Και Πανσέληνος της Παναγίας και Περσείδες

Το 2019 ήταν μια πλούσια αστρονομική χρονιά για τον Πλανήτη μας αλλά και για το Νησί μας, αφού φέτος είχαμε δύο εκλείψεις Ηλίου (αόρατες για την Κύπρο) και δυο εκλείψεις Σελήνης τις οποίες είχαμε την χαρά να απολαύσουμε από όλη την Κύπρο, με πιο πρόσφατη μας την καλοκαιριάτικη, που συνέβη τον περασμένο Ιούλιο.

Article featured image
Article featured image

Ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη είναι πολύ τυπικοί στον Ουρανό και δεν καθυστερούν ούτε και ένα δευτερόλεπτο στα ραντεβού τους.

Του Χρύσανθου Φάκα, Προέδρου της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ)

Έτσι και έγινε, στις 21:42 το φαινόμενο είχε ξεκινήσει με την Σελήνη να εισέρχεται στην παρασκιά της Γης και ακριβώς στις 23:01 η Σελήνη ξεκίνησε μεγαλοπρεπώς να εισέρχεται στην Σκιά της Γης και πρακτικά εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε να αλλάζει το χρώμα της και να σκιάζεται, δίνοντας στο κυπριακό κοινό την χαρά να δει μια Έκλειψη Σελήνης.

Αυτή η όμορφη Αστρονομική χρονιά δεν τελειώνει, αφού πλησιάζουν τα εντυπωσιακά πεφταστέρια του καλοκαιριού και η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος η οποία φέτος θα είναι ακριβώς στις 15 Αυγούστου ωσάν να θέλει και ο Ουρανός να γιορτάσει μαζί μας την μεγάλη γιορτή της Παναγίας μας, του Δεκαπενταύγουστου.


NewMoon8219-1-625x352.jpg


Μάλιστα, για να συνεορτάσει η Σελήνη μαζί μας , ξεκίνησε την προετοιμασία της ακριβώς την 1 Αυγούστου όπου είχαμε την έναρξη του Νέου Κύκλου της Σελήνης για τον Αύγουστο . Έτσι όπως η παράδοση του λαού μας και η Εκκλησία ξεκινά την 1η Αυγούστου την προετοιμασία της για την κορύφωση του Πάσχα του καλοκαιριού, όπως ονομάζεται , που είναι η Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου , έτσι ακριβώς την 1η Αυγούστου και η Σελήνη ξεκίνησε την δική της προετοιμασία κορυφώνονται τον Κύκλο της στις 15 Αυγούστου με την Πανσέληνο.

Σαν να μην έφταναν αυτά τα φαινόμενα τον Νοέμβριο θα έχουμε την εξαιρετικά σημαντική διάβαση του Ερμή από τον δίσκο του Ήλιου, επιβεβαιώνοντάς μας ότι είναι εσωτερικός Πλανήτης. Μέχρι τον Νοέμβριο όμως ας απολαύσουμε τον Μυθικό Περσέα που ξεκινά και φέτος τα ξενύχτια του σκορπώντας στο καλοκαιρινό Κυπριακό Ουρανό όμορφο θέαμα.

Ακόμη και ο Αρχαίος ποιητής Άρατος τον 3ο π.χ. αναφερόταν στα ποιήματά του για τον Μυθικό Περσέα που τέτοιες μέρες κάθε χρόνο περπατά πάνω στο γαλαξία ρίχνοντας τα αστέρια κάτω με τα βαριά αντρίκια πολεμικά του πόδια.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ο θυμωμένος Περσέας που ρίχνει τα αστέρια ή ο αρχιδιάκονος Άγιος Λαυρέντιος που χύνει τα δάκρυα του, που μαρτύρησε στις 10 Αυγούστου. Η πραγματικότητα είναι ότι από την 17η Ιουλίου η τροχιά της Γης διασχίζει μια περιοχή την οποία διέσχισε στο παρελθόν ο Κομήτης 109P/Swift -Tuttle ο οποίος εγκατέλειψε πολλά υπολείμματα στην τροχιά του.


ΠΕΡΣΙΔΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (2).jpg


Ο κομήτης είναι εκ φύσεως καταδικασμένος να χάνει στα ταξίδια του το υλικό του. Υλικό το οποίο το αφήνει στο διάβα του σαν να θέλει να αφήνει τα ίχνη του από όπου περνά. Αυτά τα εκατομμύρια ίχνη κόκκων σκόνης διαφόρων μεγεθών συναντά η Γη στην τροχιά της και λόγω της βαρύτητα που ασκεί, αρχίζει να τα απορροφά εντός της ατμόσφαιράς της.

Τα μετέωρα αυτά όπως ονομάζονται, αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον Ουρανό, δημιουργώντας αυτή την υπέροχη φωτεινή γραμμή και σύμφωνα με την σοφία του λαού το γνωστό πεφταστέρι. Κάποια εξ αυτών , τα μεγαλύτερα σε μέγεθος , μπορεί να καταφέρουν να φθάσουν έως και την επιφάνεια της Γης χωρίς να εξαϋλωθούν πλήρως. Αυτά ονομάζονται μετεωρίτες, σε αντίθεση με του διάττοντες αστέρες που όπως προανέφερα ονομάζονται τα σώματα που εξαϋλώνονται πλήρως στον Ουρανό. Οι διάττοντες αστέρες ένα δημιουργήσουν μεγάλη λάμψη ονομάζονται βολίδες.

Το φαινόμενο των Περσίδων άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2019 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2019. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΝΑΣΑ η καλύτερη ημέρα παρακολούθησης είναι το Σάββατο 12 Αυγούστου 2019, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων και τα μετέωρα θα αναπτύξουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο , δηλαδή διανύουν την απόσταση Λευκωσία Λάρνακα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Το ακτινοβόλο σημείο θα ευρίσκεται στον βραδινό Ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ, όπου ευρίσκεται και ο αστερισμός του Περσέα, για αυτό ονομάζονται και Περσίδες. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 10:30 μ.μ. το βράδυ όπου το ακτινοβόλο σημείο όλο και ψηλότερα παρόλο του γεγονότος ότι φέτος κυριαρχεί στον Ουρανό το φεγγάρι.


2483_PerseidsPeak_1280.jpg


Με την εύκαιρα αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ) και το Αστεροσχολείο, διοργανώνουν την καθιερωμένη αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στην Κυπερούντα, τη Δευτέρα το βράδυ 12 Αυγούστου 2019 κατά τις ώρες 09:00 μ.μ -11:30 μ.μ. και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.

Τη βραδιά αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη βροχή των διαττόντων αστέρων και να λύσει τις απορίες του, σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα.

Οι φίλοι του Ουρανού φέτος θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με τη βροχή των διαττόντων να παρακολουθήσουν και τους Πλανήτες Δία, Κρόνο, τον Αστερισμό του Σκορπιού καθώς και τη φωτεινή Σελήνη η οποία θα ετοιμάζεται και αυτή να εορτάσει το Δεκαπενταύγουστο ως Πανσέληνος.


ΠΕΡΣΙΔΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1).jpg


Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και όσοι έχουν τηλεσκόπια μπορούν να τα φέρουν ώστε να απολαύσουμε και φέτος όλοι μαζί τα καλοκαιρινά αστρονομικά φαινόμενα της Κύπρου μας.

Κλείνοντας εν όψει των τελευταίων ειδήσεων που έχουν έρθει στην δημοσιότητα για την εξαφάνιση μιας Αγγλοκύπριας Αστροφυσικού ονόματι Natalie Christopher, στην Ικαρία, εκ μέρους της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, θα θέλαμε να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στην οικογένειά της και ελπίζουμε όπως σύντομα ανευρεθεί.

Χρύσανθος Φάκας Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ