Τι συνέβη με τον «κυπριακό» εξωπλανήτη και το fake όνομα Λίξης

Όλη η αλήθεια εδώ.

Article featured image
Article featured image

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα από τα θέματα που απασχόλησε τα Μέσα και την κυπριακή πραγματικότητα ήταν η «βάφτιση» ενός εξωπλανήτη και ενός άστρου από την Κύπρο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Μέσα, στις 28 Αυγούστου, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Διαστήματος, Γιώργος Δανός, ανέλυσε τη σημασία του γεγονότος αυτού για την Κύπρο, έλυσε διαστημικές απορίες ενώ εξήγησε και τη διαδικασία για την επιλογή του ονόματος του εξωπλανήτη και του άστρου.

Λίγες ώρες μετά, κάποιοι χρήστες του διαδικτύου, προφανώς με μπόλικη δόση χιούμορ, δημιούργησαν μία ψεύτικη σελίδα στο Facebook που παρέπεμπε στον Κυπριακό Οργανισμό Διαστήματος, και με σχετική ανάρτηση ενημέρωνε το κοινό πως οι αρμόδιοι κατέληξαν στο όνομα που θα δώσουν στον εξωπλανήτη και αυτό ήταν το όνομα «Λίξης», ένεκα της αγάπης που τρέφουν οι Κύπριοι για το φαγητό.

Η είδηση κυκλοφόρησε και διαδόθηκε από διάφορες ιστοσελίδες, περιλαμβανομένης και της CITY, αφού με τη σειρά μας μεταδώσαμε την ψευδή είδηση πως ο «κυπριακός» εξωπλανήτης θα λέγεται «Λίξης».

Ευτυχώς, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Δανό, μας ενημέρωσε πως η είδηση είναι ψευδής και πως η διαδικασία για την ονοματοδοσία του εξωπλανήτη και του άστρου «τρέχει» από τις 29 Αυγούστου και θα συνεχίσει μέχρι τον Νοέμβριο.


exoplanet.jpg

Το άστρο και εξωπλανήτης μας


«Στην ιστοσελίδα astronomy.org.cy, υπάρχουν σαφείς οδηγίες με τις διαδικασίες και το τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να προτείνει ονόματα για τον εξωπλανήτη και το άστρο. Στην ουσία, έχουμε δύο σύνολα από τα οποία ζητάμε βοήθεια. Είναι το πρώτο σύνολο που αφορά εταιρείες, συνδέσμους, σχολεία, οργανώσεις κλπ και το ατομικό. Στην πρώτη περίπτωση μπορούν να τρέξουν δική τους, εσωτερική διαδικασία για να αποφασίσουν το όνομα και έπειτα ως εταιρεία, να προτείνουν τρία ζευγάρια ονομάτων», αναφέρει ο κ. Δανός.

Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει πως όταν λένε ζευγάρια ονομάτων, εννοούν ονόματα τα οποία έχουν σχέση μεταξύ τους, όπως Άδωνης-Αφροδίτη, για να υπάρχει και μία σύνδεση μεταξύ του εξωπλανήτη και του άστρου.

Από τους ιδιώτες, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του ΚΟΔ, αναμένουν πληθώρα ονομάτων, που πιθανόν να είναι και πιο ασυγκρότητα μεταξύ τους. Οι ιδιώτες καλούνται να κάνουν τις προτάσεις τους μέσω της σελίδας του ΚΟΔ στο Facebook, αναρτώντας την πρότασή τους για το άστρο, τον εξωπλανήτη και τέλος, γιατί προτείνουν αυτά τα ονόματα. «Εδώ περιμένουμε προτάσεις με χιούμορ και ευχάριστες. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αρκετές τέτοιες».

Όπως αναφέρει ο κ. Δανός, ήδη έχουν σταλεί εκατοντάδες εισηγήσεις, άλλες συγκινητικές, άλλες πανέξυπνες, άλλες ρομαντικές, αλλά όλες πολύ ενδιαφέρουσες. «Έχουμε εισηγήσεις που ούτε καν τις είχαμε φανταστεί και που δεν γνωρίζαμε καν πως αφορούν την Κύπρο και είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με αυτό».

Πώς θα γίνει η επιλογή των ονόματος

Όπως αναφέραμε και πριν, η διαδικασία θα τρέξει για περίπου δύο μήνες. Έπειτα η επιτροπή που έχει καταρτιστεί από τον ΚΟΔ, θα μελετήσεις τις εισηγήσεις και θα καταλήξει σε ένα short list με τις πιο ενδιαφέρουσες. Τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε την τελική λίστα με τα 3 ζευγάρια ονομάτων που θα καταλήξει η επιτροπή, λίστα η οποία θα σταλεί στον Διεθνή Οργανισμό Αστρονομίας, ο οποίος θα κάνει την τελική επιλογή των δύο ονομάτων. Συνήθως, επιλέγουν το επικρατέστερο που τους υποδεικνύει η κάθε χώρα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Η Κύπρος θα μάθει τα καλά νέα κοντά στα Χριστούγεννα.



Μερικά από τα ζευγάρια ονομάτων που πρόταθηκαν από ιδιώτες

Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Δανός, αρκετοί είναι εκείνοι που έδωσαν τις δικές τους προτάσεις για την ονομασία του άστρου και του εξωπλανήτη. Στη σελίδα του ΚΟΔ στο Facebook Astronomy Cyprus - Naming an Exoplanet, βρήκαμε μερικές από τις προτάσεις που έστειλαν οι επίδοξοι νονοί, όπως Ονήσιλος-Μέλισσα, Πυγμαλίων-Γαλάτεια, Ρήγαινα και Διγενής, Καρέτα-Αγρινό.

Δείτε σχετική ανάρτηση του Γιώργου Δανού, Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Διαστήματος:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ