Το πρώτο (έμμεσο) σχόλιο της Ελένης Αντωνιάδου μετά τον σάλο για τη NASA

«Δεν στόχευα ποτέ να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς».

Article featured image
Article featured image

Στο πρώτο της (έμμεσο) σχόλιο για το θέμα, μέσω Facebook, προχώρησε η Ελένη Αντωνιάδου, η Ελληνίδα επιστήμονας, η οποία τις τελευταίες δύο μέρες πρωταγωνιστεί στο σάλο που έχει προκληθεί στα social media, σχετικά με το αν εργάζεται ή όχι ως ερευνήτρια στη NASA.

«Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, όπως είπα πριν μερικές μέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη. Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω», γράφει η κυρία Αντωνιάδου χωρίς ωστόσο να δίνει σαφείς απαντήσεις σε όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες μέρες.

Παράλληλα στο ίδιο ποστ υπάρχει και φωτογραφία ενός επαίνου, που φέρεται να είναι από τη NASA, τον οποίο υπογράφει ο David Korsmeyer επίκουρος διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Η κ. Αντωνιάδου τιμάται για την «εξαιρετική συνεισφορά της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για την εξερεύνηση του διαστήματος και την ανθρωπότητα».


Πώς ξεκίνησε το θέμα

Η υπόθεση της Ελένης Αντωνιάδου ήρθε στην επικαιρότητα μετά τη βράβευση της σε επιχειρηματικά βραβεία από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Κεραμέως με ανάρτησή της στο Facebook δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία βράβευε την Ελένη Αντωνιάδου, γράφοντας: «Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι". Απονέμοντας στην Ελένη Αντωνιάδου, που διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής, βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο, στο πλαίσιο των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος. Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει αισιοδοξία».

Από εκεί και πέρα διάφοροι χρήστες των social media, αλλά και ειδικοί ξεκίνησαν να αμφισβητούν την ερευνητική συμμετοχή της κ. Αντωνιάδου στη NASA, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες πως δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την αναγεννητική ιατρική. Η πιο σοβαρή αναφορά έγινε από τον επιστήμονα Κώστα Μπουγιούκο που εργάζεται σε γαλλικό πανεπιστήμιο (Paris Diderot University) 0και που στο παρελθόν έχει εργαστεί και στο CNRS. Ο κ. Μπουγιόκας ανέφερε ότι η Ε. Αντωνιάδου είχε συμμετάσχει ως φοιτήτρια σε ένα καλοκαιρινό campus της NASA, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες φοιτητές και ότι η ίδια δεν έχει καμία άλλη σχέση με τη NASA, ούτε έχει βραβευθεί από αυτή καθώς και ότι δεν κάνει έρευνα στην αναγεννητική ιατρική.

«Ένας από τους καθηγητές της είχε ανακαλύψει μία τεχνητή τραχεία η οποία σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη» συμπλήρωνε ο κ. Μπουγιούκος.


Ο "Θαλής ο Μιλήσιος" για τη βράβευση

Μετά το σάλο σχετικά με το βιογραφικό της Ελένης Αντωνιάδου, που βραβεύτηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο του διαγωνισμού αριστείας "Θαλής ο Μιλήσιος", οι διοργανωτές του διαγωνισμού εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση.

«Σχετικά με τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί στα social media σχετικά με το τιμητικό βραβείο που δόθηκε στην Ελένη Αντωνιάδου στα πλαίσια της τελετής απονομής των επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος, οι διοργανωτές των βραβείων επιθυμούν να διευκρινίσουν τα εξής: Τιμήσαμε την Ελένη Αντωνιάδου, με βάση το βιογραφικό της, ως μια νέα ελληνίδα ερευνήτρια από τη Θεσσαλονίκη, που έχει διακριθεί στο εξωτερικό. Στο πρόσωπό της τιμήσαμε τους νέους έλληνες επιστήμονες, που διαπρέπουν στον τομέα τους. Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή της κυρίας Αντωνιάδου, όπως και των άλλων βραβευθέντων, έγινε αποκλειστικά από τους διοργανωτές των βραβείων. Από την υπουργό Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία μας τίμησε με την παρουσία της, ζητήσαμε απλώς να απονείμει το βραβείο, όπως ακριβώς ζητήσαμε και από άλλους παρισταμένους υπουργούς την απονομή άλλων αντίστοιχων βραβείων».

Ωστόσο σημειώνεται πως οι διοργανωτές στο δελτίο τύπου που είχαν στείλει στις 9 Σεπτεμβρίου ανέφεραν ότι βραβεύτηκε "και η ελληνίδα επιστήμονας που εργάζεται στην NASA, κ. Ελένη Αντωνιάδου, για την προσφορά της στην επιστήμη και τον άνθρωπο".

thalis.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ