Μετά από καιρό ασχολούμαστε και πάλι με τον ‘καιρό’

Οργανωμένη διαταραχή πλησιάζει την Κύπρο τις επόμενες ημέρες που αλλάζει άρδην το σκηνικό.

Article featured image
Article featured image

Ο κυρίως αίθριος καιρός στις πλείστες περιοχές συνεχίζει και σήμερα Τετάρτη, ωστόσο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες δεν αποκλείεται να δώσουν και σήμερα μεμονωμένες βροχές.

Προοδευτικά από αύριο Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, βαρομετρικό χαμηλό μεταξύ Κύπρου – Ρόδου αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να αναμένονται βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα, όπου στο σύνολο τους θα επηρεάσουν όλο το νησί.

Από το kitasweather.com

Σήμερα Τετάρτη, αναμένονται παρόμοιες καιρικές συνθήκες με χθες Τρίτη, όπου θα επικρατεί κυρίως αίθριος καιρός, ωστόσο, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με τις τιμές της Τρίτης, παραμένοντας γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα φτάνει γύρω στους 24-26 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 24-26 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος (1900 μέτρα).

Αύριο Πέμπτη, σφήνα έξαρσης από την βορειοδυτική Αφρική θα επεκτείνεται προς την κεντρική Ευρώπη και ανατολικότερα ενώ στη νοτιοανατολική Ευρώπη, θα έχει κατηφορίσει κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα. Την ίδια ώρα, ο Αζορικός Αντικυκλώνας αρχίζει να κινείται προς τη Δυτική Ευρώπη. Εξαιτίας αυτού, η σφήνα ύφεσης που θα βρίσκεται στην βορειοδυτική Ευρώπη θα κινηθεί ανατολικότερα και ακολούθως νοτιοανατολικότερα, με αποτέλεσμα το κλειστό χαμηλό στην νοτιοανατολική Ευρώπη να ενσωματώνεται στη σφήνα ύφεσης και να δημιουργείται μια σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας η οποία θα περικλείει και άλλες δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις. Αυτή η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της κεντροανατολικής Ευρώπης και θα επεκτείνεται νοτιότερα, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί κυκλογένεση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (μεταξύ Κύπρου – Ρόδου).

kitasweather-2020-11-18_07-15-05_925070-1024x756.png

kitasweather-2020-11-18_07-16-52_396053-1024x758.png


Πιθανή πορεία βαρομετρικού χαμηλού

Βάσει των πιο πάνω, αύριο Πέμπτη αναμένεται αρχικά γενικά κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο σύντομα, οι νεφώσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται αρχικά από τα δυτικά και αναμένεται το απόγευμα να παρατηρηθούν μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες κυρίως στο δυτικό 1/3 του νησιού και ορεινά/ημιορεινά. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα φτάνει γύρω στους 23-25 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος (1900 μέτρα). Περαιτέρω γενίκευση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, με βροχές/καταιγίδες, όπου μέχρι τις αυγινές ώρες θα έχουν επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή και όλο.

Την Παρασκευή, αναμένεται άστατος καιρός με βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα, οι οποίες στο σύνολο τους θα επηρεάσουν όλο το νησί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο κάτω.

Ο άστατος καιρός αναμένεται να συνεχίσει και κατά το πρώτο μισό του Σαββάτου καθώς η διαταραχή κινείται ανατολικότερα, με τοπικές βροχές/καταιγίδες. Από το δεύτερο μισό της ημέρας και έπειτα αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Την Κυριακή, αναμένεται γενικά βελτιωμένος καιρός με τη πιθανότητα βροχής να μειώνεται αισθητά ενώ πιθανότητα για νέα διαταραχή υπάρχει προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ