Σάλος στην Ελλάδα για σκίτσο με την Παναγία

Τα όρια της σάτιρας υπό συζήτηση ξανά στην Ελλάδα.

Article featured image
Article featured image


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Vice.gr, τα τελευταία 24ωρα ένα σκίτσο «σκανδαλίζει» το ελληνικό διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα σχέδιο του Χρήστου Μακροζαχόπουλου, με τίτλο Η Κοίμηση της Θεοτόκου, το οποίο δημοσιεύθηκε στη σελίδα Κουλουβάχατα Comics στο Facebook και απεικονίζει την Παναγία να βουρτσίζει τα δόντια της και να πίνει νερό πριν πέσει για ύπνο.

Το αν διαθέτει χιούμορ ο δημιουργός είναι συζητήσιμο, όπως συζητήσιμο είναι και αυτό που ακολούθησε. Το κόμικ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε εκκλησιαστικά σάιτ και πιστούς, οι οποίοι άρχισαν να στέλνουν υβριστικά και απειλητικά μηνύματα προς τη σελίδα και τον δημιουργό του. Το σάιτ ekklisiaonline.gr προανήγγειλε ότι θα καταθέσει μήνυση, ενώ λόγω δεκάδων αναφορών η σελίδα Κουλουβάχατα Comics «έπεσε». Λίγες ώρες μετά επανήλθε, δημοσιεύοντας ένα σκίτσο φίλου της σελίδας, που προκάλεσε νέο γύρο αντιδράσεων. Κάποιοι φυσικά υποστήριξαν τον σκιτσογράφο και το δικαίωμα στη σάτιρα και την ελευθερία της έκφρασης.

Στην Ελλάδα, πάντως, από την 1η Ιουλίου έχουν καταργηθεί η βλασφημία και η καθύβριση θρησκευμάτων ως ποινικά αδικήματα (Άρθρα 198 και 199). Το σκεπτικό του νομοθέτη είναι ότι δεν προσβάλλουν κανένα υπαρκτό κοινωνικό μέγεθος και επομένως δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις. Πιο απλά, σύμφωνα με τον Ποινικό Δίκαιο σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη, η ποινή προϋποθέτει την τέλεση πράξης. Στην περίπτωση της βλασφημίας η βλαπτική συνέπεια της πράξης δεν μπορεί να αποδειχθεί στο δικαστήριο, καθώς δεν υπάρχουν εμπειρικά ή αποδείξιμα αποτελέσματα.


vlasf.png


Η αποποινικοποίηση της βλασφημίας ήταν χρόνιο αίτημα ελληνικών και ξένων οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή του Φίλιππου Λοΐζου, διαχειριστή της χιουμοριστικές ιστοσελίδας «Γέροντας Παστίτσιος», ο οποίος συνελήφθη το 2012 και καταδικάστηκε δύο χρόνια αργότερα σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με αναστολή για καθύβριση θρησκεύματος, μετά από ερώτηση στη Βουλή ενός χρυσαυγίτη.


Πηγή: Vice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ