Αυτό το πρότζεκτ καταρρίπτει (πανηγυρικά) το αμερικανικό όνειρο

10 φωτογραφίες-ιστορίες Αμερικανών πολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Article featured image
Article featured image

Το αμερικανικό όνειρο δεν λειτουργεί πάντα. Ούτε για όλους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η σκληρή εργασία δεν οδηγεί πάντα σε μια καλύτερη ζωή. Και κάπως έτσι οι ΗΠΑ δεν είναι η γη της Επαγγελίας. Δίπλα στους πολυεκατομμυριούχους, ζουν άνθρωποι κάτω από τα όρια της φτώχιας. Δίπλα στις πλούσιες γειτονιές, κρύβονται φτωχογειτονιές, ενίοτε περιθωριοποιημένες και γκετοποιημένες.

Το 2011, ο Joakim Eskildsen αποφάσισε να απαθανατίσει τους λιγότερο προνομιούχους κατοίκους των ΗΠΑ και μέσα από το πρότζεκτ του κατάφερε να καταρρίψει το αμερικανικό όνειρο, αφού «συνέλαβε» τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά όχι μόνο μεμονωμένα άτομα, αλλά και ολόκληρες κοινότητες.

Με την πάροδο των χρόνων, συγκέντρωσε τις φωτογραφίες στο βιβλίο του με τίτλο «American Realities», συνοδεύοντας κάθε μία από τις φωτογραφίες με την ιστορία της. Ιστορίες που συχνά σού δίνουν μια γερή μπουνιά στο στομάχι.

#1 Eric Ramirez

αμερικαν 1.jpg


O Eric ζει σε έναν οικισμό με τροχόσπιτα για αγρότες, στο Firebaugh της Καλιφόρνια, όπου μοιράζεται το μικρό τροχόσπιτο με τα δύο του αδέλφια και τους παππούδες του. Η περιοχή, στην οποία διαμένει, είναι μία από τις πιο εύφορες της χώρας και η οικογένειά του εργάζεται στα χωράφια, μαζεύοντας φρούτα και λαχανικά. Ο Eric χρειάζεται να περπατήσει περισσότερα από 2 μίλια κάθε μέρα μαζί με τη γιαγιά του, για να φτάσουν στο κέντρο της περιοχής, όπου περιμένουν για ώρες στην ουρά, προκειμένου να λάβουν δωρεάν φαγητό.


#2 Terry Fitzpatrick

terry fitzpatrick.jpg


O Terry ζει σε μία σκηνή στο δάσος, δίπλα από ένα εμπορικό κέντρο. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως «city camper», αποφεύγοντας τον όρο «άστεγος». Επέλεξε να απομακρυνθεί από άλλα άστεγα άτομα, προκειμένου να μείνει μακριά από το αλκοόλ και να διαφυλάξει τη νηφαλιότητά του. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, λέει ότι προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του, για να προχωρήσει με τη ζωή του.


#3 Jennifer Rhoden

jeniffer rhoden.jpg


H Jennifer ζει μαζί με τον σύντροφό της κάτω από μια γέφυρα στη Νέα Ορλεάνη. Αφότου μετακόμισαν από τη Φλόριντα, τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά. Ψάχνουν για δουλειά και στο μεταξύ ζήτησαν βοήθεια από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Η ίδια λέει πως στην Αμερική, όταν είσαι φτωχός, είναι πολύ δύσκολο να εξέλθεις από αυτήν την κατάσταση.


#4 Lawanda Leary & Reginald

Lawanda leary.jpg


Η Lawanda και ο γιος της Reginald ζουν σε ένα μεγάλο συγκρότημα κτηρίων για φτωχές οικογένειες. Η ίδια είναι μια άνεργη, single μητέρα και σκέφτεται να μπει στον στρατό, για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον γιο της, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να βρεθεί σε μια εμπόλεμη ζώνη, μακριά από τον Reginald.


#5 Ruthann Yellow Earring

ruthan.jpg


ruthan 1.jpg


H Ruthann ζει σε μια από τις φτωχότερες γειτονιές της πόλης Eagle Butte. Τα παιδιά αποκαλούν τη γειτονιά «The Dark Side» λόγω της έλλειψης φωτισμού, των καυγάδων που καθημερινά συμβαίνουν, των μεθυσμένων που τριγυρίζουν στους δρόμους και των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.


#6 JJ Creppel

jj creppel.jpg

O JJ ζει στο Buras της Λουιζιάνα. Είναι ψαράς και η ζωή του καταστράφηκε μετά την επέλαση του τυφώνα Κατρίνα. Έκτοτε ζει σε ένα τροχόσπιτο με τη φίλη του και αναγκάζεται να σκοτώνει αδέσποτες κότες, για να τρώνε. Ο ίδιος λέει ότι εργάστηκε σκληρά όλη του τη ζωή, αλλά πλέον είναι έτοιμος να τα παρατήσει, καθώς τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.


#7 Spirit Grass

spirit grass.jpg


H 13χρονη Spirit ονειρεύεται να παίξει μια μέρα μπάσκετ στην ομάδα του University of Southern California. Αυτό θα μπορούσε να είναι το εισιτήριο για την ίδια και την οικογένειά της για ένα καλύτερο μέλλον και μια πιο άνετη ζωή.


#8 Rodney Woods & Joe Berry

rodney woods.jpg


Τα δύο ξαδέλφια από τη Νέα Ορλεάνη αναγκάζονται αρκετές φορές να περπατήσουν μέχρι και 10 μίλια, για να αναζητήσουν δουλειά. Ο Rodney, ο οποίος διαμένει σε ένα μικρό σπίτι με την οικογένειά του, είχε ένα μικρό μπακάλικο, το οποίο, όμως, κατέστρεψε ο τυφώνας Κατρίνα. Ο Joe, από την άλλη, δούλευε σε ένα μικρό τυπογραφείο πριν από τον τυφώνα, αλλά έπειτα μετακόμισε στο Τέξας, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να ορθοποδήσει. Όταν δεν κοιμάται στο σπίτι του Rodney, μένει κάτω από μια γέφυρα. Το όνειρό του είναι να γίνει ράπερ.


#9 Ruby Ann Smith

ruby ann.jpg


Η Ruby ζει κάτω από τη North Avenue Bridge, όπου μαζί με άλλους άστεγους έστησαν έναν υπαίθριο καταυλισμό. Ως πόρνη και ναρκομανής, η Ruby Ann βίωσε την κακομεταχείριση στο πετσί της, αφού χτυπήθηκε, πυροβολήθηκε και κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Η ίδια αισθάνεται τυχερή που είναι ακόμα ζωντανή.


#10 Darlene Rosas

darlen.jpg


H Darlene ζει μόνη της σε ένα τροχόσπιτο, χωρίς πόσιμο νερό και θέρμανση. Η πιο κοντινή πόλη απέχει 40 λεπτά από τον τόπο διαμονής της και αναγκάζεται να εξυπηρετείται από τους γείτονές της, αφού το αυτοκίνητό της έσπασε και δεν έχει χρήματα να το επιδιορθώσει. Ζει με μια πενιχρή σύνταξη, την οποία σχεδόν ολόκληρη δίνει στον άνεργο γιο της και στην άρρωστη κόρη της.


Πηγή: Bored Banda

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ