Το ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς πρόσθεσε άλλα 70 εκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση της παγκόσμιας προσπάθειας για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων και θεραπειών για τον κορωνοϊό.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλοι δωρητές θα διαθέσουν περισσότερα χρήματα σε αυτό τον σκοπό. Τα επιπλέον 50 εκατομμύρια δολάρια θα πάνε στο COVAX, τον μηχανισμό για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια- υπό την παγκόσμια συμμαχία για τα εμβόλια (GAVI)- και τα υπόλοιπα 20 εκατομμύρια θα διατεθούν στον συνασπισμό για καινοτομίες επιδημιολογικής ετοιμότητας (CEPI), που επίσης συγχρηματοδοτεί την ανάπτυξη αρκετών υποψήφιων εμβολίων για τον κορωνοϊό.
Με τα επιπλέον 70 εκατομμύρια δολάρια, η συνεισφορά του ιδρύματος Γκέιτς στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανέρχονται σε 156 εκατομμύρια δολάρια. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν ίση πρόσβαση σε τεστ, φάρμακα και εμβόλια όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα, ανεξάρτητα από το πού ζουν», ανέφερε η Μελίντα Γκέιτς σε δήλωση. «Η σημερινή δέσμευσή μας... δείχνει ότι πλησιάζουμε στο να έχουμε τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να βοηθήσουμε τον κόσμο να πολεμήσει αυτό τον ιό», συμπλήρωσε. Μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο CEPI και η GAVI είναι επικεφαλής του παγκόσμιου σχεδίου με στόχο την επίσπευση της ανάπτυξης, παραγωγής και δίκαιης διανομής φαρμάκων, τεστ και εμβολίων για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την GAVI, ο μηχανισμός COVAX- που είναι μέρος του σχεδίου- στοχεύει να έχει εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό έως τα τέλη του 2022. Αυτές θα είναι διαθέσιμες για τους πολίτες όλων των χωρών που μετέχουν στον μηχανισμό COVAX και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δόσεις θα είναι διαθέσεις στις 92 φτωχότερες χώρες. Τα θετικά προκαταρκτικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας από τις κλινικές δοκιμές δύο εκ των υποψηφίων εμβολίων- ένα από τις Pfizer και BioNTech και το ένα που αναπτύσσεται στη Ρωσία- αποτέλεσαν ενθαρρυντικά σημάδια ότι έως τα τέλη του χρόνου μπορεί να αρχίσει η διάθεση των πρώτων εμβολίων.
Ο Μαρκ Σούσμαν, CEO του ίδρυμα Γκέιτς, είπε πως αυτά τα νέα «μας κάνουν να ελπίζουμε για αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια που είναι υπό ανάπτυξη». Όμως, συμπλήρωσε «έχουμε πολύ δρόμο από αυτό έως το να εγκριθούν τα εμβόλια και στη συνέχεια να φτάσουν στους ανθρώπους με την ίση παγκόσμια διανομή που χρειαζόμαστε πραγματικά για να θέσουμε υπό έλεγχο τον ιό».
Με πληροφορίες από Reuters /LIFO