Οι υδατοδεξαμενές-μαμούθ του Κοκκινόγκρεμου από ψηλά

Ένα εντυπωσιακό βίντεο του project που αναμένεται να αναζωογονήσει την περιοχή.

Article featured image
Article featured image

Στην τελική τους φάση βρίσκονται τρεις υδατοδεξαμενές μέσω των οποίων θα αυξηθούν σημαντικά οι δυνατότητες αποθήκευσης νερού ύδρευσης στην ελεύθερη Αμμόχωστο, σε περιπτώσεις βλάβης στον Αγωγό Αμμοχώστου.

Το έργο που έχει την ονομασία «Κοκκινόγκρεμος» αποσκοπεί στην ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών στις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου (Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα) και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού, τόσο στις πιο πάνω τουριστικές περιοχές όσο και στις άλλες κοινότητες των Κοκκινοχωριών και της επαρχίας Λάρνακας.


Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς μήκους 26 χλμ από την υφιστάμενη Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας προς το ύψωμα Κοκκινόγκρεμος, καθώς και την κατασκευή δεξαμενών ελάχιστης συνολικής χωρητικότητας 40.000 μετρικών τόνων στην περιοχή αυτή.



Παραγωγή βίντεο: Ιάκωβος Τζιωρτζής


Οι προβλεπόμενες δεξαμενές θα είναι ικανές να παρέχουν ασφάλεια υδατοπρομήθειας στις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου κατά τις μέρες αιχμής, ενώ ο καινούργιος αγωγός μεταφοράς θα ενισχύσει την αξιοπιστία του δικτύου διανομής νερού, το οποίο σήμερα τροφοδοτείται μέσω του πεπαλαιωμένου αγωγού Χοιροκοιτίας – Φρενάρου.


Ο νέος αγωγός μεταφοράς και οι δεξαμενές αποθήκευσης στον Κοκκινόγκρεμο θα διασυνδεθούν και με το υφιστάμενο σύστημα υδατοπρομήθειας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις στην κατανάλωση ενέργειας και συνεπακόλουθα στα λειτουργικά έξοδα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.


Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρις στιγμής έχουν κατασκευαστεί 3 δεξαμενές συνολικού αποθηκευτικού χώρου 15.000 κυβικών μέτρων νερού το οποίο διοχετεύεται σε τοπικούς Δήμους.


Μέχρι το τέλος του 2022 υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί ο αγωγός σύνδεσης των δεξαμενών με τον σταθμό αφαλάτωσης της Δεκέλειας και η κατασκευή των υπόλοιπων δεξαμενών ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο νερού που θα μπορεί να αποθηκευτεί σε 36.000 κυβικά, ποσότητα η οποία θεωρείται αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες 48 ωρών περίπου. Σημειώνεται ότι τα κατασκευαστικά έργα για τις τρεις υδατοδεξαμενές άρχισαν με εντατικό ρυθμό από τις 15 Μαρτίου του 2017.


Το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκαν οι δεξαμενές θεωρείται τελευταίας τεχνολογίας παγκοσμίως στον τομέα αυτού του είδους κατασκευών. Πρόκειται, δηλαδή, για χάλυβα επενδυμένο με γυαλί, διαδικασία που διεξάγεται σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες, σε ειδικούς φούρνους. Μέσω αυτού του μείγματος κατασκευής των υδατοδεξαμενών, το ωφέλιμο της ζωής τους μπορεί να φτάσει ως και τα 60 χρόνια και είναι σαφώς μεγαλύτερο από τις γνωστές τσιμεντένιες υδατοδεξαμενές που κατασκευάζονταν από το Τμήμα Υδάτων ως πριν μερικά χρόνια στον τόπο.


Οι τρεις υδατοδεξαμενές βρίσκονται αριστερά του άλσους κοντά στο τέλος του αυτοκινητόδρομου προς Αγία Νάπα, πάνω στο ύψωμα του Κόκκινου Γκρεμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ