Φωτοεπισημάνσεις, αύξηση ποινών και πιο εντατικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο

Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Τροχαία με αφορμή τα τελευταία θανατηφόρα δυστυχήματα στους κυπριακούς δρόμους.

Article featured image
Article featured image

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αρχηγείο Αστυνομίας ειδική σύσκεψη, υπό τον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Κύπρο Μιχαηλίδη, με σκοπό να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα από την Αστυνομία, για τη μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών τροχαίων συγκρούσεων.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας, με αφορμή και τα τραγικά συμβάντα στην άσφαλτο του τελευταίου 11ήμερου, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι συνανθρώπων μας και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων επιβαινόντων στα εμπλεκόμενα οχήματα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν η Ηγεσία της Αστυνομίας, ο Διευθυντής και τα στελέχη της Τροχαίας Αρχηγείου και οι υπεύθυνοι των Επαρχιακών Κλάδων Τροχαίας, αξιολογήθηκαν όλα τα στοιχεία γύρω από τις θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις και το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας για την οδική ασφάλεια.

Κατά τη σύσκεψη υπήρξε έντονος προβληματισμός και έγινε ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων για το τι επιπρόσθετο θα μπορούσε να γίνει στην αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να ανακοπεί η ανοδική τάση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων των τελευταίων ημερών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για εξεύρεση περαιτέρω βελτιωτικών μέτρων και πρόληψης, μεταξύ άλλων δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους ακόλουθους τέσσερις τομείς:


image2.jpg


α) Φωτοεπισήμανση – Υπογραμμίστηκε η σημασία να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα φωτοεπισήμανσης στο οδικό δίκτυο. Είναι αποδεδειγμένη διεθνώς η συμβολή τέτοιων συστημάτων στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων και στο σύντομο χρονικό διάστημα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, έδρασε ως καταλύτης, περιορίζοντας σχεδόν κατά το ήμιση τις συγκρούσεις.

β) Αύξηση των ποινών – Εισηγήσεις για αύξηση των ποινών τέθηκαν επανειλημμένα ενώπιον της πολιτείας ως αναγκαίο και αναγκαστικό αποτρεπτικό μέτρο. Με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, παρατηρείται το απογοητευτικό σκηνικό να γίνονται εκατοντάδες έλεγχοι και καταγγελίες με χιλιάδες παραβάτες χωρίς αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

γ) Εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων και εκστρατειών, παράλληλα με τις διαλέξεις, ενημέρωση/διαφώτιση που πραγματοποιούνται στα σχολεία, στρατόπεδα και οργανωμένα σύνολα.

δ) Συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς. Στον αγώνα αυτό ζητούμε τη συνεργασία όλων των άμεσα αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών κάτι που θα γίνει επίσημα εντός των επόμενων ημερών. Παρότι η Αστυνομία βρίσκεται στην προμετωπίδα των προσπαθειών για πρόληψη και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ηγείται των προσπαθειών στα σχολεία, στα στρατόπεδα και αλλού, όπου είναι εφικτό ιδίως για την ενημέρωση της νέας γενιάς, εντούτοις η προσπάθεια αυτή χρειάζεται να ενδυναμωθεί και να αποκτήσει πιο συνεκτικό χαρακτήρα με τη συμβολή όλων των οργανωμένων φορέων της πολιτείας, της οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι φέτος (1/1-26/8/19) καταγράφηκαν 29 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις και έχασαν τη ζωή τους 29 συμπολίτες μας. Τα δυσάρεστα αυτά στατιστικά στοιχεία καθιστούν απαραίτητη τη γενική συστράτευση και κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας στον αγώνα μας.

Από την πλευρά της η Αστυνομία βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και δίνει μάχη για τη μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων. Ενεργεί με σχέδιο και κινητοποιεί σημαντικές δυνάμεις και πόρους – ιδιαίτερα κατά την περίοδο των θερινών διακοπών – για να επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ήδη έχουν ενισχυθεί οι Κλάδοι Τροχαίας με προσωπικό.

Επίσης, έχει γίνει καταγραφή και επικαιροποίηση όλων των σημείων στο οδικό δίκτυο που χαρακτηρίζονται ως μελανά, για να υπάρξει παρέμβαση, έγκαιρη προειδοποίηση ή αλλαγή που να μειώνει τον κίνδυνο. Η Αστυνομία κάνει παράλληλα αισθητή την παρουσία της σε δρόμους όπου εκδηλώνονται παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες.

Επιπρόσθετα, δόθηκαν οδηγίες από την Ηγεσία της Αστυνομίας για ακόμα πιο έντονη παρουσία και την μέγιστη προτεραιότητα και αυστηρότητα, ιδίως στις παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που χωρίς καμία αμφιβολία, συνιστούν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ή θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, όπως είναι: η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή εξαρτησιογόνων ουσιών, η οδήγηση χωρίς κράνος, η χρήση κινητού κατά την οδήγηση, η οδήγηση χωρίς τη ζώνη ασφαλείας. Τα μέλη της Αστυνομίας έχουν λάβει εντολές να είναι αυστηρά στην επιβολή του νόμου, όσο κι αν αυτά τα ζητήματα προκαλούν ορισμένες φορές τη δυσαρέσκεια ή την αντίδραση των οδηγών. Είναι προτιμότερο να δυσαρεστηθούν ορισμένοι, παρά να συνεχίζεται από ορισμένους η ανεύθυνη οδήγηση.

Δυστυχώς, πολλοί παράγοντες υπεισέρχονται στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας γύρω από τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας με κυριότερο τον ανθρώπινο παράγοντα. Ας συνδράμουμε λοιπόν όλοι στην υιοθέτηση μιας ώριμης, συνετής και αμυντικής οδικής συμπεριφοράς, έχοντας συνεχή έγνοια για τους κινδύνους που διατρέχει ο κάθε ένας για να αποσοβήσει κατά το δυνατό την πιθανότητα να γίνει το επόμενο θύμα, σκορπώντας την οδύνη στους δικούς του ανθρώπους και σε συνανθρώπους του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ