Ούτε το Facebook κατάφερε να θέσει όρια στην τέχνη

Δικαστήριο υποχρέωσε το Facebook να επιτρέπει εφεξής να δημοσιεύονται φωτογραφίες του διάσημου πίνακα «Η προέλευση του κόσμου», ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλος, ένεκα της ωμής απεικόνισης του γυναικείου κόλπου.

Article featured image
Article featured image

Μία δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε το 2011 έληξε 8 χρόνια μετά, με το Facebook να υποχρεώνεται να δημοσιεύει πλέον φωτογραφίες του του πίνακα ζωγραφικής του Gustave Courbet, «L`Origine du Monde» (Η προέλευση του κόσμου).


Η ιστορία ξεκίνησε το 2011, όταν το Facebook κατέβασε το λογαριασμό Γάλλου χρήστη επειδή δημοσίευσε φωτογραφία του συγκεκριμένου έργου. Ο Γάλλος άσκησε αγωγή κατά του δικτύου social media για τo κατέβασμα του λογαριασμού του όταν δημοσίευσε τον περίφημο πίνακα του 19ου αιώνα που απεικόνιζε τον γυναικείο κόλπο. Το Facebook συμφώνησε να δωρίσει ένα ποσό, που δεν αποκαλύφθηκε, στη γαλλική ένωση τέχνης LeMUR, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Frederic Durand.


p1dhm2guugjl71e5b1qtjq2k1t5dd_1170x557.jpg



Ο δικηγόρος του Durand, Stephane Cottineau, δήλωσε: «Η δωρεά αυτή τερματίζει τη νομική διαμάχη μεταξύ του κ. Durand και του Facebook».

Η δημοσίευση του καθηγητή θεωρήθηκε ότι παραβιάζει την πολιτική του Facebook για την ανάρτηση γυμνών εικόνων. Από τη χώρα που κατέχει την ελευθερία της έκφρασης ως βασικό πολιτιστικό πυλώνα, ο Durand κατηγόρησε το Facebook ότι παρεμβαίνει σε αυτό το δικαίωμα.

Ενώ ο Durand είχε αρχικά διεκδικήσει 20.000 ευρώ ως αποζημίωση σε ένα πολιτικό δικαστήριο του Παρισιού, το Facebook αμφισβήτησε ότι σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηστών, θα έπρεπε να γίνει η δίκη στην Καλιφόρνια όπου εδρεύουν τα γραφεία του Facebook.

Το 2015, ένα γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι αυτό ήταν άδικο και η δικαστική υπόθεση προχώρησε στη Γαλλία. Ενώ η απόφαση του 2018 επεσήμανε το σφάλμα του Facebook να κλείσει το λογαριασμό του Durand, το δικαστήριο δήλωσε επίσης ότι ο άνδρας δεν είχε δικαίωμα αποζημίωσης καθώς ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα νέο προφίλ.

Η πολιτική του Facebook για το γυμνό έχει αμφισβητηθεί εδώ και καιρό. Παρόλο που τα κοινοτικά πρότυπα του, αναφέρουν ότι «θα επιτρέψει φωτογραφίες γλυπτών ζωγραφικής και άλλης τέχνης που απεικονίζει γυμνή φιγούρα», ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων έχει συχνά κατηγορηθεί για την απαγόρευση ρεαλιστικών έργων τέχνης που απεικονίζουν γυμνό.

Η στάση του σχετικά με το γυναικείο γυμνό έχει επίσης προκαλέσει αντιδράσεις. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το Facebook συμφώνησε σε μια συνάντηση με τον Αμερικανικό Εθνικό Συνασπισμό κατά της Λογοκρισίας μετά την διαμαρτυρία γυμνών ακτιβιστών έξω από την έδρα της εταιρείας

Με πληροφορίες από klik.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ