.jpg

barbaros.jpg



Στην κατεχόμενη Καρπασία έφθασε τα ξημερώματα της Δευτέρας το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας. Όπως φαίνεται και στον χάρτη, το «Γιαβούζ» αγκυροβόλησε νότια της χερσονήσου στο σημείο όπου προγραμματίζεται η γεώτρηση των Τούρκων.

giavouz2.png


Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ανέφερε ότι το «Γιαβούζ» ξεκινά την πρώτη του γεώτρηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πλοίο βρίσκεται σε σημείο 20 χιλιόμετρα νότια των ακτών του Αποστόλου Αντρέα, ενώ η Τουρκία με παράνομη Navtex «δέσμευσε» θαλάσσια περιοχή 14 τετρ. χλμ.

Πρόκειται για τον στόχο της γεώτρησης που η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει ως «Καρπασία -1» (Karpaz-1) και η γεώτρηση, που όπως όλα δείχνουν θα γίνει σε σχετικά μικρό θαλάσσιο βάθος -κάτω των 1.000 μέτρων- όπως και σε μικρό βάθος κάτω από τον βυθό, προβλέπεται ότι θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον…

Την ίδια στιγμή, το γεωτρύπανο «Φατίχ», παραμένει στα ανοιχτά της Πάφου εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, το οποίο αναμένεται ότι στα τέλη Ιουλίου θα ολοκληρώσει τις εργασίες του.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Κερύνειας το τουρκικό υποβρύχιο Gür S-357, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης, σχολιάζοντας ότι αυτό γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία τα πλωτά γεωτρύπανα «Πορθητής» και «Γιαβούζ» συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις έρευνες γύρω από την Κύπρο, καθώς αυτήν τη στιγμή βρίσκεται ανοιχτά της Λεμεσού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ