Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Yves Saint Lauren, ο σχεδιαστής που μισούσε τη μόδα

Γάλλος μόδιστρος, από τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας του 20ού αιώνα, πλάι στον Christian Dior και την Coco Chanel.

Article featured image
Article featured image

Άφησε το αποτύπωμά του σε μισό αιώνα δημιουργίας, τόσο στην υψηλή ραπτική, όσο και στην καθημερινή ένδυση.

Ο Yves Saint Laurent γεννήθηκε την 1η Αυγούστου του 1936 στο Οράν της γαλλοκρατούμενης τότε Αλγερίας και ήταν το μεγαλύτερο παιδί ενός εύπορου Γάλλου βιομηχάνου.

Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στο σχέδιο, φτιάχνοντας ρούχα για τις κούκλες των μικρότερων αδελφών του.

Στα 17 του γράφτηκε σε σχολή μόδας του Παρισιού και το σχέδιό του για ένα βραδινό φόρεμα απέσπασε το πρώτο βραβείο σε ετήσιο διαγωνισμό.

Το ταλέντο του το αναγνώρισε αμέσως ο Christian Dior, που τότε μεσουρανούσε στη γαλλική υψηλή ραπτική και τον προσέλαβε στον οίκο του ως σχεδιαστή.

Μετά το θάνατο του Christian Dior, το 1957, ο Yves Saint Laurent ανέλαβε επικεφαλής σχεδιαστής, ξεπερνώντας σε φήμη τον μέντορά του.

yves_saint_laurent.jpg

Διηύθυνε τον Οίκο Dior επί τρία χρόνια, μέχρι που κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας.

Το 1962, μαζί με τον σύντροφό του Pierre Bergé, ίδρυσε τον δικό του Οίκο, ο οποίος με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια «αυτοκρατορία», μέχρι να εξαγοραστεί τη δεκαετία του '90 από την εταιρεία καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών Σανοφί.

Ο σχεδιαστής μισούσε τη μόδα

«Μισώ τη μόδα. Δεν διασκεδάζω καθόλου κάνοντας αυτό το πράγμα. Και τα fashion shows με τρομάζουν!», θα δήλωνε ο ίδιος στην Guardian το 1977, μετά από την τεράστια επιτυχία που είχε η παρουσίαση της συλλογής του στο Παρίσι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ