Κάτι συμβαίνει με τον Τάμεση

Ο ποταμός που διασχίζει την καρδιά του Λονδίνου, δεν είναι πια ο ίδιος.

Article featured image
Article featured image

Αν έχεις επισκεφθεί το Λονδίνο έστω και μία φορά, εκτός από το Big Ben και το London Eye, θα έχεις περάσει και δίπλα από τον Τάμεση, τον περίφημο ποταμό του Λονδίνου.

Και σίγουρα θα έχεις προσέξει πως δεν είναι και ό,τι πιο καθαρό και υγιές υπάρχει στο Λονδίνο. Αυτό, μέχρι πρόσφατα, αφού όπως όλα δείχνουν, το οικοσύστημα του ποταμού Τάμεση φαίνεται πως έχει ανακάμψει, καθώς φώκιες, δελφίνια και φάλαινες ζουν πλέον στην καρδιά του Λονδίνου.

thames_seals_-2-.jpg

Κάτι που έχει να συμβεί από το 1950, όταν το κατεστραμμένο αποχετευτικό σύστημα και τα απόβλητα από τις βιομηχανίες μόλυναν τον ποταμό σε σημείο που ανακηρύχθηκε βιολογικά νεκρός.

Πλέον όμως ο Τάμεσης ανέκαμψε. Χάρη στους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, τα αναβαθμισμένα συστήματα αποβλήτων και πολλά έργα υποδομών, εκατοντάδες είδη κατοικούν σε αυτόν.

1543741_thames_seals_-3-.jpg


Μια έρευνα που διεξήχθη από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), η οποία διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, έχει υπολογίσει ότι πάνω από 3.500 φώκιες ζουν πλέον στις εκβολές του Τάμεση. Η ζωή στο ποτάμι είναι τόσο καλή που οι φώκιες αναπαράγονται. Η ZSL μέτρησε 138 νεογνά φώκιας στον ποταμό το 2018.


«Ενθουσιαστήκαμε με τον αριθμό νεογνών μέσα σε μια μόνο εποχή», λέει η Thea Cox, βιολόγος στη ZSL. «Οι φώκιες δε θα μπορούσαν να αναπαραχθούν χωρίς επαρκή τροφή άρα αυτό δείχνει πως το οικοσύστημα του Τάμεση αναπτύσσεται και ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από την εποχή που ανακηρύχθηκε βιολογικά νεκρός το '50».

Στον Τάμεση κατοικούν επίσης περισσότερο από 100 είδη ψαριών, μεταξύ των οποίων δύο είδη καρχαρία, ιππόκαμποι, γουρουνόψαρα (είδος δελφινιού) αλλά και το Ευρωπαϊκό χέλι που απειλείται με εξαφάνιση. Το ποτάμι επίσης επισκέπτονται συχνά δελφίνια και φάλαινες.

Με πληροφορίες LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ