Όταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εξέφρασε την αντίθεσή του για την επιλογή του αετού ως συμβόλου των ΗΠΑ

Αναζητώντας το έμβλημα που θα αντανακλούσε την ανεξαρτησία και τις φιλοδοξίες του αμερικανικού έθνους.

Article featured image
Article featured image

Ήταν 4 Ιουλίου του 1776, όταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους σημαντικότερους εθνοπατέρες των ΗΠΑ, μαζί με τον Τζον Άνταμς και τον Τόμας Τζέφερσον, όρισαν επιτροπή, ώστε να καταλήξουν στο σχέδιο που θα αποτελούσε το έμβλημα του αμερικανικού έθνους. Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, κανένα έμβλημα δε γινόταν κοινά αποδεκτό.

Franklin.jpg


Ώσπου στις 20 Ιουνίου του 1782, ο Τσαρλς Τόμσον, γραμματέας του Κογκρέσου, κατέθεσε την τελική πρόταση.

Το σχέδιο απεικόνιζε έναν αετό που στο αριστερό του πόδι κρατούσε μία φαρέτρα με τόξα, που συμβολίζει τη δύναμη του πολέμου. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με διάταγμα του προέδρου Χάρι Τρούμαν, στις 25 Οκτωβρίου του 1945, στο δεξί πόδι προστέθηκε ένα κλαδί ελιάς, σύμβολο της ειρήνης. Το στήθος του αετού καλύπτεται από μία ασπίδα με 13 κόκκινες και λευκές ρίγες, όσες και οι πολιτείες που ενώθηκαν για να δημιουργήσουν το νέο κράτος. Η μεγάλη μπλε ρίγα, που υπάρχει στην κορυφή τους, αντιπροσωπεύει τον πρόεδρο και το κογκρέσο. Το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και την αθωότητα, το κόκκινο τη σκληρότητα και το μπλε τη δικαιοσύνη. Ο αστερισμός με τα 13 αστέρια πάνω από το κεφάλι του αετού συμβολίζει τη γέννηση μιας νέας χώρας ανάμεσα στα υπόλοιπα έθνη.

Untitled.jpg


Ωστόσο, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος σε επιστολή προς την κόρη του γράφει «Μακάρι ο φαλακρός αετός να μην είχε επιλεγεί σαν έμβλημα της Αμερικής. Είναι ένα πουλί με απαίσιο και ανήθικο χαρακτήρα. Και δεν βγάζει το ψωμί του τίμια». Λέγεται μάλιστα πως στην θέση του αετού θα ήθελε να βρίσκεται η γαλοπούλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ