Επαναστατική μέθοδος αναβάλλει την εμμηνόπαυση για δύο δεκαετίες

Ήδη, μέχρι τώρα, δέκα γυναίκες έχουν υποβληθεί στην εν λόγω θεραπεία με επιτυχία.

Article featured image
Article featured image


Σε μία σπουδαία ανακάλυψη - στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής- προχώρησαν 4 κορυφαίοι Βρετανοί γιατροί, οι οποίοι βρήκαν μία επαναστατική μέθοδο αναβολής της εμμηνόπαυσης για σχεδόν 20 χρόνια.

Οι ειδικοί εργάζονται σε εξειδικευμένη κλινική στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, η οποία προσφέρει στις γυναίκες την δυνατότητα να καθυστερήσουν επί 20 χρόνια την εμμηνόπαυση και τις συνέπειές της στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, η μέθοδος βασίζεται στην αφαίρεση ιστού από τις ωοθήκες της γυναίκας. Ο ιστός αυτός καταψύχεται και όταν εκείνη εκδηλώσει εμμηνόπαυση, αποψύχεται και μεταμοσχεύεται πίσω στο σώμα της. Με την μέθοδο αυτή, μπορεί να παραταθεί η γονιμότητα της γυναίκας.

Ωστόσο, οι γιατροί που την εφαρμόζουν δεν αποσκοπούν σε κάτι τέτοιο. Στόχος τους είναι να προστατεύσουν τις γυναίκες κυρίως από τους σοβαρούς κινδύνους της εμμηνόπαυσης, όπως η καρδιοπάθεια και η οστεοπόρωση. Η μέθοδος προς το παρόν έχει εφαρμοστεί σε νεαρές γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση. Οι γιατροί που την επινόησαν λένε ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε γυναίκες με φυσική εμμηνόπαυση.

Μέχρι τώρα, 10 νεαρές Βρετανίδες, ηλικίας 22 έως 36 ετών, έχουν υποβληθεί στη θεραπεία. Μία από αυτές είναι η 33χρονη Ντίξι Λουίς Ντέξτερ από το Ντέρμπυσαϊρ, η οποία διαγνώσθηκε σε ηλικία 20 ετών με ενδομητρίωση. Η νεαρή γυναίκα αναγκάστηκε πέρυσι να χειρουργηθεί για να αφαιρέσει τη μήτρα της.

Λίγο καιρό πριν την εγχείρηση, ο ιστός από τη μία ωοθήκη της μεταμοσχεύθηκε στην μασχάλη της και σύντομα άρχισε να παράγει οιστρογόνα. Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον δεν έχει παρενέργειες από την εμμηνόπαυση, όπως πόνο στο σεξ, διακυμάνσεις στην ψυχική διάθεση και προβλήματα ύπνου. «Η πρόωρη εμμηνόπαυση είχε επηρεάσει τα πάντα, τη δουλειά, τη σχέση, την υγεία μου», δήλωσε στην εφημερίδα. «Μετά την επέμβαση, όμως, η ποιότητα της ζωής μου βελτιώθηκε δραματικά.

Το να μην μπορώ να κάνω παιδιά ήταν τεράστιο πλήγμα, αλλά το να καθυστερήσω την εμμηνόπαυση, ανακτώντας την ποιότητα της ζωής μου, ήταν πραγματικά σωτήριο». Ο ωοθηκικός ιστός που αφαιρείται από τις γυναίκες καταψύχεται στους μείον 150 βαθμούς Κελσίου.

Όταν η γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση, ο ιστός αποψύχεται και μεταμοσχεύεται πίσω στο σώμα της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει να παράγει πάλι τις ορμόνες που φυσιολογικά χάνουν οι γυναίκες όταν μπουν στην κλιμακτήριο. «Οι γυναίκες ζουν πλέον περισσότερο από ποτέ και κάποιες θα βρίσκονται περισσότερα χρόνια στην εμμηνόπαυση απ’ ό,τι θα είναι γόνιμες», δήλωσε ο επινοητής της μεθόδου Σάιμον Φίσελ, διευθυντής της εταιρείας ProFam (Protecting Family and Menopause).

«Αυτό είναι κάτι που μπορούμε πια να αποτρέψουμε». Η τεχνική που εφαρμόζει είναι παραλλαγή της κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού που γίνεται για να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους νεαρές γυναίκες με καρκίνο.


Με πληροφορίες από protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ