Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγγειλε καμιά 15αριά πράγματα για το 2020

Εγκαίνια, νέες αφίξεις, μετακινήσεις και αλλαγές είναι μόνο μερικά από όλα όσα ετοιμάζει η Εκκλησία της Κύπρου, για τους πιστούς και όχι μόνο.

Article featured image
Article featured image

Παραγωγικό έτος θα είναι το 2020 για την Εκκλησία της Κύπρου, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, να έχει ήδη προγραμματίσει διάφορες εκπλήξεις για τους προσεχείς μήνες.


Εν αναμονή της ολοκλήρωσης του μεγαλοπρεπή Καθεδρικού Ναού στο κέντρο της πρωτεύουσας, ο οποίος αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2021, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανακοίνωσε -μέσω του κρατικού καναλιού- όλα όσα ετοιμάζει για το 2020, για τους πιστούς, αλλά και τον κλήρο.



Συγκεκριμένα ανακοίνωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, την Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 2020, πως μέσα στο τρέχον έτος θα ολοκληρωθεί σειρά έργων τα οποία θα αφορούν:

- Την ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου καθεδρικού ναού, στον περίβολο της Αρχιεπισκοπής

- Κάτω από το Ιερό βήμα, θα δημιουργηθεί κοιμητήριο των Αρχιεπισκόπων. Στο χώρο αυτό, μάλιστα, θα μεταφερθούν τα οστά των προηγούμενων Αρχιεπισκόπων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο κοιμητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα



Παράλληλα θα ανεγερθούν και θα διαμορφωθούν νέα μουσεία όπως:


- Το Πολιτιστικό Κέντρο ιδρύματος Μακαρίου

- Η παλιά Αρχιεπισκοπή θα μετατραπεί σε μουσείο

- Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά το δωμάτιο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, η καρέκλα του, το σεντούκι του, το μελανοδοχείο του και πολλά άλλα αντικείμενα εποχής

- Μουσείο θα γίνει και ο ναός του Αγίου Αντωνίου, μετόχιο του μοναστηριού του Αποστόλου Βαρνάβα

- Χέρι βάζει και στην οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, την οποία θα μετατρέψει σε εκκλησιαστικό μουσείο, απόφαση που ξένισε αρκετούς, καθώς η οικία έως σήμερα ήταν χαρακτηρισμένη ως εθνολογικό Μουσείο του τόπου


Μελετάται το ενδεχόμενο ανακήρυξης Κύπριων Αγίων

Την ανακήρυξη νέων, Κύπριων Αγίων, μελετά παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος αφού όπως δήλωσε ήδη γίνεται μία μελέτη από ειδικούς επί του θέματος, καθώς ο τόπος μας έχει παράδοση στο είδος, Ωστόσο πρέπει πρώτα ο λαός να δεχθεί και να αποδεχθεί κάποιον, ώστε να έρθει αργότερα η εκκλησία και να τον επικυρώσει ως Άγιο.



Χαράς ευαγγέλια για το ταμείο του εκκλησιαστικού κλήρου


Νέα έσοδα για το ταμείο του κλήρου ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς θα εισρεύσουν χρήματα από μετοχές εταιριών της Αρχιεπισκοπής. Αλλά και έσοδα από το φωτοβολταϊκό πάρκο και από το νέο ξενοδοχείο που είναι στα σκαριά. «Θα σταθεί στα δικά του πόδια αυτό το ταμείο για να είμαι σίγουρος πως και μετά θάνατο όλοι οι κληρικοί μας στο τέλος του μηνός θα παίρνουν το μισθό τους», ανέφερε συγκεκριμένα.



Άνοιγμα και στην εκπαίδευση

Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα επεκταθεί η θεολογική σχολή, θα ανεγερθεί αίθουσα τελετών, μεγάλη βιβλιοθήκη, νέες φοιτητικές εστίες για σπουδαστές της Θεολογικής σχολής, αλλά και άπορους φοιτητές.


Το συνολικό κόστος των έργων θα ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ