Κάποιοι προσπαθούν να κόψουν (παράνομα) αιωνόβιο ευκάλυπτο για να χτίσουν

Αυτό έλεγε η καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της CITY.

Article featured image
Article featured image

Από τη συντακτική ομάδα της CITY



Με τη λογική του «ό,τι δεν λύεται, κόβεται» και κυρίως με την κουλτούρα ότι με εμποδίζει ή δεν με βολεύει το καταστρέφω, ιδιοκτήτης τεμαχίου στον Άγιο Δομέτιο, προσπάθησε να αποκόψει αιωνόβιο ευκάλυπτο που βρίσκεται –κατά το ήμισυ- εντός του τεμαχίου του, για να προχωρήσει σε ανέγερση οικοδομής.


Η καταγγελία έφτασε στο γραφείο μας, από άτομο που ζει στην περιοχή, και όπως μας εξήγησε προς το παρόν το δέντρο στέκει ακόμη όρθιο, εξ αιτίας ιδιωτικής πρωτοβουλίας και παρέμβασης, ωστόσο, καθημερινά υπάρχει κίνδυνος οι εργάτες να προχωρήσουν στην αποκοπή του, καθώς ήδη έχουν προσπαθήσει 2 φορές έως τώρα, πράγμα εμφανές και από τις φωτογραφίες που μας απέστειλαν από το σημείο.



tree1.jpg


Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί γιατί να είναι παράνομο να κοπεί το δέντρο, ειδικά εάν βρίσκεται εντός του τεμαχίου του ιδιοκτήτη.


tree.jpg


Σε επικοινωνία που είχαμε με το Τμήμα Δασών, το οποίο είναι ενημερωμένο για την υπόθεση, ενώ λειτουργός έχει επιθεωρήσει και το σημείο, έπειτα από επίσημη καταγγελία που έγινε στο Τμήμα, μας ενημέρωσαν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άδεια για την αποκοπή του ευκάλυπτου, ούτε καν αίτηση από τον ιδιοκτήτη για έκδοση άδειας. «Για να προχωρήσει κάποιος σε αποκοπή δέντρου και μάλιστα αιωνόβιου, πρέπει να λάβει πρώτα άδεια από το Τμήμα Δασών και Πολεδομίας. Παράλληλα η εν λόγω περίπτωση έχει ακόμη μία ιδιαιτερότητα καθώς ο ευκάλυπτος εφάπτεται δύο τεμαχίων, άρα για να αποκοπεί, πρέπει να δοθεί άδεια και από τους ιδιοκτήτες του τεμαχίου που συνορεύει».




51640235_575596806185595_7469547773897998336_n.jpg



Όπως αναφέρει ο Λειτουργός του Τμήματος Δασών, αν για οποιοδήποτε λόγο γίνει αποκοπή του δέντρου χωρίς άδεια, τότε ο ιδιοκτήτης παρανομεί και θα διωχθεί ποινικά, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο Αστυνομικός Σταθμός Αγίου Δομετίου με τον οποίο επίσης επικοινωνήσαμε, καθώς κι εκεί έγινε επίσημη καταγγελία για το περιστατικό.


51212019_2329257337349419_3945406788316168192_n (1).jpg



Σε ερώτηση που θέσαμε στον Λειτουργό του Τμήματος Δασών, εάν υπάρχει περίπτωση να δοθεί άδεια για την αποκοπή ενός αιωνόβιου δέντρου, ενημερωθήκαμε πως μπορεί μεν το δέντρο να χρονολογείται, ωστόσο δεν είναι χαρακτηρισμένο από την Πολεδομία ως προστατευόμενο. «Δεν σημαίνει πως όλα τα αιωνόβια δέντρα που υπάρχουν στην Κύπρο, είναι και προστατευόμενα. Ναι μεν χρειάζεται άδεια, ωστόσο εάν την αιτηθεί και συμφωνήσουν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, θα την πάρει», σημειώνει ο Λειτουργός.

Σημείωση: Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι πρόσφατες, ενώ οι δύο που ακολουθούν είναι από το πρώτο διάστημα έναρξης των εργασιών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ