Όταν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι κατέβασαν την ελληνική σημαία στα Ίμια
Το περιστατικό που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης συνέβη σαν σήμερα (27 Ιανουαρίου) το 1996.
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020
2
λεπτά
Ήταν το πρωινό της 27ης Ιανουαρίου, όταν ο διευθυντής της εφημερίδας Χουριέτ, Ερτουγρούλ Οζκόκ, κάλεσε εσπευσμένα στο γραφείο του τον Τζεσούρ Σερτ προκειμένου να του αναθέσει μια δημοσιογραφική αποστολή, η οποία έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η αποστολή που ανατέθηκε στον τούρκο δημοσιογράφο ήταν να επιβιβαστεί σε ελικόπτερο με προορισμό τα Ίμια με σκοπό να υψώσει την τουρκική σημαία.
Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το ελικόπτερο στη βραχονησίδα των Ιμίων και ενώ ο έλικας του ελικοπτέρου γύριζε ο δημοσιογράφος συνοδευόμενος από εικονολήπτη κινήθηκε αστραπιαία προς τον ιστό της σημαίας, κατεβάζοντας την ελληνική και ανεβάζοντας στη συνέχεια την τουρκική, πυροδοτώντας την κρίση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Την επόμενη μέρα η «Χουριέτ» κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πόλεμος σημαιών».
Το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, που εμφανίσθηκαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τη Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά της με τη γείτονα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ η Τουρκία θέτει τα θέματα του εναερίου χώρου (αναγνωρίζει 6 και όχι 10 μίλια), του FIR Αθηνών, της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αιγαίου και με την κρίση των Ιμίων το καθεστώς κάποιων βραχονησίδων («Γκρίζες Ζώνες»).
Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους ο τούρκος δημοσιογράφος της Χουριέτ ταξίδεψε στην Ελλάδα με την παρθενική πτήση της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Pegasus (δρομολόγιο Σμύρνη-Αθήνα) με βίζα που είχε εξασφαλίσει από το ιταλικό προξενείο της Σμύρνης. Όταν η τότε Ελληνίδα πρόξενος Χαρά Σκολαρίκου, που ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει στην πανηγυρική πτήση, αντιλήφθηκε την παρουσία του Σερτ στο αεροπλάνο, διαμαρτυρήθηκε χωρίς να εισακουστεί, με αποτέλεσμα να μην ταξιδέψει. Μετά το περιστατικό αυτό ο Σερτ χαρακτηρίστηκε και επίσημα από τις ελληνικές αρχές «persona non grata» στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μέχρι και σήμερα.