Hierophis cypriensis: Ένα σχεδόν άγνωστο κυπριακό φίδι
Είναι το μοναδικό είδος ενδημικού φιδιού που υπάρχει στην Κύπρο.
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020
Το Κυπριακό φίδι (H. cypriensis) αποτελεί το μοναδικό είδος ενδημικού φιδιού που υπάρχει στην Κύπρο. Πρόκειται για λεπτό φίδι χωρίς δηλητήριο που η βάση του χρώματος του είναι μαύρη (στα ώριμα άτομα) με μικρές άσπρες κηλίδες που κάποιες φορές δημιουργούν γραμμώσεις, μέχρι και τα 2/3 του κορμιού του.
Τα νεαρά άτομα έχουν χρώμα γκριζοπράσινο με επίσης άσπρα στίγματα μέχρι και το 5ο με 6ο έτος της ηλικίας τους.
Το μήκος του σώματος του δεν ξεπερνά τα 115 εκ.
Στο παρελθόν πιστευόταν ότι ζούσε μόνο στα Δάση Πάφου και Τροόδους αλλά τα τελευταία χρόνια με πιο εντατικές καταγραφές φαίνεται να έχει μια πιο ευρεία εξάπλωση αφού έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές του δάσους Αδελφοί και Μαχαιρά, στο Δάσος Λεμεσού, καθώς και στις παρυφές τους.
Ανώριμο άτομο
Επίσης άτομα έχουν καταγραφεί και σε πιο χαμηλά υψόμετρα μέχρι και τα 200 m. Δεν υπάρχουν στοιχεία για εντοπισμό του είδους στο κατεχόμενο μέρος του νησιού. Ζει συνήθως κοντά σε ρυάκια, ποταμούς και ρεματιές με αρκετή υγρασία ενώ προτιμά χώρους με πυκνή βλάστηση καλυμμένους από θάμνους και δέντρα που δημιουργούν σκίαση. Η τροφή του ποικίλει από σαύρες, βατράχους, τρωκτικά αλλά και έντομα. Προστατεύεται από την Εθνική Νομοθεσία (153(Ι)/2003), ενώ ανήκει στο παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.