31 χρόνια πριν, στις 30 Ιανουαρίου 1989, μία γυναίκα στη Λεμεσό έκανε πραγματικότητα το όνειρό της να γίνει μητέρα, έπειτα από μία πρωτοποριακή θεραπεία Κύπριου γιατρού.
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020
2
λεπτά
«Μία σωστή διάγνωση και αγωγή χάρισε τη χαρά της μητρότητας σ’ ένα νεαρό ζευγάρι από τη Λεμεσό», γράφει στο ρεπορτάζ της 31 χρόνια πριν, η Πόλα Σπόντα, φέρνοντας στο φως μια είδηση που δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει εντύπωση.
Το «πρόβλημα», όπως αναφερόταν τότε, ήταν πως η 30χρονη γυναίκα δεν είχε ποτέ της έμμηνο ρήση, κάτι που ουσιαστικά την απέτρεπε από το να τεκνοποιήσει. «Έγινα 14-15 ετών και δεν είχα δει ‘περίοδο’, όπως οι άλλες συνομήλικές μου. Άρχισα τότε να πηγαίνω στους γιατρούς. Ο καθένας, όμως, έβγαζε διαφορετικά συμπεράσματα. Άλλος ότι είχα πολυκυστικές ωοθήκες, ή ότι είχα παιδική μήτρα ή ότι χρειαζόμουν γυμναστική. Άλλοι, πάλι, μου πρότειναν να κάνω λαπαροσκοπήσεις και εγχειρήσεις. Για χρόνια πολλά γύριζα από τον ένα γιατρό στον άλλο, κάνοντας λανθασμένες θεραπείες και χωρίς να καταλήγουμε σε κάτι θετικό και συγκεκριμένο», εξιστορεί η 30χρονη.
Το ζευγάρι, το οποίο είχε αρραβωνιαστεί το 1981 και παντρευτεί το 1984, γνώριζε από την αρχή το πρόβλημα και προσπαθούσε διακαώς να βρει λύση. Η 30χρονη, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, αφού είχε απελπιστεί από τις πολλές και αποτυχημένες προσπάθειες, άκουσε για ένα γιατρό στη Λευκωσία, τον Σώτο Δημητρίου, τον οποίο και -ευτυχώς- επισκέφθηκε.
Στον Δρ. Δημητρίου η γυναίκα υποβλήθηκε για ένα περίπου χρόνο σε αναλύσεις και εξετάσεις ούτως ώστε να διαφανεί πού οφειλόταν το πρόβλημα της αμμηνόρροιας και πώς θα το επέλυαν.
«Οι ενδοκρινολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι η κοπέλα έπασχε από υποφυσιακή ανεπάρκεια του υποθαλάμου. Είχε, δηλαδή, έλλειψη μίας ορμόνης του υποθαλάμου η οποία ελέγχει την απελευθέρωση των άλλων δύο ορμονών (FSH και LH), που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του ωαρίου και της ωορρηξίας», σημειώνει ο γιατρός.
Έπειτα, όμως, από μία αρκετά χρονοβόρα θεραπεία η οποία διήρκησε 24 ημέρες, ο γιατρός ήταν σε θέση πλέον, μέσω υπερήχων, να παρακολουθεί το ωάριο που είχε αναπτυχθεί ούτως ώστε μόλις έφτανε η ώρα της ωορρηξίας, το ζευγάρι να έρθει σε επαφή και να γονιμοποιηθεί το ωάριο. Όπως και έγινε, αφού 9 μήνες μετά το ευτυχές ζευγάρι κατάφερε να αποκτήσει ένα υγιέστατο αγοράκι.
Διαβάστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα ιστορία στο ρεπορτάζ που ακολουθεί: