Ποιος έριξε τελικά τα δέντρα στην Κυριάκου Μάτση;

Η ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, η απάντηση του Κινήματος Οικολόγων που επικαλούνται μάλιστα σχετική έκθεση του Τμήματος Δασών, το σχόλιο του Βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και η εκ νέου τοποθέτηση του Δήμου της πρωτεύουσας.

Article featured image
Article featured image

Στις 9 Ιανουαρίου, με αφορμή κάποιες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δήμος Λευκωσίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σε σχέση με τα δύο δέντρα που εκριζώθηκαν στην Κυριάκου Μάτση 3 μέρες πριν:

Όπως πρώτοι είχαμε ανακοινώσει στη δημόσια παρουσίαση του έργου ανάπλασης της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, στόχος του έργου είναι η διατήρηση και αναβάθμιση του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού χαρακτήρα του δρόμου, με την προστασία των υφιστάμενων μεγάλων δέντρων και την ενίσχυση του πρασίνου με νέες φυτεύσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπλαση της Κυριάκου Μάτση διατηρώντας τον χαρακτήρα του δρόμου, παρά τις πολλές αντίθετες φωνές που υποστήριζαν την αφαίρεση των δέντρων και τη διαπλάτυνση του δρόμου.

Με το έργο θα γίνει σημαντικός εμπλουτισμός του πρασίνου με τη φύτευση επιπλέον ενενήντα μεγάλων και ώριμων δέντρων, δημιουργώντας συνθήκες για ευχάριστη διακίνηση όλων των πολιτών.

Η πτώση των δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους και η αφαίρεση άλλων για λόγους ασφάλειας δεν ήταν θέμα των εργασιών που εκτελούνται στην περιοχή, αλλά της κατάστασης των δέντρων.

Παράγοντες όπως η ηλικία και η υγεία των υφιστάμενων δέντρων έχουν προκαλέσει τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί. Οι σφοδροί άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν την εκρίζωση και πτώση δύο δέντρων τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020. Ο Εργολάβος και οι επιβλέποντες Μηχανικοί του Δήμου έσπευσαν άμεσα στο χώρο και απομάκρυναν τα δέντρα.

Στη συνέχεια υπεύθυνοι λειτουργοί του έργου επισκέφθηκαν το εργοτάξιο μαζί με εκπροσώπους του Τμήματος Δασών για επαναξιολόγηση της κατάστασης όλων των υφισταμένων δέντρων. 4 επιπλέον δέντρα, 3 κυπαρίσσια και ένας πεύκος, κρίθηκαν επικίνδυνα και ασταθή και αποφασίστηκε η υλοτόμηση και απομάκρυνσή τους. Επίσης, για δέκα δέντρα έγιναν υποδείξεις για επιλεκτικό κλάδεμα της κόμης τους.

Την Τετάρτη 8 Ιανουάριου 2020 εκδόθηκε άδεια υλοτόμησης από το Τμήμα Δασών για τα 4 δέντρα που κρίθηκαν ασταθή και επικίνδυνα για την ασφάλεια του κοινού και ο εργολάβος προέβη στην υλοτόμησή τους. Έγινε, επίσης, το κλάδευμα στα δέντρα όπως είχε υποδειχθεί. Τα δέντρα που αποκόπηκαν θα αντικατασταθούν με μεγάλα ώριμα δένδρα του ιδίου είδους στη νέα τοπιοτέχνιση που περιλαμβάνεται στο έργο.

Σημειώνουμε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία με το Τμήμα Δασών στην κοινή προσπάθεια διατήρησης των υφιστάμενων δέντρων της Λεωφόρου, συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη υλοποίηση του έργου ανάπλασης του δρόμου.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Λευκωσίας υλοποιεί μια εις βάθος και πολυεπίπεδη φιλική προς το περιβάλλον πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτή περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων, τη δημιουργία δικτύου μικρών λεωφορείων, τη δημιουργία δικτύου πεζοδρομίων και τη φύτευση πέραν των 5000 ώριμων μεγάλων δέντρων.



Την αμέσως επόμενη μέρα (10/1) το Κίνημα Οικολόγων εξέδωσε ανακοίνωση, απαντώντας στον Δήμο Λευκωσίας:



Έπρεπε να το περιμένουμε. Λογικό επακόλουθο ένας Δήμος που ευθύνεται για το μέγα φιάσκο της Πλ. Ελευθερίας (το οποίο μόνο εμείς είχαμε προβλέψει από το 2006), να αντιδρούσε με τόση ανευθυνότητα.

Αντί να ψάχνει ποιος ευθύνεται για την παράνομη εκκοπή των ριζών των σημαντικών από οικολογική άποψη δέντρων της οδού Κυριάκου Μάτση – γεγονός που προκάλεσε την πτώση ορισμένων και να καταστούν επικίνδυνα πολύ περισσότερα -εκδίδει γελοίες ανακοινώσεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Το γεγονός ότι οι παράνομες εκσκαφές παρά τη ρίζα των δέντρων επηρέασαν την αντοχή τους σε πλευρικούς ανέμους επιβεβαιώνει και σχετική έκθεση του τμήματος Δασών.

Εντούτοις, ο Δήμος Λευκωσίας ισχυρίζεται ότι η πτώση των δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους και η αφαίρεση άλλων για λόγους ασφαλείας δεν ήταν αποτέλεσμα των εργασιών που εκτελούνται στην περιοχή αλλά της κατάστασης των δέντρων.

Καλά, δεν προβληματίζονται στον Δήμο Λευκωσίας από το γεγονός ότι ογδόντα χρόνια τα δέντρα είναι εκεί, άντεξαν πολύ ισχυρότερους ανέμους, δεν έπεσε ποτέ ένα, ούτε είχε καταστεί επικίνδυνο κανένα, λόγω της κατάστασής τους;

Οι δικαιολογίες του Δήμου Λευκωσίας θα ήταν αστείες αν δεν οδηγούσαν σε συγκάλυψη ενός εγκλήματος και μιας παρανομίας που οδήγησε στην εκκοπή μεγάλου αριθμού δέντρων και έθεσε σε κίνδυνο περιουσίες και ζωές κατοίκων στην περιοχή. Και η συγκάλυψη ενός εγκλήματος οδηγεί στην επανάληψη και στην εμπέδωση κλίματος ασυδοσίας.

Συγχαρητήρια στο Δήμο Λευκωσίας! Φταίνε τα δέντρα κι όχι ο εργολάβος, οι σχεδιασμοί του έργου και οι επιβλέποντες μηχανικοί του Δήμου Λευκωσίας.

Άλλωστε τα δέντρα, ούτε ψηφίζουν, ούτε δίνουν μίζες!



Μάλιστα, ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έκανε το δικό του σχόλιο για το θέμα:



theopemptou.png




Ο Δήμος, φυσικά, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, απαντώντας με νέα ανάρτηση στις βαριές κατηγορίες του Κινήματος Οικολόγων:



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ