Δύο ηλεκτρόδια ήταν αρκετά για να σηκώσουν έναν παράλυτο άντρα ξανά στα πόδια του

Μέχρι τότε δεν είχε καμία ελπίδα να περπατήσει ξανά.

Article featured image
Article featured image

Αυτό του είχαν πει οι γιατροί, ωστόσο, ούτε οι ίδιοι δεν μπορούσαν να υπολογίσουν πόσο γρήγορα μπορεί η επιστήμη τους να εξελιχθεί… Ούτε και ήταν ηθικό να τους δώσουν ελπίδες για κάτι που δεν γνώριζαν.

Στον αγώνα δρόμου «Wings for Life Races», ήταν ο πιο αργός δρομέας αφού χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να διανύσει 390 μέτρα, δηλαδή να κάνει τον γύρο ενός σταδίου.

Ήταν όμως και ο πιο εντυπωσιακός δρομέας, αφού είχε νικήσει τη «μόνιμη» παράλυση. Φτάνοντας στη γραμμή του τερματισμού, ο 31 ετών Ντέιβιντ Μζι από την Ελβετία, σήκωσε τα χέρια του ψηλά στον αέρα και γιόρτασε τη νίκη του.

methode_times_prod_web_bin_49884c7c-ccd5-11e9-bac7-3a108794927b.jpg


Όχι μόνο του εαυτού του, αλλά και της ιατρικής επιστήμης. Η ιστορία του του Ντέιβιντ ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια, όταν τραυματίστηκε σοβαρά στη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια προπόνησης. Οι γιατροί του είπαν ότι δεν παραπατήσει ποτέ. Θα μπορούσε να σταθεί όρθιος, αλλά όχι να βαδίσει. «Μόλις ξεκινούσα την καριέρα μου ως καθηγητής φυσικής αγωγής. Όμως η δράση στη ζωή μου είχε βίαιο τέλος», εξηγεί ο ίδιος στους «Times» του Λονδίνου.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στον τομέα είναι ραγδαίες και η τύχη ήταν με το μέρος του… Ο Μζι επιλέχθηκε ως κατάλληλος για να συμμετάσχει σε ένα πείραμα, κατά το οποίο δύο ηλεκτρόδια θα παρείχαν ρεύμα στα νεύρα και αυτά με τη σειρά τους θα διήγειραν τους μύες που αδρανούσαν λόγω του τραυματισμού. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτούσε και πάλι κινητική λειτουργία.


grafimaparalytos-Gr.jpg


Μάλιστα, όπως φάνηκε μετά την εφαρμογή της πειραματικής μεθόδου, το ηλεκτρικό ρεύμα δεν δρούσε απλώς εκείνη τη στιγμή, αλλά βοηθούσε και μετά την παύση διοχέτευσης ρεύματος στην αναζωογόνηση των αδρανοποιημένων κυκλωμάτων που οδηγούν σε καταστάσεις παράλυσης άκρων. Σήμερα, μερικούς μήνες μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών, ο Μζι χρησιμοποιεί ακόμη το αναπηρικό αμαξίδιο για τις περισσότερες μετακινήσεις του, όμως μπορεί να σηκώνεται στα πόδια του και να βαδίζει μικρές αποστάσεις, πάντα όμως με τη βοήθεια ΠΙ (πλαισίου ισορροπίας).

Και δεν τον ενθουσιάζει μόνο ότι μπορεί ξανά να περπατήσει. Αλλά και το ότι υπάρχει εξέλιξη στην αντιμετώπιση της πάθησής του, παρότι οι γιατροί τον είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα από ένα σημείο και μετά.

Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ