Ιερέας στην Ελλάδα αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά ΑμεΑ «γιατί δεν καταλαβαίνουν»

Φαίνεται πως ζήλεψε τη «δόξα» του Μητροπολίτη Μόρφου.

Article featured image
Article featured image

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο ρατσισμού είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα χθες Τετάρτη (31/7), κατά το οποίο στρατιωτικός ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά ΑμεΑ λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνουν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το περιστατικό έλαβε χώρα στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Λεπτοκαρυάς και αφορούσε ομάδα έξι παιδιών από την παρακείμενη κατασκήνωση «Νηρηίδες» του υπουργείου Εργασίας που τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΠ).

Οι συνοδοί των παιδιών καταγγέλλουν ότι το περιστατικό έγινε την Κυριακή 28 Ιουλίου έπειτα από απόφαση «στο πλαίσιο ένταξης των παιδιών και κοινωνικοποίησης, να πάμε να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία της υπαίθριας εκκλησίας που βρίσκεται μέσα στα ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς.

Την ώρα της Θείας Κοινωνίας παραχωρήσαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με τη δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται».

Στη συνέχεια, όπως λένε, «φτάνοντας εξοργισμένοι στην κατασκήνωση, παραθέσαμε στην πρόεδρο του ΚΚΠΠΚΠ τα γεγονότα και χωρίς να χάσει χρόνο πήγε στον διοικητή της μονάδας των ΚΑΑΥ για να διευθετήσει το θέμα. Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση, φτάνοντας μέχρι και τον ταξίαρχο, ο οποίος και επισκέφθηκε την κατασκήνωσή μας με σκοπό να μας γνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του παπά. Το κείμενο αυτό είναι μια προσπάθεια αφύπνισης της συνείδησης και ενσυναίσθησης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της!».

Τι αναφέρει η πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ

Η Συλβάννα Καρασαβίδου, πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στα Μέσα το περιστατικό. «Παρά την παρέμβαση του ταξίαρχου που είπε ότι θα γίνει αναφορά γι' αυτό στον υπουργό Αμυνας, ο ιερέας παρέπεμψε στον δεσπότη (τον μητροπολίτη Κίτρους Πλαταμώνος Γεώργιο, στον οποίο όμως θα φτάσει και η καταγγελία του Κέντρου), ενώ ακόμη και μετά την παρέμβαση του στρατηγού ο ιερέας δεν μεταπείστηκε», ανέφερε στην Εφ.Συν. ενώ σήμερα, με δηλώσεις της σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι ο ιερέας χαρακτήρισε τα παιδιά ως «χαζά».

Η Συλβάννα Καρασαβίδου ανέφερε πως τα ΑμΕΑ υφίστανται συχνά τέτοιες απορρίψεις σε διάφορους χώρους και με διάφορους τρόπους. «Δεν μπορώ να φανταστώ πως στην εκκλησία συμβαίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ ο ιερέας υποστήριξε πως καθώς τα παιδιά δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα θα μπορούσαν να φτύσουν τη θεία κοινωνία. Παράλληλα ανέφερε πως θα στείλει επιστολή στον μητροπολίτη της περιοχής. «Πρώτη φορά ζω κάτι τέτοιο, το σοκ είναι μεγάλο και μόνο η συγγνώμη των ανώτερων αξιωματικών μάς έκανε να νιώσουμε ότι η προσπάθειά μας δεν πάει χαμένη, αφού στην αρχή η απογοήτευση ήταν τόσο μεγάλη για τον μηδενισμό της προσπάθειας μας γι' αυτά τα παιδιά», ανέφερε η κυρία Καρασαβίδου.

Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ