Τι μαθαίνουμε, αλήθεια, στα παιδιά μας σήμερα;

Πες μας κι εσύ τη δική σου άποψη στο #BeMyGuest

Article featured image
Article featured image

Γράφει η ομάδα «The Big Challenge Cyprus»


Τι μαθαίνουμε, αλήθεια, στα παιδιά μας σήμερα; Να δουλεύουν σκληρά; Ναι! Να θέλουν το καλύτερο; Βεβαίως!

Τι γίνεται όμως με το «είσαι καταπληκτικός/ή όπως ακριβώς είσαι»; «Είμαστε όλοι αδέρφια αλλά είμαστε όλοι διαφορετικοί και αυτό μας κάνει σπουδαίους!» «Βρες τα διαφορετικά σου σημεία και αξιοποίησε τα στο έπακρο. Αυτό θα σε κάνει μοναδικό!» «Να συγκρίνεσαι και να γίνεσαι καλύτερος μόνο με τον χτεσινό σου εαυτό και με κανένα άλλο!» «Είσαι μοναδικός! Να ξέρεις ποιος είσαι! Να σου αρέσει αυτός που είσαι!»

Ας μιλήσουμε λίγο για τη διαφορετικότητα… Τι; Αλλιώς το ξεκινήσαμε; Για να μπορούμε να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε τη διαφορετικότητα, πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, σαν ολότητα, με τα καλά και τα κακά του! Ό,τι αγάπη δίνουμε γύρω μας ξεκινάει από μέσα μας. Άλλη μια μεγάλη πρόκληση λοιπόν! Πώς θα το περάσουμε αυτό στα παιδιά μας;

Ο κάθε ένας από εμάς έχει τη δική του προσωπικότητα. Περπατάμε διαφορετικά, καθόμαστε διαφορετικά, μιλάμε διαφορετικά, σκεφτόμαστε διαφορετικά. Έχουμε ζήσει -και ζούμε ακόμα- διαφορετικές εμπειρίες που μας οδηγούν στο να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά ένα γεγονός. Έχουμε λάβει διαφορετικές γνώσεις και έχουμε κληρονομήσει ή αναπτύξει διαφορετικές δεξιότητες. Είμαστε όλοι ίσοι αλλά είμαστε όλοι διαφορετικοί!

Σεβασμός της διαφορετικότητας σημαίνει αποδοχή της ελευθερίας του άλλου, δηλαδή του δικαιώματος τού να είναι ο εαυτός του και να αποτελεί το θεμέλιο των ανθρωπίνων σχέσεων. Ξεκινάει πρώτα με τη θετική αυτοαξιολόγηση και έπειτα με την ενσυναίσθηση.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν μοναδικές, αξιοθαύμαστες ιδιότητες. Αναζητώντας λόγους για να χειροκροτήσουμε και όχι για να επικρίνουμε, θα καταφέρουμε να τις αναγνωρίσουμε. Και έτσι ίσως καταλάβουμε καλύτερα την έννοια της ισότητας και του σεβασμού. Έτσι ίσως να υπάρξει καλύτερη κατανόηση και επικοινωνία μεταξύ των ατόμων…

Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχουν αυτοδημιούργητοι άνθρωποι. Οι στόχοι επιτυγχάνονται μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεξάρτηση. Φτάνει ο στόχος να είναι κοινός. Και τότε είναι που μπαίνει η λέξη ομάδα! Ό,τι και να αντιπροσωπεύει αυτή… το σχολείο, την κοινωνία, το κράτος, τον πλανήτης μας… Θέλουμε δεν θέλουμε, ανήκουμε όλοι σε ομάδες και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε το ρόλο μας και να αναπτύξουμε την ικανότητα της συνεργασίας.

Ένας από τους ορισμούς της λέξης ομάδα είναι «σύνολο ατόμων που έχουν κάποιο κοινό σκοπό». Χωρίς να πρέπει να είναι όμοιοι, απλώς να έχουν ένα κοινό σκοπό! Ας μάθουμε λοιπόν για αρχή να αγαπάμε και να αναπτύσσουμε τα διαφορετικά μας σημεία, έπειτα να αποδεχόμαστε και να δίνουμε αξία στα διαφορετικά σημεία του καθενός. Κι ας βρούμε κοινό έδαφος με όσους συναναστρεφόμαστε. Τέλος, ας συνεργαστούμε με ωριμότητα για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Η ποικιλομορφία σε μια ομάδα δεν είναι μόνο η ομορφιά αλλά είναι και η δύναμη της!


Φωτογραφία: Pixabay

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ