Ρωτήσαμε και μάθαμε πώς θα ελέγχονται όσοι βάζουν καύσιμα από τα κατεχόμενα

Ελέω βιοκαυσίμου, πολλά έπονται.

Ρωτήσαμε και μάθαμε πώς θα ελέγχονται όσοι βάζουν καύσιμα από τα κατεχόμενα

Ελέω βιοκαυσίμου, πολλά έπονται.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Ph B/Unsplash



Ήδη, εδώ και μερικές ημέρες, οι καταναλωτές πληρώνουν τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα ελέω της προσθήκης βιοκαυσίμου. Οδηγία που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους αρμοδίους να φορτώνουν το βάρος στους πολίτες, ένεκα λάθος χειρισμών, καθώς δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν εγκαίρως τις πολιτικές της Ευρώπης περί εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας χωρίς ρύπους και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα κληθούν εντός του 2020 να πληρώσουν έως και 4 σεντ επιπλέον για τα καύσιμά τους, και αυτή η φορολογία θα είναι άσχετη από τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου διεθνώς.

Ο ερχομός του βιοκαυσίμου, ωστόσο, δημιουργεί και μία επιπλέον συνθήκη η οποία επιτρέπει στο κράτος να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί την ΚΔ, αυτό της αγοράς καυσίμων από τα κατεχόμενα.

Όπως δήλωσε ο Υπ. Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, πλέον όσοι Ε/κ μεταβαίνουν στα κατεχόμενα θα υπόκεινται σε έλεγχο των καύσιμων τους, ούτως ώστε να διαπιστώνεται εάν η σύσταση του καυσίμου που χρησιμοποιούν περιέχει βιοκαύσιμο ή όχι, δεδομένου πως στα κατεχόμενα οι πρατηριούχοι καυσίμων δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν βιοκαύσιμο, θα είναι πλέον εύκολο να εντοπίζεται η διαφορά.

Ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου

Χωρίς να έχει ακόμη παρθεί κάποια απόφαση -ο Υπουργός ανέφερε πως πρέπει πρώτα να γίνει σύσκεψη με το Τμήμα Τελωνείων, το Υπουργείο Εξωτερικών και την Αστυνομία-, επικοινωνήσαμε με την Υπηρεσία Ενέργειας και το αρμόδιο Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας Πετρελαιοειδών και Καυσίμων για να μάθουμε πως ακριβώς θα γίνεται αυτός ο έλεγχος.

Σύμφωνα με αρμόδιο λειτουργό, τέτοιοι έλεγχοι ήδη γίνονται, ακόμα και σε αυτοκίνητα που έρχονται από τα κατεχόμενα, ωστόσο επειδή έως σήμερα η σύνθεση των καυσίμων ήταν σχεδόν ίδια και στις δύο πλευρές, δεν ήταν εύκολο να εντοπιστεί εάν κάποιος έβαλε βενζίνη από τα κατεχόμενα ή από τις ελεύθερες περιοχές.

Αυτό που γίνεται, σύμφωνα με τον Λειτουργό, είναι πως κατά τη διάρκεια του ελέγχου στα σημεία πρόσβασης, θα λαμβάνεται δείγμα από το ρεζερβουάρ, αυτό θα στέλνεται σ’ εμάς και έπειτα από την ανάλυση θα διαπιστώνουμε την ποιότητα του καυσίμου και τα αποτελέσματα θα αποστέλλονται στο αρμόδιο τμήμα.

Όπως διευκρίνισε ο Λειτουργός, η διαδικασία πριν την ανάλυση και η διαδικασία μετά την ανάλυση δεν αφορά το τμήμα τους, αλλά τα αρμόδια τμήματα τελωνείου, το Υπουργείο και την Αστυνομία. «Εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα να σταματούμε τα αυτοκίνητα για έλεγχο, αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας. Εμείς εάν δοθούν οδηγίες και κληθούμε να πάρουμε δείγματα, τότε και μόνο θα το πράξουμε».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ