Buena Vida

Ταξιδέψαμε στο Σαν Σεμπαστιάν και γνωρίσαμε τη «μοιραία» του ισπανικού βορρά.

Article featured image
Article featured image

Γράφει η Εβελίνα Συρίγου



Στην Ισπανία, όσες φορές κι αν την επισκεφθώ, πάντα βρίσκω ένα δικό μου κομμάτι. Πολυπρόσωπη, φιλόξενη, αλέγκρα, μποέμ, η Ισπανία είναι μια χώρα γοητευτικών αντιθέσεων.

Έχοντας ζήσει για ένα διάστημα στη Γαλικία, ήξερα καλά τι σημαίνει ισπανικός βορράς. Επίμονες βροχές -ποιο Λονδίνο;-, καταπράσινες εκτάσεις, γεύσεις ωκεανού, επιβλητική αρχιτεκτονική. Ποτέ, όμως, δεν είχα βρεθεί στην απέναντι πλευρά του ισπανικού βορρά, σε μία «χώρα» διαφορετική από τις άλλες, στη Χώρα των Βάσκων.

19.jpg


Μέχρι τη στιγμή που ήρθε μια πρόσκληση από τη La Liga (που στην Κύπρο προβάλλεται από την PrimeTel) για να παρακολουθήσω το ντέρμπι ανάμεσα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και τη Μπαρτσελόνα, στο Σαν Σεμπαστιάν. Εκτός από ποδόσφαιρο, το πρόγραμμα περιελάβανε βόλτες στην πόλη, νόστιμο φαγητό και διασκέδαση στα pintxos bars. Κι όλα αυτά, like a local.


NIGHT2.jpg


Το Σαν Σεμπαστιάν -στα σύνορα με τη Γαλλία, στα παράλια του Ατλαντικού Ωκεανού-, βρίσκεται φωλιασμένο στον πανέμορφο Βισκαϊκό Κόλπο. Χτισμένο σε τρεις αμμώδεις παραλίες -Playa de la Concha, Playa Ondarreta, Playa de Gros-, διαθέτει αδιαμφισβήτητο φυσικό κάλλος και είναι το κατάλληλο μέρος για ν’ απολαύσεις μερικές από τις πιο ατμοσφαιρικές βόλτες, αλλά κι ενδιαφέρουσες ορεινές περιπλανήσεις στα βουνά, από τα οποία περιβάλλεται.


CIUDAD4.jpg

Άφιξη στις 8.30 το πρωί στο τοπικό αεροδρόμιο, πριν καλά καλά ξημερώσει. Το τοπίο βροχερό και ομιχλώδες -συνηθισμένο για την περιοχή, πόσο μάλλον για Δεκέμβρη. Μέσα στο μουντό τοπίο ένα φωτισμένο billboard με καλωσορίζει “San Sebastian - A Culinary Nation”, ένας σαφέστατα καλός οιωνός γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Μια σύντομη βόλτα στην πόλη αρκεί ν’ αντιληφθείς την κοσμοπολίτικη αύρα της. Δεν είναι τυχαίο που εδώ βρίσκονται οι θερινές, βασιλικές κατοικίες, εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας κι ένα από τα πιο λαμπερά κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης, γνωστό στα βασκικά ως Donostia Zinemaldia. Η πόλη έχει ωκεάνιο κλίμα, που σημαίνει πως δε θα κρυώσεις ούτε θα ζεσταθείς, αλλά σίγουρα θα χρειαστείς ομπρέλα. Οι ήπιες θερμοκρασίες κάνουν την πόλη ακόμα πιο ερωτεύσιμη, ανοιχτή και φιλόξενη.

Gastro-pleasures

Το Σαν Σεμπαστιάν έχει άστρο και συγκεκριμένα πολλά άστρα στο κεφάλαιο γαστρονομία, καθώς αποτελεί βασίλειο της καλής ζωής και τόπο συνάντησης μερικών από τους καλύτερους σεφ του κόσμου. Εδώ, θα δοκιμάσεις τα καλούδια του Ατλαντικού, ενώ αν σου αρέσει το κρέας, θα ξετρελαθείς με τις προτάσεις. Το φαγητό είναι μια εμπειρία, ειδικά αν έχεις διάθεση να δοκιμάσεις νέες γεύσεις. Εκτός, όμως, από τη gourmet πλευρά της πόλης, υπάρχει και η cool εκδοχή που θα βρεις στα pintxos bars, δοκιμάζοντας μικρά σνακς με βάση τα θαλασσινά, τα αλλαντικά και τα τυριά. Αν είσαι τυχερός και γνωρίσεις κάποιον ντόπιο, ακολούθησέ τον σε κάποια από τις κρυφές λέσχες γαστρονομίας της παλιάς πόλης, εκεί όπου φίλοι και οικογένειες μαζεύονται για να μαγειρέψουν κάτω από ένα καθεστώς αυτοδιαχείρισης, εδώ κι έναν αιώνα. Όπως μας είπαν, η ύπαρξή τους οφείλεται στο ότι τα περισσότερα σπίτια είναι μικρά και δεν υπάρχει χώρος για μεγάλα τραπεζώματα. Γι’ αυτό γίνεσαι μέλος σε μια λέσχη, φέρνεις τα υλικά σου και καλείς την παρέα για φαγητό. Μ’ έναν όρο, όμως: εδώ απαγορεύονται οι συζητήσεις για πολιτική και θρησκεία! Αυτό που σίγουρα επιτρέπεται είναι το διάσημο pintxo της Gilda -εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία-, που μας φίλεψε η señora Christina. Δυο ελιές, δυο πράσινες πιπεριές κι ένα φιλέτο γαύρου περασμένο σε οδοντογλυφίδα. Ζεστό και πικάντικο, όπως η Τζίλντα!

FOOD3.jpg

FOOD.jpg


The culture

Οι ντόπιοι μπορεί να μη διαθέτουν την εξωστρέφεια των Ανδαλουσιανών, ούτε τον αέρα των Μαδριλένων, όμως, είναι ένας λαός υπερήφανος και φιλόξενος. Η γοητεία τους είναι οι αντιθέσεις τους, που τους κάνουν να διατηρούν τις παραδόσεις τους, παραμένοντας ανοιχτοί στη διαφορετικότητα. Επιστημονικές μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει πως είναι οι πιο ευτυχισμένοι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου!

38.jpg


CIUDAD3.jpg


It’s play time

Η πόλη είναι ντυμένη στα χρώματα της Ρεάλ Σοσιεδάδ, Erreala ή txuri-urdin, όπως ονομάζεται η ομάδα στην τοπική γλώσσα, ονομασία που υποδηλώνει τη γαλανόλευκη ενδυμασία της. Το Σαν Σεμπαστιάν -η κατεξοχήν καλοκαιρινή πρωτεύουσα της Ισπανίας από το 1900-, με προτροπή του Αλφόνσου του 13ου, απέκτησε τη δική της «Βασίλισσα». Φέτος, μάλιστα, διανύει μία από τις καλύτερες σεζόν της, παίζοντας μπάλα σ’ ένα ανακαινισμένο, σύγχρονο γήπεδο 40.000 ατόμων. Ένα γήπεδο που είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο, ένα πραγματικό στολίδι, στο οποίο επικρατεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που θα σε κάνει αμέσως φίλαθλο, για ν’ απολαύσεις το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα του κόσμου, τη La Liga!

F1.jpg


F2.jpg


F4.jpg


City tour

Οι τρεις παραλίες της πόλης είναι το πρώτο φυσικό αξιοθέατο που αξίζει να θαυμάσεις. Από άποψη αρχιτεκτονικής, το ρεύμα της Belle Epoque κυριαρχεί, προσφέροντας την αίσθηση του μεγαλόπρεπου. Κι επειδή η θέα από ψηλά έχει πάντα ενδιαφέρον, το τελεφερίκ για το βουνό Iguledo θα σε οδηγήσουν στην πιο υπέροχη θέα του ορίζοντα, εδώ που τα χρώματα του δάσους συναντούν το μπλε της θάλασσας. Σήμα κατατεθέν, για να μη χαθείς, ο καθεδρικός ναός της πόλης, η κορυφή του οποίου φαίνεται σχεδόν από κάθε γωνιά της, αλλά και το ενυδρείο.

NIGHT.jpg


NIGHT1.jpg


22.jpg


18.jpg


Nightlife

Σίγουρα θα θελήσεις να ζήσεις λίγη από τη ζωηράδα της νύχτας του Σαν Σεμπαστιάν. Κάθε γωνιά και μπαρ. Ροκ, ποπ ή electro, ό,τι τύπος και να είσαι θα βρεις το στέκι σου. Η πόλη αγαπάει το εναλλακτικό, της αρέσει να πειραματίζεται και να δοκιμάζει. Παρά τη μικρή της έκταση, εδώ θα βρεις τα πιο πολλά bars ανά τετραγωνικό μετρό. Και θα περάσεις καλά!

FOOD4.jpg


Μετά από 5 υπέροχες μέρες έφτασε η στιγμή να πούμε adios στο Σαν Σεμπαστιάν, bai bai στα βασκικά, δηλαδή, «ναι, ναι». Θα επιστρέψουμε. Για ακόμα μία βόλτα στο δικό της μπλε…

Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ