Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι απειλή, το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου είναι

«Γίνεται διάλογος για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου... αλλά τα βασικά της πυρηνικής τα ξέρουμε;», αναρωτιέται η Ελένη Σκουρίδη, Ιατρικός Φυσικός, η οποία εργάζεται στην Αγγλία.

Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι απειλή, το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου είναι

«Γίνεται διάλογος για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου... αλλά τα βασικά της πυρηνικής τα ξέρουμε;», αναρωτιέται η Ελένη Σκουρίδη, Ιατρικός Φυσικός, η οποία εργάζεται στην Αγγλία.

Article featured image
Article featured image

Αφορμή για το εν λόγω κείμενό της αποτέλεσε η συζήτηση που περιστρέφεται γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία. «Εφόσον τέτοια θέματα φυσικής μάς αφορούν πλέον και επηρεάζουν τη ζωή μας, τότε και η ύλη στα σχολεία θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί έτσι ώστε να παρέχεται καλύτερη εκπαίδευση / πληροφόρηση στο κοινό», αναφέρει η ίδια.

Πιο κάτω το πολύ ενδιαφέρον κείμενό της που απέστειλε για δημοσίευση στη CITY:

Σπουδαίος ο Νεύτωνας και ο Αϊνστάιν, γιατί όμως δεν μιλάμε και για την τιμημένη με δυο Νόμπελ, Μαρί Κιουρί, και τη μελέτη της για ραδιενεργά φαινόμενα;


Με παρότρυνση την πρόσφατη συζήτηση που έλαβε χώρα στο νησί μας για το νέο βήμα της Τουρκίας και την οσονούπω εγκαινίαση του πρώτου της πυρηνικού εργοστασίου, αναρωτήθηκα αν μπορούμε να κατανοήσουμε πραγματικά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει τυχόν ατύχημα σε ένα τέτοιο εργοστάσιο ή γενικά τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας ή ακτινοβολίας, εφόσον φαίνεται να υπάρχει ελάχιστη έως μηδαμινή εκπαίδευση επί του θέματος.

Γιατί τα σχολεία μας δεν διδάσκουν (ούτε καν αγγίζουν) τα βασικά τέτοιων θεμάτων, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μη, αφού υπάρχει ενδιαφέρον και είναι θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μας;

Η έλλειψη εκπαίδευσης δημιουργεί κύματα παραπληροφόρησης (όχι ότι ο τόπος μας δεν κατακλύζεται ήδη από υπερβολική παραπληροφόρηση γενικότερα). Ουκ ολίγες φορές έχω διαβάσει σε ιστοσελίδες διάφορες συζητήσεις περί θεμάτων ακτινοβολίας και ραδιενέργειας και ουκ ολίγες φόρες οι δυο έννοιες μπερδεύονται μεταξύ τους. Και όμως, εφόσον το κράτος μας αγωνίζεται να εξασφαλίσει χορηγίες και ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη έρευνας σε αυτά τα θέματα, γιατί ακόμη εν έτη 2019 τα σχολεία μας δεν περιλαμβάνουν ακόμη στην ύλη του μαθήματος της φυσικής τα θέματα ακτινοβολίας και ακτινοπροστασίας καθώς και ραδιενέργειας;

Αποφοίτησα από το λύκειο πριν από οχτώ χρόνια... θυμάμαι τρία χρόνια επανάληψη τους νόμους του Νεύτωνα και αν ήμασταν τυχεροί κάτι ψηλά από σχετικότητα. Σπουδαίος ο Νεύτωνας και ο Αϊνστάιν, γιατί όμως δεν μιλάμε και για την τιμημένη με δυο Νόμπελ, Μαρί Κιουρί, και τη μελέτη της για ραδιενεργά φαινόμενα; Γιατί να μη μαθαίνουμε ότι η ακτινοβολία χωρίζεται σε ιονίζουσα (π.χ. X-rays και γάμμα-ακτινοβολία) και μη ιονίζουσα π.χ. (ραδιοκύματα); Γιατί να μη μαθαίνουμε την έννοια της ραδιενέργειας και πως αυτή έχει επίπτωση στον άνθρωπο ή το περιβάλλον ή ακόμη και για τη θετική χρήση της στην ιατρική, π.χ. στην θεραπεία του υπερθυρωειδισμού ή για διάγνωση διαφόρων παθήσεων και καρκίνων; Γιατί να μη γνωρίζουμε για το ραδόνιο, ένα φυσικό ραδιενεργό στοιχείο που βρίσκεται στο έδαφος και τα ορυκτά τούτου του πλανήτη, και πως ο άνθρωπος εκτίθεται καθημερινά, θέλοντας ή μη, σε κάποιο ποσοστό ιονίζουσας ακτινοβολίας από το περιβάλλον; Γιατί να μην ενημερωθούμε για το γεγονός πως κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αν το σπίτι ή η εργασία του βρίσκεται σε περιοχή με αυξημένα ποσοστά ραδόνιου και πως ο κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει μέτρα προστασίας, αν αυτά είναι αναγκαία.

Καλό θα ήταν, επιπλέον, να διδασκόμαστε βασικά θέματα επιδημιολογίας και για το γεγονός πως ό,τι γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας προέρχεται κυρίως από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ κ.λ.π.

Να γνωρίζουμε τα βασικά ώστε κάποιοι να σταματήσουν να κρύβονται από το φούρνο μικροκυμάτων της κουζίνας τους, ενώ παράλληλα αγνοούν την ακτινοβολία που λαμβάνουν από το φυσικό περιβάλλον.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει εκσυγχρονισμός στην εκπαίδευση στο μάθημα της φυσικής και γενικότερα περισσότερη και καλύτερη πληροφόρηση (βασικά να υπάρχει πληροφόρηση) και ενδεχομένως ημερίδες που να προάγουν το διάλογο σε σωστή βάση. Και για να επανέλθω στο θέμα που πυροδότησε τη σκέψη μου, να δοθεί περισσότερος χρόνος από τα ΜΜΕ στους πυρηνικούς φυσικούς να μιλήσουν και να εξηγήσουν καλύτερα γιατί το εργοστάσιο στο Ακκούγιου μπορεί πράγματι να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την Κύπρο.

Ελένη Σκουρίδη, Ιατρικός Φυσικός

Φωτογραφία: Chernobyl, Ουκρανία /
Yves Alarie / Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ