Μετά το αμφιλεγόμενο πείραμα της Σουηδίας με στόχο την ανοσία της αγέλης την περασμένη Άνοιξη, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ και «αρχιτέκτονας» του αποτυχημένου σχεδίου περιορισμένων μέτρων, αναγνώρισε ότι η χώρα πλήττεται τώρα από ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, παρά τις παλιότερες εκτιμήσεις ότι η μη εφαρμογή lockdown θα εξασφάλιζε ανοσία και προστασία απέναντι σε μία ενδεχόμενη, δεύτερη έξαρση της επιδημιολογικής καμπύλης.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις ακαδημαϊκών και ειδικών στη χώρα, ο Τέγκνελ διατυμπάνιζε στην αρχή της κρίσης ότι οι αριθμοί νέων κρουσμάτων θα ήταν «αρκετά χαμηλοί» το φθινόπωρο, συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που επέβαλαν lockdown.
«Το φθινόπωρο θα υπάρξει δεύτερο κύμα. Η Σουηδία θα διαθέτει μεγάλο ποσοστό ανοσίας και ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετά χαμηλός», δήλωνε ο επιδημιολόγος στους Financial Times τον Μάιο. Παρόλα αυτά, τώρα η Σουηδία καταγράφει τώρα υψηλότερα επίπεδα κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων από τις γειτονικές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. «Βλέπουμε ταυτόχρονη έξαρση σε πολλές περιοχές αυτή τη στιγμή», είπε ο Τέγκνελ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Μόνο την περασμένη Πέμπτη, η Σουηδία κατέγραψε 4.658 νέα κρούσματα σύμφωνα με το πρακτορείο, ενώ οι μολύνσεις γνωρίζουν νέα εκτίναξη τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι νοσηλείες επίσης αυξήθηκαν δραματικά, με περισσότερους από 1.000 ασθενείς με Covid-19 να νοσηλεύονται πλέον στα νοσοκομεία, σημειώνοντας αύξηση 60% από την περασμένη εβδομάδα. Το ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας επίσης αναγνώρισε πως οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων στο πρώτο κύμα, δεν προστάτευσαν την κοινότητα από τη δεύτερη έξαρση του κορωνοϊού. «Παρατηρούμε ότι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν μεγάλη έξαρση την άνοιξη, και που προέβησαν σε lockdown τότε και τώρα, επίσης καταγράφουν μεγάλη αύξηση», δήλωσε η Σάρα Μπάιφρος για λογαριασμό του υπουργείου στους Financial Times. «Φαίνεται να ακολουθεί ένα μοτίβο, όσοι είχαν πολλά κρούσματα κατά τη διάρκεια της άνοιξης καταγράφουν και τώρα πολλά περιστατικά. Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό».
Η Σουηδία είχε αποφύγει αρχικά να υιοθετήσει σκληρά μέτρα, και εν πολλοίς βασίστηκε στην εθελοντική προθυμία των πολιτών, με απλές συστάσεις σε όσους μπορούσαν να δουλέψουν από το σπίτι και στους ηλικιωμένους να «προσέχουν». Η ακάθεκτη έξαρση όμως την ανάγκασε τελικά να πάρει πιο αυστηρά μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες.
Πλέον η πώληση του αλκοόλ απαγορεύεται στα μπαρ μετά τις 10μμ και αυτή την εβδομάδα ο Τέγκνελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περιορισμούς στις μετακινήσεις εσωτερικού πριν τα Χριστούγεννα.
Με πληροφορίες από Business Insider