Ο αιχμηρός και ντόμπρος λόγος του ηθοποιού Προκόπη Αγαθοκλέους απέναντι στον ΠτΔ και τον Υπ. Παιδείας

Παραλαμβάνοντας το βραβείο νέου δημιουργού της χρονιάς, ο Προκόπης Αγαθοκλέους, ανέβηκε στη σκηνή του ΘΟΚ, και είπε τα πράγματα με το όνομά τους θέτοντας τους δύο κρατικούς αξιωματούχους προ των ευθυνών τους.

Article featured image
Article featured image

Το βραβείο νέου δημιουργού της χρονιάς κλήθηκε να παραλάβει χθες από την κεντρική σκηνή του ΘΟΚ ο ηθοποιός, Προκόπης Αγαθοκλέους, για την ερμηνεία του στον ρόλο του Ριχάρδου Γ΄, στην ομώνυμη παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της βραδιάς των βραβείων, ο ηθοποιός θέλησε να πάρει λίγο χρόνο για να θίξει τη στάση της πολιτείας και του κράτους απέναντι στον πολιτισμό, όλο αυτό το δύσκολο διάστημα της πανδημίας.

Ο Προκόπης Αγαθοκλέους, μέσα από την ιδιαίτερη προσωπική ιστορία του Ριχάρδου Γ’, συνέκρινε το πως η πολιτεία γύρισε την πλάτη στον πολιτισμό, απαξιώνοντας κάθε της υπόσταση ωσάν να ήταν ένα καχεκτικό παραπαίδι που όλοι του γυρνούν την πλάτη. Απευθυνόμενος με ευθύτητα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Παιδείας, που βρίσκονταν απέναντί του, ο ηθοποιός ζήτησε να πάρουν επιτέλους το βάρος στις πλάτες ως όφειλαν και να βοηθήσουν τον πολιτισμό και τους ανθρώπους τους να επιβιώσουν αυτής της δύσκολης κατάστασης.



Από το 7ο λεπτό και έπειτα


«…Να μου επιτρέψετε να πω κάτι. Ο Ριχάρδος βρέθηκε το 2014 στο Lester. Βρήκαν τη ραχοκοκαλιά του, η οποία είχε 80% σκολίωση. Μια πολύ δύσκολη σκολίωση στο σώμα. Μας παρουσιάζει άμα τη εμφανίσει ο Σαίξπηρ έναν διαβολικό χαρακτήρα, έναν σκοτεινό χαρακτήρα. Εμείς θέλαμε όχι τόσο να τον δικαιολογήσουμε, αλλά να δούμε γιατί είναι διαβολικός. Αυτό το γιατί στο θέατρο που πρέπει να απαντάται συνέχεια. Ένας από τους λόγους, ο βασικός, ήταν αυτή η εμφάνιση, το παρουσιαστικό του. Που τον ήθελε και μέσα στους ευγενείς κύκλους αποστασιοποιημένο, ένα φρικιό.

Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ να παρομοιάσω τη σπονδυλική στήλη του Ριχάρδου με την κατάσταση και το οικοδόμημα του πολιτισμού μας σήμερα. Πώς είδαμε τούτη τη σπονδυλική στήλη τους τελευταίους μήνες; Απογυμνωμένη μπροστά στα μάτια μας. Τι μπορούμε να κάνουμε; Έχουμε δύο επιλογές: Η μία είναι να τη βλέπουμε και να λέμε: μια σπονδυλική στήλη στραβή. Κάποιοι θα κλάψουν, κάποιοι θα λυπηθούν. Κάποιοι άλλοι, όμως, θέλουμε να μπει αμέσως στο χειρουργείο, να γίνει αμέσως η επέμβαση και να επέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αποκατάσταση. Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε Υπουργέ, τούτη την ώρα δεν χωρούν ούτε ερασιτεχνισμοί σ’ αυτή την επέμβαση ούτε τυχαιότητες. Είμαι βέβαιος, πως θα σηκώσετε τούτο το βάρος στις πλάτες σας, όπως οι άνθρωποι του πολιτισμού τους τελευταίους 7 με 8 μήνες το σηκώνουμε σχεδόν καθημερινά και το έχουμε αποδείξει, ότι μπορούμε να γίνουμε και δίκαιοι και ίσοι συνομιλητές, αλλά έχουμε και όρεξη και μεράκι να φτιάξουν τα πράγματα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ