Το κανάλι της Άννας στο Youtube είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον παίζει το τελευταίο διάστημα στο διαδίκτυο
Αυτή είναι η πολύ καλή και αισιόδοξη είδηση της ημέρας.
Δευτέρα 08 Ιουλίου 2019
3
λεπτά
Αν έχεις ασχοληθεί λίγο ή έχεις στο περιβάλλον σου άτομο με δυσκολίες στην όραση ή την ακοή, γνωρίζεις πως η κοινωνία μας δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για την εύκολη καθημερινότητά τους, ενώ στον τομέα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα γίνονται κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες άτομα με τέτοιου είδους δυσκολίες να ενταχθούν σε διάφορες δραστηριότητες ψυχαγωγίας και διασκέδασης έχοντας πιο ενεργό ρόλο, όπως σε συναυλίες, αγώνες ποδοσφαίρου κ.α. Ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν μεγάλα, ειδικά σε Κύπρο και Ελλάδα.
Η 19χρονη Άννα Γιαννακοπούλου, εδώ και λίγο καιρό ανεβάζει στο Youtube κομμάτια από τη rap ελληνική μουσική σκηνή, τα οποία μεταφέρει στη νοηματική γλώσσα, θέλοντας να ανοίξει ένα καινούργιο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων με δυσκολίες στην ακοή και της ραπ μουσικής.
Την περίπτωση της Άννας ανέδειξε μέσα από μία παλαιότερη συνέντευξή του, ο Αντώνης Κωνσταντάρας στο VICE GREECE, ο οποίος επικοινώνησε μαζί της θέλοντας να την γνωρίσει λίγο καλύτερα.
Όπως ανέφερε τότε η Άννα, τη νοηματική δεν την είχε διδαχθεί, αλλά είχε εντρυφήσει σε αυτήν μέσω των παππούδων της, οι οποίοι ήταν κωφοί. «Έχω μεγαλώσει με τη γιαγιά μου και τον παππού μου, οι οποίοι είναι κωφοί. Η μητέρα μου ήταν πολύ απασχολημένη με τη δουλειά της και έτσι με άφηνε πολύ συχνά σε αυτούς. Ουσιαστικά, μέναμε στο ίδιο σπίτι. Μάθαινα, με σκοπό να συνεννοούμαι μαζί τους. Όλη αυτή η διαδικασία είναι μια πραγματική εμπειρία, όπως και ο εν λόγω τρόπος επικοινωνίας. Με τον καιρό, γνώρισα πάρα πολλούς ανθρώπους που ήταν κωφοί. Μάλιστα, η γιαγιά μου υπήρξε για χρόνια και πρόεδρος του σχετικού σωματείου. Έχω μεγαλώσει με αυτούς τους ανθρώπους, έχω βρεθεί σε εκδηλώσεις, έχω πάει εκδρομές μαζί τους».
Η ιδέα με τα τραγούδια δεν ήταν κάτι προσχεδιασμένο όπως αναφέρει: «Μου αρέσει πολύ να τραγουδάω, μου αρέσει να κάνω διασκευές και να ηχογραφώ. Μια μέρα που περπατούσα στον δρόμο, άκουγα στο κινητό ένα τραγούδι του Iratus, το «Τα Λέμε το Πρωί», και προσπαθούσα να σκεφτώ τις λέξεις στη νοηματική. Γενικά μου αρέσει η rap μουσική και γνώριζα πως είναι πολύ δύσκολο να το βγάλω. Γι' αυτό, στο πρώτο βίντεο έβγαλα μόνο ένα μέρος του. Το ανέβασα και είχε μεγάλη απήχηση. Μου έστελνε πολύς κόσμος για να μου πει ότι είναι όμορφη προσπάθεια. Μάλιστα, μια κοπέλα το προώθησε και στον ίδιο τον Iratus, ο οποίος μου έστειλε για να μου πει ότι τον τιμά ιδιαίτερα όλο αυτό και με ευχαρίστησε. Στην αρχή, τα ανέβαζα ως stories στο Instagram και όταν αποφάσισα να κάνω ένα ξένο κομμάτι -μεταφράζοντάς το στην ελληνική νοηματική- άνοιξα το κανάλι. Ωστόσο, δεν είχα κάποιο σκοπό. Είπα, θα το ανοίξω και ό,τι γίνει».
Η Άννα, παρότι σπουδάζει Στατιστική, δεν έχει σκοπό να σταματήσει την προσπάθειά της, αφού θέλει να μεταφράσει όσα περισσότερα κομμάτια μπορεί, βελτιώνοντας παράλληλα και την τεχνική της στη νοηματική γλώσσα.