Όταν η Γκρέτα συνάντησε τον Τζαστίν Τρουντό

Η 16χρονη ακτιβίστρια που ξεσήκωσε τον πλανήτη «την είπε» στον Καναδό πρωθυπουργό.

Article featured image
Article featured image

Η Γκρέτα επικρίνει τον Τριντό και εκείνος συμφωνεί μαζί της: «Δεν κάνει αρκετά για τον πλανήτη!» Η σουηδή ακτιβίστρια πήρε μέρος σε μια από τις μαζικότερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ στον Καναδά, ενώ επανέλαβε την απογοήτευσή της για τα όσα (δεν) κάνουν οι πολιτικοί για το κλίμα.

Ένα πλήθος πολλών χιλιάδων ανθρώπων υποδέχτηκε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου διοργανώθηκε μια ογκώδης και αρκετά ζωηρή «απεργία για το κλίμα». Η σουηδή ακτιβίστρια συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της χώρας Τζάστιν Τριντό τον οποίο και επέκρινε για τις ανεπαρκείς προσπάθειες του Καναδά να περιορίσει τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή – και αυτός συμφώνησε μαζί της. «Είμαστε τουλάχιστον 500.000. Μπορείτε να είστε περήφανοι!», είπε η Τούνμπεργκ επευφημούμενη από το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο αριθμός των συγκεντρωμένων ήταν πρωτόγνωρος για το Κεμπέκ, ενώ ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν ποτέ στον Καναδά. Η αστυνομία δεν έδωσε επίσημη εκτίμηση, αλλά έκανε λόγο για μια «ιστορική» κινητοποίηση που κύλησε χωρίς σημαντικά απρόοπτα.


2019-09-27T215450Z_551004386_RC1C36BDAA90_RTRMADP_3_CLIMATE-CHANGE-STRIKE-CANADA.jpg



«Δεν είμαστε στο σχολείο σήμερα, δεν είστε στη δουλειά, διότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη και δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα», τόνισε η Τούνμπεργκ, μερικές ημέρες ύστερα από το οργισμένο «Πώς τολμάτε!» που φώναξε στη γενική συνέλευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στα Ηνωμένα Έθνη. «Αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες όλου του κόσμου συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη. Μας απογοήτευσαν άλλη μία φορά με τα κενά τους λόγια και τα ανεπαρκή τους σχέδια», είπε. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ενώθηκε με το πλήθος (μαζί με την οικογένειά του) αφού ανακοίνωσε νέα μέτρα για το περιβάλλον, όπως κάνει σχεδόν κάθε ημέρα από την αρχή της εβδομάδας – προεκλογική περίοδος γαρ.


2019-09-27T212922Z_747345052_RC17B04A9020_RTRMADP_3_CLIMATE-CHANGE-STRIKE-CANADA.jpg



Νωρίτερα ο Τριντό είχε συναντήσει την νεαρή σουηδή ακτιβίστρια κατ’ ιδίαν. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επέκρινε την περιβαλλοντική πολιτική της καναδικής κυβέρνησης. Οπως η πλειονότητα των ηγετών του πλανήτη, ο Τριντό «δεν κάνει αρκετά» για τον πλανήτη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πριν από την συγκέντρωση. Ο Τριντό δήλωσε ότι «συμφωνεί απολύτως» μαζί της. «Είναι ακριβώς αυτό που θα κάνουμε», υποσχέθηκε. Αμέσως μετά, δεσμεύθηκε ότι θα φυτευτούν δύο δισεκατομμύρια δέντρα τα επόμενα 10 χρόνια εάν επανεκλεγεί στις 21 Οκτωβρίου. Σε ερώτηση για την κριτική σε βάρος της, η Γκρέτα δήλωσε ότι τη θεωρεί κομπλιμέντο. «Σήμερα κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και ο κόσμος δυσκολεύεται να το διαχειριστεί, άρα προσπαθούν να μας κάνουν να σιωπήσουμε», εξήγησε. Χωρίς να ονοματίσει τον Ντόναλντ Τραμπ που την ειρωνεύτηκε με ένα tweet, η ακτιβίστρια διερωτήθηκε «γιατί οι ενήλικοι επιλέγουν να κοροϊδεύουν παιδιά και εφήβους που απλά επικοινωνούν και ενεργούν σύμφωνα με όσα λέει η επιστήμη, ενώ θα μπορούσαν να πράξουν κάτι σωστό».


Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ