Τα συμπτώματα του κορωνοϊού με απλά λόγια

Και πώς να προστατευτείτε.

Article featured image
Article featured image

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνεδριάζει για το κατά πόσο πρέπει να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τους νεκρούς να ανέρχονται στους 17, μέχρι στιγμής, με τους μολυσμένους να ανέρχονται στους 900, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει –δικαιολογημένα- παγκόσμια αναστάτωση για τυχόν εξάπλωσή του.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν πλήρως τον ιό, ενώ επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.


Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου σε ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν κινδυνεύει από την εμφάνιση του ιού, ωστόσο έδωσε παράλληλα και ταξιδιωτικές οδηγίες για όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στην περιοχή που υπάρχει έξαρση του ιού.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει δώσει στη δημοσιότητα οδηγίες αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από τον ιό, σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και ποια είναι τα συμπτώματα του.

Σύμφωνα με το CDC, ένα άτομο μπορεί να κινδυνεύει εάν έχει τα πιο κάτω συμπτώματα:

Πυρετό και συμπτώματα όπως βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, μετά από ταξίδι στη Γουχάν ή σε στενή επαφή με κάποιον που ήταν άρρωστος και είναι υπό έρευνα για τον ιό τις τελευταίες δύο εβδομάδες ή που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει τον ιό.

Το CDC χαρακτήρισε τη «στενή επαφή» τα τρία μέτρα μέσα στο δωμάτιο μαζί με άτομο που πάσχει από τον κορονοϊό.

Ο οργανισμός είπε ότι εάν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα στη Γουχάν και αισθανθείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να «αναζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη», να καλέσετε τον γιατρό σας για τα συμπτώματά σας και να αποφύγετε την επαφή με άλλους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ που πληρούν αυτά τα κριτήρια πρέπει να εξετασθούν για τον ιό και να το αναφέρουν στο υγειονομικό τμήμα της πολιτείας τους.


Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

Οι κορονοϊοί όπως το 2019-nCoV είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για άτομα που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Τα κατοικίδια ζώα κινδυνεύουν επίσης να μολυνθούν από κορονοϊούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες ή ακόμη και θάνατο.

Ο ιός εντοπίστηκε σε αγορά που πωλούσε ζώα και η κινεζική κυβέρνηση την έκλεισε την 1η Ιανουαρίου.


Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Εδώ είναι οι προτάσεις του CDC και άλλων ειδικών της υγειονομικής περίθαλψης για το πώς να προστατευθείτε από τον ιό ενώ ταξιδεύετε:

Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της πνευμονίας ή του κοινού κρυολογήματος, όπως βήχας ή ρινική καταρροή.

Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με άπλυτα χέρια.

Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και τρίβετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χειρός όταν είναι δυνατόν.

Αποφύγετε τις αγορές ζώων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ