Το 13-όροφο Stone Garden είναι ένα εκπληκτικό οικοδόμημα που επέζησε από την έκρηξη με μικρές ζημιές

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη μεγάλη έκρηξη στη Βηρυτό και σήμερα στέκεται στιβαρό, πάνω από την καταστροφή.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: © Iwan Baan


Το Stone Garden είναι ένα νέο συγκρότημα διαμερισμάτων που σχεδιάστηκε από τη Λιβανέζα Lina Ghotmeh και ολοκληρώθηκε λίγο πριν καταστραφεί μεγάλο μέρος της Βηρυτού από την τεράστια έκρηξη που έγινε το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ghotmeh ξεκίνησε το πρώτο έργο αρχιτεκτονικής της στην πατρίδα της με σκοπό να δημιουργήσει ένα κτίριο που θα μπορούσε να συμβολίσει την ανθεκτικότητα και τη μακρά ιστορία της λιβανέζικης πρωτεύουσας. Παρά το ότι απέχει μόλις ένα μίλι από το επίκεντρο της έκρηξης στο λιμάνι της πόλης, το 13-όροφο Stone Garden επέζησε από την έκρηξη με μικρές ζημιές. «Νόμιζα ότι ήταν τσουνάμι ή βόμβα ή ακόμη και πυρηνική έκρηξη» δήλωσε η Ghotmeh.


© Iwan Baan.jpg

© Iwan Baan1.jpg


Το κτίριο στέκεται πάνω από την καταστροφή, με τη στιβαρή κυματοειδή πρόσοψή του να θυμίζει ραβδώσεις σε βράχους ή στρώματα εδάφους που έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Τα βαθιά μπαλκόνια φυτεύονται με δέντρα και φυτά, σχηματίζοντας ξεχωριστούς κήπους για τους κατοίκους.

Η Ghotmeh ξεκίνησε το πρώτο έργο αρχιτεκτονικής της στην πατρίδα της με σκοπό να δημιουργήσει ένα κτίριο που θα μπορούσε να συμβολίσει την ανθεκτικότητα και τη μακρά ιστορία της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

«Μεγάλωσα στη Βηρυτό μετά τον πόλεμο, βλέποντας την πόλη να αποκαλύπτει συνεχώς την αρχαία της ιστορία και όλους τους πολιτισμούς των προγόνων μας που χαρακτηρίζουν αυτήν τη χώρα. Από τους Φοίνικες στους Ρωμαίους ή τους Οθωμανούς» δήλωσε η Ghotmeh.


© Iwan Baan2.jpg

© Iwan Baan3.jpg


Η πρόσοψη είναι οπτικά παράλληλη με το Pigeon's Rock, ένα ζευγάρι από πέτρινους σχηματισμούς που αναδύονται από τη θάλασσα και χαρακτηρίζονται από την ελληνική μυθολογία.

Η Ghotmeh σχεδίασε το Stone Garden για να ταιριάζει με τις αναμνήσεις της από τη Βηρυτό μετά τον εμφύλιο πόλεμο. «Κτίρια όλα με σημάδια από σφαίρες, με διαφορετικές υφές, ερειπωμένα και όμως όμορφα κατακτημένα από τη φύση» είπε. «Αυτά τα κτίρια μου θυμίζουν ανθρώπινους σκελετούς, τόσο εύθραυστα που είναι».

© Iwan Baan4.jpg

Για να δημιουργήσει το ραβδωτό αποτέλεσμα, το μείγμα τσιμέντου και ντόπιου χώματος «χτενίστηκε» με το χέρι από τεχνίτες που εργάζονταν από κάτω προς τα πάνω. «Ήθελα το Stone Garden να μοιάζει σα να έχει ρίζες στο έδαφος από το οποίο αναδύεται. Είναι προσκολλημένο στη γη της Βηρυτού. Είναι επίσης μια έκφραση των χεριών των τεχνιτών που το δημιούργησαν».

© Iwan Baan5.jpg

Τα ανοίγματα του Stone Garden έχουν ακανόνιστο μέγεθος και είναι τοποθετημένα σε όλη την πρόσοψη για να κάνουν το κτίριο να φαίνεται λιγότερο ομοιόμορφο. Τα παράθυρα και τα μπαλκόνια στα διαμερίσματα έχουν θέα στη θάλασσα.

© Iwan Baan6.jpg

Σε αντίθεση με την τραχιά και ανάγλυφη όψη του εξωτερικού, η Ghotmeh σχεδίασε τους εσωτερικούς χώρους έτσι ώστε να είναι λείοι και φιλόξενοι – ιδιαίτερα στο λόμπι. «Έφτιαξα αυτόν τον χώρο σαν μήτρα. Είναι ένας μάλλον μικρός οικείος χώρος. Οι πλευρικοί τοίχοι είναι στρογγυλεμένοι και το πάνω φως μοιάζει με γλυπτό φεγγίτη».


Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ