Μετά την παραδοχή του λάθους οδηγείται σε σταδιακό lockdown η Σουηδία

Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να ακυρώσουν όλα όσα έχουν προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα.

Article featured image
Article featured image

Τα τελευταία ποσοτικά δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί απόλυτα το συναγερμό: Απόλυτο ρεκόρ, με 5.990 νέα κρούσματα. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Στέφαν Λέφβεν να ανακοινώσει τον υποχρεωτικό περιορισμό των 8 ανθρώπων ανά δημόσια συγκέντρωση, ένα μέτρο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τις 24 Νοεμβρίου.

«Ακυρώστε τα όλα»

Το σοκ για τους Σουηδούς είναι εξαιρετικά ισχυρό, καθώς το προηγούμενο όριο ήταν από 50 έως 300 άτομα, ανάλογα με τον τύπο της εκδήλωσης. Ο Λέφβεν κατέστησε σαφές ότι «αυτοί είναι οι νέοι κανόνες για ολόκληρη την κοινωνία μας. Δυστυχώς οι πολίτες δεν ακολούθησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό με την ίδια επιμέλεια όπως είχαν κάνει την άνοιξη. Γι' αυτό σήμερα σας λέω να μην πηγαίνετε σε γυμναστήρια. Να μην πηγαίνετε σε βιβλιοθήκες. Να μην μαζεύεστε σε σπίτια πολλοί μαζί για φαγητό. Ακυρώστε τα όλα».

Τυπικά η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει τις κατ' οίκον συγκεντρώσεις, οπότε το όριο των 8 ατόμων επιβάλλεται στις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα εστιατόρια, ακόμη και τα σχολεία. Σε ό,τι αφορά στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης, από τις 20 Νοεμβρίου και έως το τέλος Φεβρουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διάθεσης αλκοολούχων ποτών μετά από τις 10 μμ.

Ο Λέφβεν διατύπωσε τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Και κάλεσε τους κατοίκους της Σουηδίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να ανασχεθεί η μετάδοση της νόσου. Με έναν τόνο παραπόνου, στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «την άνοιξη είδαμε μεγάλη συμμόρφωση. Τότε ήταν αρκετές μερικές συστάσεις και όλοι κρατούσαμε αποστάσεις μεταξύ μας και ακυρώσαμε τα σχέδιά μας. Τώρα πια όμως η συμμόρφωση έχει μειωθεί».


Παρολαυτά, όλος παραδόξως, ο Στέφαν Λέφβεν επιμένει ότι η Σουηδία «εξακολουθεί να μην πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του καθολικού lockdown. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής, ήταν αυτά που έπρεπε». Το πόσο καλά πηγαίνει η Σουηδία, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μίκαελ Ντάμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι τα νέα αυστηρά μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες σε πρώτη φάση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και μετά από την περίοδο των γιορτών.

Η Σουηδία υπήρξε το προπύργιο του «χαλαρού» δόγματος στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, επιδιώκοντας την περιβόητη «ανοσία της αγέλης», η οποία υποτίθεται πως θα εξουδετέρωνε φυσιολογικά τον SARS-Cov-2.

Από την αρχή του Οκτωβρίου και έως σήμερα, το πλήθος των κρουσμάτων και των θανάτων από Covid-19 έχει εκτοξευτεί. Πριν από λίγες ημέρες, η προκάτοχος του Τένιελ στη θέση του προϊσταμένου της ομάδας ειδικών για την αντιμετώπιση επιδημιών έως το 2013, η Ανίκα Λίντε, κατηγόρησε τον συνάδελφό της για επιπολαιότητα. «Έκανε λάθος εκτίμηση» είπε χαρακτηριστικά η κα Λίντε σε συνέντευξή της σε βρετανική εφημερίδα. Προσθέτοντας ότι ο Τένιελ «επαναπαύτηκε, πιστεύοντας ότι η ανοσία της αγέλης θα δημιουργηθεί μέσα στο καλοκαίρι και αυτό θα ήταν αρκετό για να προστατεύσει τον πληθυσμό της χώρας το χειμώνα. Αυτό όμως αποδείχθηκε ευσεβής πόθος και τώρα η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ